El turista del Pallars Sobirà s'enamora de les bruixes

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu dóna conèixer el fenomen de la bruixeria a Catalunya

Un instant de l'activitat 'Nits de bruixes', a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Aneu | Aida Busquets/Ecomuseu Un instant de l'activitat 'Nits de bruixes', a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Aneu | Aida Busquets/Ecomuseu

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha incorporat aquest any una novetat a les seves activitats d'estiu que està resultant tot un èxit i que està convertint el fenomen de la bruixeria en un reclam cultural i turístic per al territori. Es tracta de la Nit de bruixes, que té lloc tots els dimecres a les 23 hores a Casa Gassia d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) de la mà del personatge de Joana la Gascona, que torna al Pallars per ajudar la seva cosina Esperanceta, que té 'fama de bruixa'.

Es tracta d'una de les diferents visites teatralitzades que ofereix l'Ecomuseu i que dona a conèixer als visitants els orígens del fenomen de la bruixeria a Catalunya però també a Europa, atès que la primera llei europea contra la bruixeria fou redactada a les Valls d'Àneu.

Un moment de l'activitat en la 'Nit de bruixes' | Aida Busquets/Ecomuseu
Un moment de l'activitat en la 'Nit de bruixes' | Aida Busquets/Ecomuseu 

En cada sessió de la Nit de Bruixes, que s'ofereix en dos idiomes i que s'adreça a tots els públics, s'explica que els primers judicis sobre bruixeria van ser a les Valls d'Àneu i de manera amena i a través del personatge de la Joana, es va narrant com les dones perseguides eren majoritàriament assenyalades pels seus veïns i no pas per les autoritats eclesiàstiques.

Cultura de país

Una de les rutes turístiques que també destaquen dins l'oferta estiuenca és la ruta patrimonial Joc de Dames. La iniciativa planteja un recorregut per cinc monuments emblemàtics del romànic del Pallars a través dels quals es narra el fil històric que els uneix i els personatges femenins que també n'han estat protagonistes. L'oferta de l'Ecomuseu inclou visites guiades a més, a esglésies romàniques, monestirs o torres de guaita. Paral·lelament, s'han organitzat diverses exposicions temporals etnogràfiques per complementar l'oferta. El director de l'equipament, Jordi Abella, subratlla la importància de "l'experiència que s'emporta el visitant, que ens està resultant la clau de l'èxit per atreure visitants". 

Amb aquestes activitats el museu vol doblar les 10.000 visites turístiques que rep anualment, majoritàriament de Catalunya i de l'Estat espanyol, tot i que també de França, Alemanya, Bèlgica, Israel, Australià, EUA i Japó, en la seva majoria, turisme familiar.

Més informació
Acord per impulsar l’economia del Pallars Jussà i Sobirà
La Noguera i el Pallars Jussà impulsen el turisme astronòmic
Avui et destaquem
El més llegit