Inspecció de Treball activa quatre expedients contra Iqoxe

CCOO assegura que s'ha produït un "incompliment greu" de la normativa laboral

Interior de la planta d'IQOXE a Tarragona | ACN Interior de la planta d'IQOXE a Tarragona | ACN

Inspecció de Treball ha iniciat quatre procediments sancionadors contra Iqoxe. Segons Comissions Obreres, l'acció s'ha dut a terme per "un incompliment greu" de la normativa laboral. En concret, el sindicat denuncia aspectes com la vulneració del dret de vaga, la llibertat sindical o incompliment dels plans d'igualtat i prevenció de riscos laborals. Sense deixar la reivindicació, CCOO recull que la direcció de l'empresa ha mostrat una "actitud antisindical".

A través d'un comunicat, el sindicat descriu que la Inspecció de Treball ha visibilitzat com s'ha censurat el dret de vaga de la plantilla "amb uns serveis mínims abusius i amb unes condicions per sota de les previstes legalment o per conveni". El mateix text afirma que en el segon cas la Inspecció de Treball considera que es va vulnerar la Llei orgànica de llibertat sindical així com el conveni del sector, pel fet que la direcció hauria impedit el dret d'acció sindical a un treballador en no permetre-li assistir a les reunions del comitè de seguretat i salut.

A principis d'abril, la Generalitat, a través del departament d'Empresa i Treball, va proposar una sanció de 2,1 milions d'euros a IQOXE. L'expedient es va iniciar durant el gener de l'any 2020, després d'una explosió a les instal·lacions de l'empresa a La Canonja (Tarragona). Dues persones van morir a la planta i una tercera a casa seva en rebre l'impacte d'una peça projectada per l'onada expansiva. L'administració interpreta que IQOXE va modificar la recepta de fabricació d'un producte, "sense respectar les instruccions del fabricant i sense efectuar cap prova ni assaig previ".

En el mateix sentit, el comunicat de la Generalitat també apuntava com l'empresa "va silenciar les alarmes sonores del sistema de seguretat en la sala de control" i, a la vegada, tampoc "va proporcionar formació específica del seu lloc de treball als treballadors". L'afer està judicialitzat en fase d'instrucció. Davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, la fiscalia i els advocats de les parts implicades, els responsables d'IQOXE van defensar que no van prevaldre els beneficis per damunt de la seguretat i el manteniment de les instal·lacions.

Més informació
Vulneració de "drets laborals" i "falta de seguretat" d'IQOXE a Tarragona, segons CCOO
La Generalitat imposa una multa de 2,1 MEUR a IQOXE
IQOXE planteja un ERO després de l'explosió a la petroquímica
Avui et destaquem
El més llegit