El 22@ només té un 3,8% de disponibilitat | iStock
El 22@ només té un 3,8% de disponibilitat | iStock

Barcelona torna a fer història en contractació d'oficines

La capital catalana veu com el volum s'incrementa un 18,4% durant el primer semestre del 2019 amb un total de 248.000 metres quadrats contractats

Barcelona és atractiva, Barcelona enamora i Barcelona és un imant per a la inversió estrangera i per a la contractació d'oficines. Això la converteix en una ciutat que any rere any bat rècords històrics, una ciutat que no té aturador. O sí? Si bé és cert que el primer semestre del 2019 "ha estat el millor dels últims 12 anys" i, de fet, ja s'ha invertit el mateix que en tot el 2018, segons posa de relleu l'informe Mercats d'oficines de Barcelona i Madrid elaborat i presentat a l'hotel H10 Mimosa de Barcelona per Savills Aguirre Newman, també ho és que la falta d'espai disponible és una realitat que preocupa i molt perquè les previsions són que la ratio de disponibilitat continuï baixant. Però Barcelona interessa i així ho demostren les dades: la contractació s'incrementa un 18,4% respecte el primer trimestre del 2018 amb un total de 248.000 metres quadrats.

Més info: Barcelona bat un nou rècord en lloguer d'oficines

Els sis primers mesos de l'any demostren que la capital catalana només té un 4,77% d'espai disponible, percentatge que encara baixa més si parlem del 22@, que només disposa del 3.8%. Aquest és el menor nivell de desocupació des del 2009. Segons la directora associada de Savills a Barcelona, Natalia Montalt, "pràcticament és impossible realitzar operacions en edificis que no siguin pre-llogats" i, precisament per això, sosté que "hem de començar a plantejar-nos la distribució de les zones perquè n'hi ha que són molt prime i no són al centre de la ciutat". De fet, aquestes noves zones ja comencen a superar el centre de la ciutat comtal en contractació d'oficines.

L'estoc total fins el juliol del 2019 sumant-hi el districte de negocis, el centre de la ciutat, les noves àrees de negoci i la perifèria és de 6.131.800 metres quadrats. Els coworkings, a més, se senten cada vegada més atrets per la capital catalana, que compta amb 45.000 metres quadrats dedicats a això, a diferència dels 30.000 metres quadrats de Madrid. En aquest sentit, durant el primer semestre, Aticco s'emporta la palma amb el 33% del total d'absorció de coworkings, però l'entrada de molts d'internacionals que no tenien presència a Barcelona també està incrementant l'aposta per aquests centres.

Una Barcelona (encara) més competitiva

Si bé el perfil del venedor és nacional, el del comprador és internacional. "Moltes ofertes de fons d'inversió venen principalment d'internacionals", recorda Carlos Bajo, director d'oficines capital markets de la consultora immobiliària. Aquest valor té el seu origen, sobretot, en el creixement de les rendes.

Segons Bajo, si se suma la inversió directa, els actius i les inversions corporatives, dóna un total de 620 milions d'euros invertits durant els primers sis mesos de l'any. Savills Barcelona estima, a més, que el total del 2019 serà de 1.300 milions d'euros i que, per tant, "tornarem a estar a nivells del 2007". De fet, només quatre operacions d'entre 8.000 metres quadrats i 18.000 metres quadrats han concentrat el 22% del total contractat durant el primer semestre.

La demanda de superfícies superiors a 3.000 metres quadrats es dispara un 50% respecte el 2018

I no només això. Falta i faltarà espai, però la demanda de superfícies superiors a 3.000 metres quadrats s'ha disparat un 50% respecte el 2018. La demanda top d'aquest primer semestre és la del The Ó Building per CaixaBank amb un total de 17.200 metres quadrats, seguida de la Torre Llevant per a Cellnex amb 8.460 metres quadrats i de Wework a l'edifici Llacuna/Pallars amb 8.300 metres quadrats.

Per tot plegat, Savills Aguirre Newman preveu que durant el segon semestre del 2019 hi haurà més decisions de promoció, més rehabilitació d'oficines, més operacions de coworking i continuarà el pre-lloguer a Barcelona. I és que, com diu la presidenta de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, "la gran notícia és que la nostra ciutat ja ha transcendit el seu propi teixit empresarial, és un hub per a empreses internacionals i és l'economia del futur". I, tot això, representa "més oportunitats per a la ciutadania".

Més informació
Mapfre vol obrir 70 oficines a Catalunya fins el 2020
Rècord històric en contractació d'oficines a Barcelona
Cellnex traslladarà les oficines al Passeig de la Zona Franca
Avui et destaquem
El més llegit