El turisme rural penjarà el cartell de complet

Els clients de proximitat donen esperances al sector de la Catalunya Central per a aquest estiu

Pla general d'una casa de turisme rural | ACN Pla general d'una casa de turisme rural | ACN

Les cases de turisme rural de la Catalunya Central podrien penjar el cartell de complet aquest estiu. Les reserves, la majoria fetes aquests darrers dies, fan que en algunes zones ja comencin a rondar el ple, especialment a l'agost. La gran diferència, però, és que enguany i arran del coronavirus, el client principal és ara el de proximitat, amb un predomini del procedent de l'àrea metropolitana, i que es decanta per fer estades més llargues.

"Busquen el contacte amb la natura després d'estar cansats d'haver-se passat tants dies tancats a la ciutat", justifica Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà. En aquesta comarca, l'ocupació ronda el 80% a l'agost. El juliol està per sota, però la tendència dels darrers dies és a l'alça. "Ja de per si l'agost s'acostuma a omplir, però els números del juliol estan per sobre de l'habitual, especialment entre setmana", explica el president de l'entitat.

Més info: L'obertura a turistes estrangers, a mig gas

La covid-19 ha comportat que molts catalans optin per aquest turisme de proximitat. És el cas de l'Aitor Álvarez, resident a Barcelona, i que aquesta setmana està amb tres famílies més passant el Sant Joan en una casa de turisme rural de Casserres. Van reservar ara fa un mes i mig, confiant que la desescalada evolucionés favorablement i s'hi poguessin desplaçar. "Aquí els nens poden jugar, l'entorn és privilegiat i hem pogut fer teletreball durant la setmana", explica. També l'Albert Guash, que fa estada amb ells, subratlla com necessitaven de la "natura" després de tants dies tancats.

Per la seva banda, Pilar Bielsa, presidenta de l'Associació de Turisme Rural El Solsonès, explica que "pinta bé l'estiu, però venim d'una situació catastròfica". Comparteix que l'agost està "força ple" i que ara s'estan despertant les reserves al juliol, quan està previst que obrin la majoria de les cases. Encara, però, queden allotjaments lliures. "Molts han optat per la prudència i esperar que no hi hagués limitacions de mobilitat per reservar", diu, tot ressaltant, també, el clar predomini del client català.

Cases senceres o habituacions

A hores d'ara, però, segons les cases de turisme rural, hi ha més tendència a voler reservar aquelles masies que són senceres en lloc d'habitacions malgrat que, destaquen, es garanteix la separació entre uns i altres, així com la desinfecció. És el cas, per exemple, de la Torre d'en Bofill, a Cardona. Amb cinc habitacions i, malgrat que ja descartaven llogar-les totes alhora, la seva propietària explica que alguns clients fixes els han comentat "que no els hi fa massa gràcia venir pel risc de contagi". De moment tenen reserves per a l'estiu, especialment per als caps de setmana, i confien "en el client d'última hora".

Des de la Federació d'AgroTurisme de les Comarques de l'Interior de Catalunya, el seu president, Josep Maria Solé, comparteix que hi ha tendència a voler llogar cases senceres. "No volen compartir espai amb ningú, els dona seguretat", opina.

L'Alta Anoia "s'anima"

En el cas de l'Alta Anoia, Ramon Bosch, president de l'Associació per al desenvolupament de l'Alta Anoia destaca que després de donar-ho "tot per perdut", quan van haver de tancar, ara sembla que la situació comença a "animar-se". A hores d'ara, explica, ja s'han començat a activar les reserves al juliol i, especialment, l'agost. Pel que fa al perfil, són clients que procedeixen també majoritàriament de l'àrea metropolitana que, amb família i amics, busquen "un lloc tranquil". També a Osona les perspectives del turisme rural són bones i confien en poder assolir una exitosa campanya aquest estiu.

Més informació
El virus que canviarà el turisme (i la màquina que el desinfectarà)
El Govern inverteix 7,4 milions d'euros per reactivar el turisme
Les pernoctacions hoteleres comencen a revifar al maig
Avui et destaquem
El més llegit