• Territori
  • Can Castelló, 127 anys d’història i l’autèntic xuixo de Girona

Can Castelló, 127 anys d’història i l’autèntic xuixo de Girona

L’empresa familiar gironina, guardonada per la FOEG amb el premi a l’'Empresa de llarg recorregut 2025', continua endolcint generacions amb el seu xuixo centenari

Julià Castelló i Pilar Campos, propietaris d’El Xuixo de Can Castelló | Cedida
Julià Castelló i Pilar Campos, propietaris d’El Xuixo de Can Castelló | Cedida
Berta Xuclà
Corresponsal a Girona
Girona
18 d'Octubre de 2025 - 05:30

El xuixo és molt més que un dolç: és una part essencial de la identitat gironina. I si hi ha un nom que en sintetitza la història, la tradició i la perfecció, aquest és Can Castelló. La pastisseria, amb més de 127 anys d’història i quatre generacions de pastissers, acaba de rebre el premi Empresa de llarg recorregut 2025 de la FOEG durant la Nit de les Empreses Gironines, celebrada aquest 15 d’octubre a Fornells de la Selva

 

Els orígens d’una nissaga dolça

La història de Can Castelló comença l’any 1898, quan Julià Castelló i Moré, originari de Rabós d’Empordà, i la seva esposa Carme Pericot i Romagós obren una fleca al barri del Mercadal de Girona. Amb els anys, la nissaga ha superat guerres, crisis i canvis de temps. Els seus successors, Lluís Castelló i Sabina Viguera, van mantenir el negoci en temps difícils, i als anys seixanta, Julià Castelló i Viguera i Maria Teresa Pérez, coneguda com la Maite, van fer el gran salt cap a la pastisseria. Aquell impuls va convertir Can Castelló en una referència de dolçor a Girona, amb una especialitat que acabaria marcant una època: el xuixo.

Als anys seixanta, Julià Castelló i Viguera i Maria Teresa Pérez, coneguda com la Maite, van fer el gran salt cap a la pastisseria

El naixement del xuixo de Girona

Can Castelló elabora entre 4.000 i 5.000 xuixos al dia | Cedida
Can Castelló elabora entre 4.000 i 5.000 xuixos al dia | Cedida

El xuixo original va néixer al carrer de la Cort Reial, a l’obrador d’Emili Puig i Bruch, juntament amb un aprenent francès que hi treballava temporalment. Aquell dolç, farcit de crema i fregit amb mestratge, va captivar ràpidament la ciutat i, amb el temps, va esdevenir símbol i orgull local. A tot Catalunya es demanava “xuixos de Girona”.

 

Can Castelló, fidel a l’esperit de Puig, ha estat la gran guardiana d’aquesta pasta centenària, “sempre mantenint la recepta original de l’Emili Puig”,  recalca Julià Castelló. L’empresa és la primera i autèntica casa de xuixos, un títol que avui continua defensant amb orgull: “Som la primera empresa de xuixos”, reivindica el seu actual director.

De la crisi a la reinvenció

Tot i la seva trajectòria exemplar, el camí no sempre ha estat dolç. “A finals dels anys noranta i principis dels 2000 vam passar una mala època, moltes còpies que haguessin pogut condemnar-nos a un oblit irresistible”, recorda Castelló. Però el 2014 van prendre una decisió arriscada: “Dedicar-nos únicament als xuixos”. Una aposta valenta que va esdevenir un punt d’inflexió per a l’empresa.

Avui el resultat parla per si sol. Can Castelló elabora entre 4.000 i 5.000 xuixos al dia, una xifra que ha crescut notablement en els darrers anys i que l’empresa preveu augmentar un 25% més a curt termini. El seu equip de 20 persones, entre obrador, oficines i botiga, combina experiència i innovació per mantenir la qualitat artesanal d’un producte únic.

Aquest compromís amb la qualitat ha estat reconegut amb el Segell de Qualitat Girona Excel·lent 2025-2026, el distintiu agroalimentari de la Diputació de Girona que premia els millors productes elaborats al cent per cent a les comarques gironines i seleccionats mitjançant tasts a cegues pels millors cuiners, enòlegs i crítics gastronòmics.

Castelló: “No hi ha algoritmes, són les mans de cada dia”

Els xuixos s’elaboren amb ingredients de proximitat, com la llet del Baix Empordà, els ous del Pla de l’Estany i la farina de Girona, i segueixen un procés meticulós. “No hi ha algoritmes, són les mans de cada dia”, resumeix Castelló sobre la seva manera d’entendre l’ofici.

Tradició i innovació: del clàssic a la reinterpretació

“Respectem la tradició, i a vegades l’hem reinterpretat”, explica el gerent. I és que la recepta original d’Emili Puig s’ha sabut adaptar als nous temps: a més del xuixo clàssic de crema, avui es poden trobar versions de ratafia, xocolata, poma, pastís de formatge, pastís de llimona, cabell d’àngel, torró tou o canyella i cardamom. Durant festivitats com Nadal o Temps de Flors, també creen sabors efímers, sempre fidels a la seva essència.

El 2020, l’empresa va sumar un nou capítol d’èxit amb la col·laboració amb Jordi Roca, el prestigiós pastisser d’El Celler de Can Roca, per crear el xuixo Casa Cacao. Elaborat amb xocolata 72% cacau d’origen colombià, aquest producte va demostrar que la tradició gironina podia dialogar amb la més alta cuina.

El futur: endolcir noves generacions

Julià Castelló i Pilar Campos, propietaris d’El Xuixo de Can Castelló | Cedida
Julià Castelló i Pilar Campos, propietaris d’El Xuixo de Can Castelló | Cedida

Actualment, Can Castelló disposa d’una botiga física al carrer de l’Argenteria, 7 de Girona i d’una botiga en línia, a més de treballar amb distribuïdors que els permeten arribar arreu de Catalunya, especialment al sector de la restauració. “Tot i mantenir la mateixa base de clients, la demanda ha augmentat de manera significativa”, expliquen. L’empresa ja prepara l’ampliació de la seva xarxa de distribució cap a altres zones de l’Estat, i està treballant per obrir mercat al sud de França i a una part d’Anglaterra, sempre amb la premissa de mantenir la qualitat i l’essència del producte.

El 2024 van obrir la primera botiga especialitzada únicament en xuixos a Girona, un espai que celebra la tradició i l’art de l’autèntic dolç gironí. “Tradició, història i Girona”, resumeix Castelló, “fent de pont entre el passat i el futur”.

Castelló: “Estem agraïts a les generacions passades per haver mantingut aquest llegat”

Amb més d’un segle de vida i una marca registrada que garanteix la seva autenticitat, Can Castelló és molt més que una empresa familiar: és una icona cultural i gastronòmica de Girona. “Estem agraïts a les generacions passades per haver mantingut aquest llegat”, comenta sincerament Castelló. Un llegat que continua creixent, fidel al seu origen i amb la mirada posada en l’avenir.