Els productors de clementines de l'Ebre reforcen la marca

El nou impuls al segell aglutina cinc cooperatives i una vintena de productors

Els citricultors volen donar visibilitat a les clementines ebrenques | iStock Els citricultors volen donar visibilitat a les clementines ebrenques | iStock

Els productors de clementines de les Terres de l'Ebre estan "cansats" que el consumidor català relacioni aquest cítric, com també ho fa amb les taronges, amb el País Valencià o Andalusia i ignori l'existència d'un potent sector del cítric ebrenc. Animats a acabar amb aquest desconeixement i a impulsar el consum de cítrics de les Terres de l'Ebre, sobretot en l'àmbit metropolità, cinc cooperatives i divuit productors han donat inici a una nova etapa del segell Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines Terres de l'Ebre, un distintiu de qualitat que tenen adjudicat des de 2001.

Els citricultors volen donar "visibilitat" a les clementines ebrenques en el mercat català i espanyol i acabar amb una dinàmica de comercialització i distribució que els empeny a exportar, per tot el món, el 90% de la producció.

Aconseguir que el consumidor català comenci a associar la producció de cítrics amb les Terres de l'Ebre és un dels principals objectius del nou impuls que es vol donar a la marca de qualitat IGP Clementines Terres de l'Ebre. I és que a les comarques del Baix Ebre i el Montsià es concentra un potent sector cítricola català, amb unes 8.000 hectàrees de cultiu i més de 200.000 tones, sobre tot de clementina i també de taronja, que es produeixen cada any de mitjana. 

Nova etapa

Per aconseguir-ho s'ha iniciat una nova etapa de la marca, amb més adhesions de productors, de moment divuit, i cinc de les principals cooperatives del territori, Cooperativa Soldebre, Cítrics Terres de l'Ebre, Exportadora Agris Alcanar, BaixMont Cugat i Amsa Fresh. "Tenim la il·lusió de poder arribar a les 8000 hectàrees que produeixen i als 1.000 productors que tenim a Catalunya", ha defensat Federico Tarazona, president del Consell Regulador. "És una eina per crear valor afegit i identificar el producte, perquè volem que els consumidor sàpiga que té un producte de qualitat i de garantia produït al nostre país", ha defensat. 

El segell de qualitat IGP que van aconseguir el 2001 i reconeix des de 2003 la clementina, un híbrid entre la mandarina comuna i la taronja amarga, que resulta més saborosa i dolça, té la pell més fina i és 100% ebrenca. Se'n produeixen tres varietats, la fina, la hernandina i clemenula.

L'adhesiu de la IGP garanteix, entre d'altres, que les clementines han complert els principis de traçabilitat des del primer moment de la producció, han estat tractades amb els mínims productes fitosanitaris, s'han collit en el seu moment de òptim de maduració i han arribat de l'arbre al consumidor en un màxim de 5 o 6 dies.  

Més informació
Deltebre potencia la seva marca turística
La sequera fa preveure una bona collita de sal al delta de l'Ebre
Només un 10% dels contractes al Camp de Tarragona i l'Ebre són indefinits
Avui et destaquem
El més llegit