Can Feixes: una joia vitivinícola i ecològica

La premissa dels propietaris d'aquesta finca és respectar el paisatge per produir vins i caves excepcionals

Can Feixes és una finca amb segles d'història Can Feixes és una finca amb segles d'història

Can Feixes (Cabrera d'Anoia, Anoia) és la connexió, entre vinyes, de la història, la natura i el vi. Ubicada en un entorn incomparable amb una orografia especial, la finca està situada a la part septentrional del Penedès, a les terres altes de Cabrera i Mediona. Concretament, es troba assentada a 400 metres d'altitud, als costers de les muntanyes interiors que limiten geogràficament les comarques del Penedès i l'Anoia.

Can Feixes connecta història, vi i natura

Aquesta és una situació clau i estratègica els permet elaborar els vins Can Feixes i els caves Huguet, reconeguts al nostre país i la resta del món. Els factors que hi entren en joc? Una ubicació prelitoral, a la solana, de cara al mar però sense boira (la humitat és clau per a la proliferació de fongs que puguin arribar a podrir la vinya). Amb tot, el veritable secret d'aquestes joies vitícoles només el coneixen els ceps i les vinyes de Can Feixes, que saben, de sobres, que el millor vi el fa el millor raïm.

L’empremta de la història

Can Feixes té l'empremta inesborrable de la història. Al segle XV, el baró del Castell de Cabrera va donar a la família Feixes 300 hectàrees al voltant d'aquesta hisenda. L'herència de l'antiga finca però era gravada i la família Feixes obtenia la propietat amb la condició que es passés de pares a fills i no es vengués a tercers. I així va ser durant cinc segles fins que, a principis del segle XX, el darrer Feixes va morir sense descendència. Aleshores, la seva vídua va vendre la propietat a la família Huguet, i avui dia, a Can Feixes està dirigit per la tercera generació d'aquest llinatge.

L'espectacular finca de Can Freixes

L'espectacular finca de Can Feixes

Però no són les úniques petjades de la història. Per una banda, la casa pairal està inclosa a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, una masia que mira a Montserrat per raons cristianes. Per l'altra, al seu costat hi ha la capella de Santa Eulàlia, on encara s'hi celebren algunes cerimònies, que Benet Feixes va fer connectar amb la casa pairal en construir-la el 1875. A més, encara hi ha els vestigis intactes de l'antic celler, tal com el tenia l'avi Huguet l'any 1945. No hi treballen, només el conserven per a les visites guiades.

Esperit ecològic

Actualment, els propietaris de Can Feixes són els sis germans Huguet, tot i que els que s'encarreguen de la finca són en Josep Maria, el germà gran, l'enòleg; en Joan, el germà segon, responsable de les vinyes i dels temes comercials; i en Xavier, el germà petit, responsable de l'administració. A banda dels tres germans, durant tot l'any, hi treballen set persones i durant els mesos de més feina s'hi afegeixen els collidors.

Anualment, Can Feixes produeix 200.000 ampolles i recull 400.000 quilos de raïm

El vi ens connecta amb el món clàssic. Ens uneix amb els grecs i els romans, una reminiscència que perdura al nostre temps i que traspassa fronteres i banderes. En l'actualitat, Can Feixes produeix 200.000 ampolles i recull 400.000 quilos de raïm l'any. Tot el procés de producció es realitza de forma manual, des de la collita fins al gir de les ampolles de cava. Però la raó de ser de Can Feixes és el seu esperit ecològic. De les 300 hectàrees de terreny, 80 es dediquen al cultiu de vinya, 10 al cultiu d'oliveres i 40 al cultiu de trepadella per al ramat de bens que ajuden a adobar de forma ecològica i natural les vinyes. Les varietats blanques que s'hi cultiven són parellada, macabeu, xarel·lo, chardonnay i malvasia de Sitges. Les negres, merlot, ull de llebre, cabernet, sauvignon, pinot noir i petit verdot.

Però no tot és arrelament històric, a Can Feixes també s'hi respira la innovació. Aquest és el cas de l'espectacular túnel de criança, una moderníssima obra subterrània que emmagatzema les ampolles de cava amb una bombolla petillant, suau i elegant per al paladar. De varietat de cava n'hi ha dues: brut i brut nature. En ambdós casos, estan guardats zelosament dins les entranyes d'aquesta cava subterrània durant sis anys. El cava destaca per contenir un alt percentatge de parellada, el que més en té del mercat, fent un homenatge a la varietat estrella de la regió. És un cava vi i elegant, envellit entre cinc i sis anys en aquesta cava subterrània.

De Can Feixes al Japó (i altres punts del món)

Els vins i caves formen part de la DO Penedès, i es comercialitzen majoritàriament a Catalunya i a les Illes, tot i que Can Feixes exporta un 35% de la producció a l'estranger a països com els Estats Units d'Amèrica, Canadà, Japó, Suïssa, Holanda, entre d'altres.

Germans Huguet

Germans Huguet

En l'actualitat, a més d'elaborar i vendre vi, també ofereixen visites privades a grups de persones que volen conèixer de ben a prop tot el procés, des del raïm que cullen a les vinyes fins al vi que surt de l'ampolla. També disposen d'una botiga que exposa les joies vitivinícoles de Can Feixes. Un producte tan excepcional que només pot neixer d'un paisatge que respecta la Terra.

Més informació
Ametlles i avellanes, l'snack' autòcton i saludable
La UEA reclama la rebaixa de la taxa d'urbanisme a Vilanova del Camí
La UEA Inquieta tanca el 2018 en femení i des del quilòmetre 0
Avui et destaquem
El més llegit