El safrà de la Conca mira de fer el salt a Europa

Els productors catalans comercialitzen l’espècia a un preu d’entre 10 i 13 euros el gram

Les flors de safrà Les flors de safrà

El safrà conreat artesanalment a la Conca de Barberà i la Baixa Segarra estava predestinat a quedar en l’oblit fins que un petit grup de pagesos van voler recuperar aquest cultiu fa 11 anys. Ara, el seu safrà se serveix en una desena de restaurants catalans amb estrella Michelin i ja miren de fer el salt a Europa.

Els 25 productors de safrà acaben de plantar els bulbs que es colliran a finals d’octubre. Necessiten 200.000 flors per elaborar un quilo d’aquesta preuada espècia i l’any passat en van produir cinc quilos. “Petites produccions i de màxima qualitat, aquest és el secret”, explica Joan Cartanyà, un dels productors que capitaneja el projecte, sota la marca comercial d’Aromis.

La Conca és un dels principals productors de safrà actualment, però altres regions catalanes com les Garrigues, el Montsec o els Pallars també s’han animat a recuperar aquest cultiu històric. Els mateixos cultivadors envasen i comercialitzen el seu safrà. El venen a 10 i 13 euros el gram, un preu intermedi entre els 5 euros del provinent d’Iran i els 25 euros del francès. Distribueixen en botigues especialitzades i de productes ecològics, si bé el 75% de les vendes se’n van al sector de la restauració, sobretot en restaurants de mitja-alta gamma, així com en una desena d’establiments amb estrella Michelin.

La mà d’obra és el punt fort dels principals països productos de safrà, amb l’Iran al capdavant, que conrea el 80% de la producció mundial. “El safrà es va deixar de cultivar a Catalunya per qüestions de mà d’obra; en aquest sentit actualment encara ho tenim pitjor, per això competim en qualitat”, afirma Cartanyà.

Més informació
El Tossal de les Garrigues, la ‘reina’ de l’or taronja
Viure a pagès durant un dia
Avui et destaquem
El més llegit