• Territori
  • Intercom: "La perseverança i la determinació ens duran més lluny que el talent"

Intercom: "La perseverança i la determinació ens duran més lluny que el talent"

Els directius de Google, King, Moritz, Grup Intercom i 3M animen a assumir riscos i apostar per la gent quan engeguin projectes emprenedors durant la sisena edició de la Jornada d'Emprenedoria

Visió general de l'escenari durant el parlament del directiu de Google
Visió general de l'escenari durant el parlament del directiu de Google
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
05 de Novembre de 2014
Act. 07 de Novembre de 2014
Si l'emprenedor que comença ha de ser honrat, tenir idees, defensar-les, mantenir una personalitat pròpia i saber afrontar el fracàs, la definició també és vàlida per la vida. Així, en general. Les característiques enumerades són el resum de les moltes idees que aquest dijous diferents directius han expressat durant la 6a Jornada d'Emprenedoria celebrada a l'auditori de Sant Cugat del Vallès, ple de gom a gom.

Les firmes a les que representen són Google, King, Moritz, Grup Intercom i 3M, referents d'èxit i exemples d'innovació en els seus sectors però que, des de la seva diferència, també tenen nombrosos punts en comú.

Adreçats a un públic eminentment emprenedor, els ponents han coincidit a assenyalar la necessitar de tenir projectes propis i defensar-los, sigui on sigui.

"Qui arriba lluny és qui sap gestionar la part personal"
"Les claus per triomfar? Si el que és important cada vegada menys van a ser els coneixements, el què és important és la part personal", ha declarat Antonio González-Barros, fundador del Grup Intercom. L'empresari assegura que els emprenedors que han arribat lluny són "els que han sabut gestionar la part personal". Una tesi que, per a ell, sosté tot un llistat de competències personals que, aplicades a l'àmbit professional, permeten construir un projecte d'èxit.

I és que segons l'empresari, l'emprenedor ha de suportar els colps, mantenir la integritat i l'honradesa i tenir capacitat d'arriscar-se. Una qualitat que ell mateix va assumir quan muntava Infojobs, el portal online de recerca de feina: "Li vaig consultar a una persona que en sabia molt del sector de la col·locació i em va dir que no creia que triomfés, que no creia que es fes gran… etc. Cal tenir una visió, tot i que a vegades la frontera que separa una visió d'una al·lucinació és molt suau", ha explicat l'empresari a un auditori entregat al seu discurs.

Optimisme, alegria o generositat són altres dels valors de l'emprenedor per fer front a un entorn complex i canviant. També la paciència: "Newton deia que si havia aconseguit alguna cosa, havia estat gràcies a la paciència, a la tenacitat", ha matisat, al temps que ha assenyalat que, a l'emprenedoria, "has de tenir la visió clara, però en el camí el trosset de la feina que et toca fer és la que et toca fer". És a dir, la meta arribarà, però calma fins al final.

I com arribar-hi, s'hi arriba, González-Barros ha minimitzat el paper tan important que la societat ha atorgat el coneixement: "La perseverança i la determinació ens duran més lluny que el talent, la genialitat i l'educació". A més a més, ha remarcat la necessitat de reinventar-se, assegurant que els analfabets d'aquest segle XXI no seran els qui no sàpiguen, sinó els qui "no vulguin desaprendre per tornar a aprendre".

Per això, sense cap mena de dubte, els dos millors atributs que un emprenedor, i professional, pot tenir són "esforç i força de voluntat".

"Abans de tenir èxit, hem tingut molts altres fracassos"
En un món plenament connectat, la veu de Google és una important referència en qualsevol àmbit. A la jornada ha arribat amb José Luís Pulpón, sector lead director de Travel & Finance de la companyia, que ha parlat de la importància de la innovació. Un concepte tan important que a Google és assignatura obligada per a tots els seus empleats només entren a treballar a l'empresa. Des de qui treballa a comunicació fins a l'enginyer en qüestió, tots han de plantejar què innovació crearien per millorar la vida dels demes si tinguessin recursos il·limitats. Un plantejament que la companyia es fa dia rere dia: "Perquè alguns dels nostres productes haguessin tingut èxit, hi ha hagut un munt de productes als quals s'ha deixat de costat".

La gestió del fracàs també ha estat una de les idees que ha defensat més fermament González-Barros, fins i tot amb un exemple personal que ha fet riure a l'auditori. "Tant de bo en el primer projecte no perdeu molts diners, però els perdeu. Realment això et vacuna", ha contat. En només 20 anys, González-Barros va crear un negoci de venda de motos aquàtiques que va trigar dos anys a pagar després d'un estrepitós fracàs. Ell creia que seria un gran negoci.



"Tot comença amb la gent"
De la historia de la companyia 3M, fundada a 1902, també es treu la idea de la creença en la gent. Javier Cuesta, director de RSC i Relacions Institucionals de 3M Espanya, ha expressat que els fundadors de la seva empresa "van fer tot el que calia fer, amb aquesta sensació de que si caus pots seguir endavant". Segons Cuesta, aquests emprenedors del segle XX –els principis de MacKnight– van tenir la idea d'aprendre dels errors, sabent que si seguien treballant amb la tenacitat que tenien es pot aconseguir el que cadascun pugués. "Perquè tot comença amb la gent", ha reflexionat.

La innovació com a lloc de trobada 
L'empresa 3M dedica a innovació un plantilla de més de 8.000 treballadors i un 6% de les seves vendes a R D perquè "la innovació s'entén com un lloc de trobada". De fet, el creixement de Moritz i la seva consolidació com a marca ha estat arran la innovació, tal com ha explicat el seu director general, Albert Castellón. L'empresa cervesera necessitava tornar a entrar en el seu mercat, on la majoria de marques inverteixen molts diners en comunicació "perquè la notorietat de marca és fonamental per augmentar el consum de cerveses".

La solució va venir de la mà de la innovació, apostant per l'story-doing enlloc del story-telling. Dit de manera senzilla, "ser el que fem, no el que diem."Si les marques no expliquen històries no tenen ganxo pels consumidors, i això és així des del començament del segle XX. El consumidor vol saber i nosaltres els contem què fem". De fet, la seva empresa té com eina principal l'ús de les xarxes socials per posicionar-se entre el seu target: el consumidor de cervesa català. "El twitter de Moritz és un exemple de com hem sabut crear marca a través de les xarxes socials", ha dit.

Les marques i les persones 
Castellón ha coincidit amb Manel Sort, head of Studio de King, en la importància que atorguen a les persones. El primer, perquè considera imprescindible per una empresa tenir ideologia pròpia. "Nosaltres som una marca amb ideologia, una marca viva, amb idees, que viu l'actualitat perquè en el fons les marques no són més que les persones que hi viuen darrere de les marques, les persones que hi treballem", ha conclòs.



El segon perquè l'èxit de l'empresa depèn del talent, i aquest, de les persones. Sort ha confessat que quan va realitzar els processos de selecció de personal prestava més atenció a la personalitat que no pas al currículum. "Vaig agafar la gent més per la personalitat que pel coneixement tècnic, perquè alguns no havien dissenyat videojocs mai. Buscava gent motivada i amb ganes d'aprendre", ha explicat.

Sort, creador del popular Candy Crush, ha explicat que la seva companyia aposta per la formació (en 2013 van fer 54 cursos de formació al personal) i pel bon ambient de treball, que cuiden des de l'empresa amb nutricionistes propis o classes de salsa, per exemple. "Sabem que si la persona es troba bé, s'incrementa la seva implicació i el rendiment. És més gran el que rebem que el cost de fer aquestes activitats", ha apuntat.

Però aquesta estratègia no només rau en millorar les condicions laborals dels qui formen part de la companyia. El CEO ha especificat que això els ajuda, també, a tenir professionals que "siguin líders a qualsevol nivell de l'empresa". Líders amb motivació i capacitat pel que hagi de venir.

Llegeix aquí el directe de la jornada, amb les millors fotos i frases de la 6a Jornada d'Emprenedoria.