• Empresa
  • Covestro posa en marxa a Tarragona una planta de clor a escala mundial

Covestro posa en marxa a Tarragona una planta de clor a escala mundial

És la primera planta amb la tecnologia ODC, que permet fer un ús energètic més eficient

L'electròlisi de clor amb tecnologia ODC redueix el consum d'energia fins a un 25% | Covestro
L'electròlisi de clor amb tecnologia ODC redueix el consum d'energia fins a un 25% | Covestro
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 de Febrer de 2023
Act. 06 de Febrer de 2023

Covestro ha engegat a Tarragona una nova planta per a la producció de clor a escala global. Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d'oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro i els seus socis. La nova planta garanteix un subministrament eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i sosa càustica per a la producció de MDI, un precursor per a la fabricació dʻescuma rígida de poliuretà utilitzada per aïllar aparells de refrigeració i edificis.

 

Aquesta instal·lació reforçarà la xarxa europea de producció de MDI. La planta, que ha suposat una inversió de 200 milions dʻeuros, ha permès la creació de 50 nous llocs de treball. "La planta demostra com les noves tecnologies ens permeten avançar en la nostra visió de l'economia circular i reduir, encara més, el consum de recursos, mentre augmentem la robustesa i l'eficiència de la nostra xarxa de producció", ha declarat Markus Steilemann, CEO de Covestro .

La nova planta de clor és la primera del món a escala industrial que utilitza la innovadora tecnologia de càtode d'oxigen despolaritzat (ODC). Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per Covestro en col·laboració amb la companyia alemanya thyssenkruppnucera. En comparació amb l'electròlisi cloroalcalina convencional, actualment predominant, aquest nou procés requereix un voltatge més baix, la qual cosa es tradueix en un estalvi energètic de fins al 25%.

 

La planta suposa una inversió de 200 milions dʻeuros i la creació de 50 nous llocs de treball

A la nova planta de Tarragona, aquesta innovació pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d'emissions de CO2 a l'any en comparació amb els mètodes ja existents – basat en el mix energètic a l'inici de la planificació de la construcció, el 2018. D'aquesta manera, la nova planta contribuirà de manera important a l'objectiu de Covestro de ser operacionalment neutra des del punt de vista climàtic el 2035.

El clor s'utilitza a la planta com a primera matèria per a la producció de MDI, un precursor per a la fabricació d'escumes rígides de poliuretà com les utilitzades per produir solucions d'aïllament energèticament eficients per a edificis o dispositius de refrigeració. El 2019, el mercat mundial de MDI va tenir un volum de prop de 7.500 quilotones, i s'espera que segueixi creixent a llarg termini.

A més de clor, la planta també produirà sosa càustica per als mercats ibèric i europeu. Tant el clor com la sosa càustica són dos productes químics bàsics indispensables per a la indústria química, a més de constituir una matèria primera clau per a molts altres sectors estratègics.

Des de Covestro se subratlla que la nova planta reforça la posició de Tarragona com a referent de la química al sud d'Europa, promou el desenvolupament econòmic i social de la zona, i genera, tant directament com indirectament, nous llocs de treball.