• Territori
  • Màxims del lloguer a Girona: fins a 800 euros mensuals de mitjana

Màxims del lloguer a Girona: fins a 800 euros mensuals de mitjana

El tercer trimestre del 2023 va establir un rècord a la capital de la demarcació, però és a Olot (12,1%) on més han pujat els preus

Girona, Figueres, Olot i la zona de la costa han registrat forts augments del preu del lloguer | iStock
Girona, Figueres, Olot i la zona de la costa han registrat forts augments del preu del lloguer | iStock
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 d'Abril de 2024
Act. 09 d'Abril de 2024

El preu del lloguer a Girona es va disparar el 2023. Segons un estudi de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, la capital va batre el seu rècord històric durant l'any passat, quan la quantitat mitjana es va situar als 800 euros mensuals. Concretament, va ser al tercer trimestre, durant la temporada d'estiu, però no va ser circumstancial: totes les poblacions analitzades (Girona, Figueres, Olot i la zona de la costa) van presentar augments a les seves tarifes durant el transcurs del 2023.

De fet, Girona ciutat no va ser el municipi en què es va produir el repunt més significatiu. Aquesta condició pertany a Olot, on tenir un pis arrendat va costar un 12,1% més del que costava el 2022, mentre que Figueres va encarir-se un 9,3%. A Girona, però, la pujada va ser menor i es va situar en un 4,2% menys de mitjana respecte a l'any anterior, donat que durant l'últim trimestre de l'any (octubre-desembre), el preu mitjà del lloguer va baixar dels 800 euros als 722,66 euros, fet que suposa una caiguda intertrimestral de més de nou punts.

 

Girona és la ciutat on més car és viure de lloguer, amb una mitjana de 722,66 euros; Olot és la segona amb 583,53 euros de mitjana, i Figueres tercera amb una mitjana de 577,90 euros mensuals

Tot i això, Girona continua sent la població de la demarcació on és més car viure. A Olot, la mitjana es troba en 583,53 euros mensuals, uns 60 euros més que un any abans (520,60 euros). L'increment més important es va produir entre el tercer i el quart trimestre, quan el preu va créixer 40 euros (un 7,2%). A Figueres és una mica més barat viure-hi: 577,90 euros al mes de mitjana, gairebé 55 euros més que a finals del 2022. A més, aquesta ciutat també va batre el seu rècord històric pel que fa al mercat del lloguer.

D'altra banda, el creixement més petit es va produir als municipis de la zona de la costa. Allà, la tendència va ser la mateixa, però amb una variació del 2,3%. Tot i això, en el darrer trimestre es va assolir un sostre de preu del lloguer en les poblacions situades entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós, amb un preu mitjà de 725,81 euros. A finals de 2022 el preu del lloguer era de 705,98 euros de mitjana. En la comparativa trimestral, el lloguer va augmentar un 6% entre el tercer i el quart trimestre.

Preus més elevats, menys contractes

Mentre els preus dels lloguers s'enfilaven, es van reduir el nombre de nous contractes concertats. Això és un reflex de la dificultat per accedir als habitatges de lloguer generat per una baixa oferta d'immobles i una escalada de preus. Durant el 2023 el nombre de contractes va disminuir en totes les demarcacions. La caiguda més important la trobem a Figueres, amb un descens de l'ordre del 16,9%. Girona i Olot presenten una baixada similar, del 12,2% i el 12%, respectivament. A la zona de costa el descens no és tan significatiu, amb una reducció de contractes del 4,2%.