• Territori
  • Touchland: la salut a les nostres mans

Touchland: la salut a les nostres mans

L'empresa catalana comercialitza un dispensador per higienitzar les mans, que triomfa als Estats units i que ja compta amb més de 3.000 aparells distribuïts per Espanya

Andrea Lisbona, amb el dispensador de Touchland
Andrea Lisbona, amb el dispensador de Touchland
Joan Tarrasón
30 de Juliol de 2013
Act. 31 de Juliol de 2013
L'alarma social que va desencadenar l'arribada de la grip A, ara fa quatre anys, ha tingut una repercussió positiva en la societat pel que fa a l'augment de la higiene i, de manera molt especial, la que afecta a les nostres mans. A partir d'aquesta nova necessitat, i amb la idea d'arribar a totes aquelles empreses que volen cuidar el seu entorn, va néixer Touchland, una empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès, que ja factura 250.000 euros.

La companyia catalana comercialitza un dispensador que conté una barreja d'alcohol i crema hidratant que desinfecta i a la vegada cuida les mans, i que administra la barreja líquida automàticament, sense necessitat d'entrar en contacte amb l'aparell. Segons explica la seva fundadora i directora general, Andrea Lisbona, "Touchland no només ajuda a crear espais més saludables a través de la higiene, sinó que també millora la imatge corporativa de l'empresa i cuida del medi ambient, ja que evita el malbaratament d'aigua propi del tradicional rentat de mans".

La idea va sorgir ara fa cinc anys, mentre Lisbona estudiava a la USC Marshall School of Business, a Califòrnia. Va ser llavors, quan la jove emprenedora va veure per primer cop un d'aquests aparells. "L'ús d'aquests dispensadors era una pràctica del dia a dia i els nord-americans l'utilitzaven en tot moment", recorda Lisbona, qui afegeix que "per tot el país hi havia dispensadors per higienitzar les mans: als restaurants, a les universitats, als hotels, als gimnasos...". Segons la fundadora de Touchland, la higiene de mans era una tendència que també acabaria arribant al nostre país.

Una decisió encertada
Poc temps després, la grip A va convertir la higiene de mans en un tema d'actualitat i moltes empreses van aprofitar el moment per treure nous productes al mercat que garantien unes mans netes i desinfectades sense necessitat de la tradicional neteja amb aigua i sabó. Malgrat l'avinentesa del moment, Lisbona va decidir ajornar el llançament del producte fins que passés la grip, després de debatre-ho internament. L'objectiu era no posicionar-se com un producte per a pandèmies, sinó per al dia a dia: "Va ser una decisió estratègica, volíem llançar el nostre producte des d'una vessant positiva, comunicant que l'empresa que aposta per això cuida la salut dels seus, i no per la imposició o la por", argumenta la directora general.

El temps els ha donat la raó. Tots aquells productes que es van llançar durant aquell període han anat desapareixent passada la por general. Per contra, cada cop és més habitual veure el dispensador de Touchland en diferents espais.

A Espanya ja n'hi ha més de 3.000, distribuïts en multitud de negocis de sectors tan diferents com el sanitari, l'universitari, l'hoteler o el retail. Als seus primers clients, Centre Mèdic Teknon i ESADE, se'ls hi han sumat altres com La Sirena, Spar, Carrefour, Sheraton, Iberostar i Port Aventura.

Actualment, Touchland aposta per seguir amb la internacionalització del producte iniciada el 2012, donada la crisi econòmica del nostre país. De fet, l'empresa catalana, tot i comptar tan sols amb cinc treballadors interns, ja té 48 representants i més de 20 distribuïdors repartits en diferents països d'Europa (Espanya, Andorra, Itàlia, Portugal, Rússia i Bulgària), Llatinoamèrica (Veneçuela), Àsia (Kazakhstan) i l'Àfrica (Egipte i Tanzània).