Collboni: "L'objectiu és aixecar persianes"

El primer tinent d'alcalde de Barcelona aposta per "una mena de fase 0 ampliada, centrada en l'economia perquè s'obrin comerços sense cita prèvia en fase 0"

El primer tinent d'alcalde de Barcelona i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni | ACN El primer tinent d'alcalde de Barcelona i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni | ACN

Reactivar l'economia garantint la seguretat de tothom. Barcelona continua en fase 0, però vol una "fase 0 feta a mida" i, precisament per això, els comerços podran atendre els seus clients sense cita prèvia, això sí, sempre i quan es compleixi amb les distàncies entre persones i amb totes les mesures per assegurar la salut de l'entorn. Aquesta particular desescalada d'alguns negocis anirà acompanyada de l'ajuda de 300 euros que ja va anunciar el consistori per als autònoms. El primer tinent d'alcalde de la capital catalana i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ho té clar i així ho explica en una entrevista telemàtica amb VIA Empresa: "L'objectiu és aixecar persianes".

Més info: Barcelona ajudarà els autònoms amb 300 euros

Quins requisits han de complir els autònoms que vulguin demanar l'ajuda dels 300 euros proposada per l'Ajuntament de Barcelona?

Les quatre condicions que s'han de donar perquè rebin els 300 euros de la base de cotització mínima són tenir reconeguda la prestació econòmica extraordinària, l'empadronament i estar al corrent de les obligacions tributàries. Si compleixen amb aquestes tres característiques, el proper 20 de maig, quan presentin la seva sol·licitud, automàticament es concedirà l'ajuda.

Què passa amb els autònoms que per deutes pendents o altres qüestions no han rebut cap ajuda?

Ho hem fet pivotar a l'entorn de la prestació econòmica que dóna l'Estat per objectivitzar a qui se li donava la prestació i que nosaltres no fóssim l'administració que hagués de fer tot el tràmit, sinó que fos més complementari. Qui decideix qui és beneficiari dels 300 euros és l'Estat, que és el que reconeix la prestació.

Collboni: "Qui decideix qui és beneficiari dels 300 euros és l'Estat, que és el que reconeix la prestació"

Quants autònoms calculen que s'hi podran acollir?

L'abast que tenim previst són 16.500 beneficiaris. Hem habilitat una partida de 5 milions d'euros dels 25 milions que tenim del fons extraordinari de reactivació econòmica, però també tenim altres mesures que hem posat en marxa i d'altres que anirem anunciant.

Com per exemple?

Un dels grans problemes que tenen els comerciants i els autònoms és el tema dels lloguers i de la negociació amb els propietaris. Hem arribat a un acord amb el Col·legi d'Advocats per fer mediació gratuïta per tal que facin acords amb els propietaris. Així volem evitar judizialitzar les relacions econòmiques i que provin d'arribar a acords. També tenim en marxa un servei per relocalitzar el teu negoci en cas que hagis de canviar de línia de negoci o que no puguis fer front al pagament. En tenim un altre que serveix per orientar en les opcions de finançament a empreses més enllà dels crèdits ICO, amb avals bancaris o d'altres. Portem 70 empreses assessorades en aquests moments.

Com ho donen a conèixer tot això?

Hem posat en marxa un telèfon gratuït de suport a l'economia local, que esperem que es faci molt famós. És un 900, on bolquem tots els serveis i informacions tant de l'Ajuntament com de la Generalitat i de l'Estat. Centralitzem amb un telèfon i una web un servei en què qualsevol autònom o comerciant tingui un punt únic d'informació. Portem unes 700 consultes setmanals, més de 4.000 acumulades. Aquest pla és a 12 mesos. Ara estem en una fase de pla de xoc, que són mesures més de prestacions i lloguers, és a dir, tot el que té a veure amb la represa de l'activitat.

Collboni: "L'objectiu és aixecar persianes, que es reactivi l'economia i que tinguin la mediació, el suport, l'assessorament i el finançament, tot en una finestreta única"

Què es vol aconseguir amb aquest servei centralitzat?

L'objectiu és aixecar persianes, que es reactivi l'economia i que tinguin la mediació, el suport, l'assessorament i el finançament, tot en una finestreta única per fer-ho àgil i ràpid perquè en la presa de decisions tinguin tota l'ajuda i col·laboració de l'Ajuntament per poder reactivar la seva activitat.

Quin és l'objectiu que el comerç pugui atendre sense cita prèvia encara en fase 0?

Hem arribat a un acord molt barceloní, negociant amb el Ministeri i la Generalitat per tal que puguem reactivar l'economia, mentre estem atents a l'evolució de l'epidèmia. Hem arribat a una mena de fase 0 ampliada, molt centrada en el tema econòmic perquè s'obrin comerços sense cita prèvia en fase 0, cosa que no ha passat enlloc.

Collboni: "La singularitat ha estat aconseguir aquesta transició entre la fase 0 i la fase 1 per intentar activar el més aviat possible l'economia local"

És una fase 0 diferent a la de la resta dels municipis que també es troben en aquest punt?

És una fase 0 feta a mida per permetre que els nostres comerciants puguin pujar persianes i amb el compromís, si les dades evolucionen bé, que dilluns 25 puguem posar terrasses. Esperem tenir en els propers dies els decrets de flexibilització de l'espai públic i de rebaixa del 75% de la taxa de terrasses perquè els propietaris de bars i restaurants puguin prendre la decisió. La singularitat ha estat aconseguir aquesta transició entre la fase 0 i la fase 1 per intentar activar el més aviat possible l'economia local.

Com valora la decisió del Govern espanyol de prohibir les rebaixes?

Sembla que la decisió final és no permetre les rebaixes i haurem de fer el que digui el Ministeri de Sanitat perquè és qui mana.

Avui et destaquem
El més llegit