Gas Ibérica tria Flix per obrir una central d'emmagatzematge i distribució a Espanya

La companyia francesa invertirà cinc milions al complex químic de la Ribera d'Ebre, als terrenys d'Ercros

Marc Fargas, director industrial d'Ercros, l'alcalde de Flix, Francesc Barbero, el director del grup Gas Ibérica, Diego Garcia, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent | ACN Marc Fargas, director industrial d'Ercros, l'alcalde de Flix, Francesc Barbero, el director del grup Gas Ibérica, Diego Garcia, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent | ACN

Gas Ibèrica es converteix en la primera empresa que tria el complex químic d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre), que va cessar la seva activitat industrial el 31 de desembre passat, per instal·lar-hi la base d'operacions. L'empresa, que forma part del consorci francès Gazechim, instal·larà el centre d'emmagatzematge i distribució de productes gasosos i líquids refrigerants per a la península Ibèrica, les illes Balears i les Canàries, en un espai de 4.000 metres quadrats de l'històric polígon químic.

En primer lloc, es portaran de França a Flix productes de potabilització i dessalinització de l'aigua (un sector amb un gran creixement i demanda), i altres per al sector farmacèutic, la refrigeració i climatització, i el comerç i la llar en general. La inversió prevista és d'uns 5 milions d'euros i es crearan fins a una vintena de llocs de treball. Gas Ibèrica és la primera empresa que arriba amb el pla de reindustrialització de l'Ajuntament de Flix i la Generalitat, clau per a tota la comarca de la Ribera d'Ebre i l'interior de les Terres de l'Ebre.

El director del grup Gas Ibérica, Diego García, ha agraït les "facilitats" que l'empresa ha trobat a Flix i també amb Ercros, propietària del complex químic on ha tancat enguany les últimes fàbriques de producció després de més de cent anys de funcionament del polígon químic. 

L'aposta per la reindustrialització de la zona

Amb el que es confia des de l'Ajuntament de Flix i la Generalitat és que l'arribada de Gas Ibérica sigui la primera implantació industrial de moltes al polígon químic, una "molt bona notícia" i "els primers dels fruits" de la taula de reindustrialització que es va posar en marxa fa anys a Flix amb la reducció de l'activitat d'Ercros i la possibilitat que l'empresa química marxés, com ha fet aquest 2023 amb el tancament de les últimes línies de producció.

L'alcalde Francesc Barbero ha recordat que calia "mantenir l'activitat" al complex per poder aconseguir la reindustrialització i reconversió de l'espai que abandona Ercros i ha celebrat que gas Ibérica prengui el relleu. "Volem que el nostre futur tingui el component industrial com a primera font d'ocupació i estem d'enhorabona", ha dit el batlle.

Hi ha projectes de producció d'hidrogen verd sobre la taula, que afecten també la Ribera d'Ebre i les Terres de l'Ebre

El conseller Torrent ha recordat que el creixement de la indústria és important per al municipi de la Ribera d'Ebre, però és també un objectiu de país, amb la fita marcada d'arribar al 25% del PIB industrial el 2030. "Som conscients que és un sector tractor del conjunt de sectors i activitats econòmiques i que genera llocs de treball de qualitat, arrelats al territori i amb un alt component innovador", ha reivindicat el conseller d'Empresa.

En aquest sentit, el conseller ha reconegut que hi ha projectes de producció d'hidrogen verd sobre la taula, que afecten també la Ribera d'Ebre i les Terres de l'Ebre, però s'ha mostrat "caut i prudent" a parlar-ne fins que no "estiguin tancats".

Més informació
Ercros traslladarà treballadors de Flix a altres centres i deixarà nou empleats vigilant el complex
Covestro posa en marxa a Tarragona una planta de clor a escala mundial
Inversió de 50 MEUR a Tarragona
Avui et destaquem
El més llegit