El Pallars Sobirà compta amb el primer taller de mini cases del l'Alt Pirineu

Són un sector en creixement que pot ser una alternativa a l'habitatge

Sílvia Manresa dins la primera mini casa que ha dissenyat al seu taller de Farrera, al Pallars Sobirà | ACN Sílvia Manresa dins la primera mini casa que ha dissenyat al seu taller de Farrera, al Pallars Sobirà | ACN

A Farrera, al Pallars Sobirà, ha obert les portes el primer taller de l'Alt Pirineu i un dels pocs de Catalunya de mini cases. Es tracta d'habitatges de reduïdes dimensions instal·lats sobre un remolc. Tot i les poques iniciatives que hi ha a Catalunya de les populars tiny houses és un sector en creixement que pot ser una alternativa a l'habitatge. Sílvia Manresa, responsable de El Taller, ha explicat que són construccions responsables amb el medi ambient que es fan personalitzades al gust del client. Aquestes cases sobre rodes són totalment autosuficients amb un preu que oscil·la entre els 40.000 euros i els 70.000 en funció de la seva mesura i les necessitats del consumidor.

El preu de les mini cases és avantatjós donat que no hi ha intermediaris i la relació entre el fabricant i el client és directa. Manresa ha explicat que s'adapta a allò que el client necessita i segurament aquest acabi sent un dels èxits d'aquestes construccions.

Dimensions d'una mini casa

Per poder circular les mesures d'una mini casa van entre 2,5 metres d'ample, màxim 4 d'alt i uns 6 de llarg i el conductor ha de disposar del carnet de remolc donat que l'habitatge està construït sobre un remolc. Aquest fet fa que es puguin instal·lar en determinats sols rústics, depenent de les normatives municipals, ja que són autònomes i disposen de tots els serveis.

Manresa ha explicat que no vol fer una producció industrial de mini cases i amb tres o quatre a l'any ja compliria les seves aspiracions. El procés de construcció és totalment manual i personalitzat on els clients participen en el procés de disseny i que entre tres i quatre mesos una mini casa pot estar acabada.

Disposen de plaques solars, recollida d'aigua de pluja i un vàter de compost, això fa que es puguin instal·lar a qualsevol lloc que l'accés i la normativa ho permeti. Aquestes mini cases han de complir la normativa dels remolcs i les caravanes, per ser transportades i ubicades.

Fenomen estès en països com els Estats Units

El moviment tiny house és un fenomen força estès en països com els Estats Units. A Europa a França o els països nòrdic també és força conegut. Mentrestant a Catalunya comença a obrir-se camí.

Silvia Manresa va ser a través d'un programa de televisió americà que es va aficionar a les mini cases. La afició va arribar a tal punt que va decidir formar-se i treballar en una empresa catalana que construeix mini cases. I ara, ha fet un pas més instal·lant-se a Farrera, en ple Pirineu, i construir les seves pròpies cases diminutes pels clients. La primera que ha fet; una mini casa 4X4.

Més informació
L'aposta sostenible i d'estalvi energètic d'un grup d'allotjaments turístics del Pallars Sobirà
Neix l'Associació Turística del Pallars Sobirà
Avui et destaquem
El més llegit