Un futur amb més ocupació a l'eix industrial de Catalunya

'Àmbit B-30' neix per donar resposta a les necessitats econòmiques del Vallès i el Baix Llobregat

La unió dels esforços dels diferents agents implicats en la realitat econòmica del nostre país es dibuixa com una de les solucions més factibles per aconseguir encaminar la sortida de la crisi. Es tracta de sumar administracions, empreses, centres de recerca i universitats en un sol camí, aprofitant l'especialització d'uns i altres per incrementar la producció, l'atracció d'inversors i generar ocupació.

Aquests paràmetres són els que han empès a unes 53 organitzacions del Vallès i el Baix Llobregat a unir-se sota el nom d'Àmbit B-30, una referència a l'autopista que creua de punta a punta les tres comarques des de Martorell fins La Roca del Vallès. Centres universitaris com la UAB o la UPF, de recerca com Ascamm o el Sincrotró Alba, o patronals com Cecot han pres una consciència comuna que ha donat els seus fruits després de dos anys de feina.

Una llarga reivindicació
La iniciativa permet posar en contacte diferents realitats i generar confiança perquè neixin projectes nous al voltant de la indústria de la innovació en una zona del país que compta amb una alta densitat empresarial i de població. "Sempre hem reivindicat la necessitat de coordinar esforços en tots els àmbits amb persones, entitats i empreses del voltant de la B-30 per generar un espai de potencial suficient que pugui atraure i generar sinergies", assenyala el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, Antoni Maria Brunet.

Per tal d'aconseguir-ho la localització estratègica i l'entorn són factors essencials, en un nus d'infraestructures que pretén aprofitar-se de la proximitat amb Barcelona i del pas del tren amb ample de via europeu per potenciar el transport de mercaderies.

La manufactura avançada
Aquesta generació de sinergies ha de pivotar al voltant de la manufactura avançada, un paradigma que integra l'ús de tecnologia punta, avançada i innovadora per a millorar productes i serveis. "La nostra aposta és tornar a reunir capacitats de producció i coneixement amb dinàmiques entorn a la innovació que permetin generar volums d'ocupació significatius", assenyala Xavier Marcet, fundador de la consultora LTC Project, encarregada de l'estudi de potencialitats del territori.

Aquesta aposta parteix de la realitat ja existent i de les empreses que es troben a la zona per permetre la creació de noves iniciatives a partir de l'emprenedoria compartida, aprofitar l'experiència de ciutats com Sabadell o Sant Cugat en l'àmbit de les smart cities o potenciar la bioenginyeria a través del treball conjunt de la indústria farmacèutica amb els centres hospitalaris, un aspecte que ja s'ha començat a perfilar a la zona del Baix Vallès.

Un repte de futur
Els agents implicats tenen la responsabilitat de teixir les relacions necessàries público-privades per poder tirar endavant un projecte que situï l'eix de la B-30 en el mapa europeu com un indret de referència, i aprofitant a la vegada altres iniciatives d'èxit de l'entorn, com l'espai del 22@ de Barcelona o l'eix industrial del Llobregat. Tot plegat amb l'objectiu de millorar l'atractiu i generar nous llocs de treball.
Avui et destaquem
El més llegit