• Afterwork
  • 5 llibres de gastronomia, imprescindibles per regalar per Reis

5 llibres de gastronomia, imprescindibles per regalar per Reis

Alguns dels millors llibres gastronòmics que han satisfet el nostre apetit aquest 2023

El pastisser Miquel Guarro amb 'La dulce revolución'
El pastisser Miquel Guarro amb 'La dulce revolución'
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
30 de Desembre de 2023

El dia de Reis és l'últim peatge consumista del Nadal 2023 o el primer de 2024 (segons es miri). Un llibre és una de les millors coses materials que es poden regalar perquè regales coneixement, regales una experiència sense necessitat de moure's, regales viatges, llocs, i regales altres vides. A l'apartat gastronòmic, hem seleccionat una llista de llibres que han estat publicats aquest 2023 i que, per un motiu o un altre, són grans obres en el seu camp. Fareu feliços als cuiners del vostre cercle, encara que, en realitat, qualsevol dia de l'any és un bon dia per regalar un llibre.

 

Ruta de los vinos franceses (Cinco tintas)

Podríem trobar milers de referències per llegir sobre vins francesos en el prestatge d'una llibreria. Però pocs ens acostaran a com i quins vins francesos estan a la cúspide enològica i el perquè de la seva història com Ruta de los vinos franceses. Charlie Garros, Adrien Grant Smith Bianchi i Jules Gaubert-Turpin signen aquest gran atles dels vins gals amb el qual es recorren 15 regions en 85 mapes i 2.6000 anys d'història del país; una manera de viatjar a França sense moure'ns de la butaca. Ni és el país on es va inventar aquesta popular beguda (va ser Geòrgia), ni tampoc és el que compta amb més cellers, ni tan sols és el país de món en el qual es produeix més vi. Llavors, per què la fama dels vins francesos? Entre d’altres coses, perquè sí que és el país que ha sabut explicar i vendre millor els seus vins, fent-los coneguts a tot el món. Per a enamorats del vi, i dels vins francesos en especial.

Portada del llibre 'Ruta de los vinos franceses'
Portada del llibre 'Ruta de los vinos franceses'

El mundo del sake (Planeta Gastro)

Una altra beguda que des de fa ja alguns anys esgarrapa adeptes al vi és el sake. La beguda de moda en el planter gastronòmic. El món del sake ofereix una guia amb tot el que cal saber sobre aquest "vi pur d'arròs" que, a més, permet conèixer les seves immenses possibilitats gastronòmiques. La seva autora, Mayuko Sasayama, la major experta mundial en la beguda més japonesa que existeix, explora a través de les seves pàgines tot el relacionat amb aquesta beguda que, en el seu origen, era típica de les mestresses de casa. Des de la seva elaboració, a la diversitat de sakes que existeixen en el món, passant per autèntiques tavernes on degustar-lo, Sasayama repassa la importància que té aquest producte en la cultura japonesa i ens dona pistes molt útils sobre com gaudir-lo amb tota mena de maridatges. El llibre per a amants de la cultura japonesa més tradicional.

 
Portada del libro 'El mundo del Sake'
Portada del llibre 'El mundo del Sake'

Disfrutar Volumen 2 (Abalon Books)

N’hi ha que fan de la seva biblioteca gastronòmica un manual de consulta d'obres monumentals de grans xefs. Enguany, el llibre que ha de formar part és el segon volum de Disfrutar. Monumental treball de recerca culinari és el que han dut a terme els tres cuiners -Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas- que dirigeixen el recentment triestrellat restaurant de Barcelona. El seu treball a la cuina va veient la llum any rere any, en forma de volum. Aquesta segona edició, Disfrutar Volumen 2, abasta la cuina, però també van més enllà i analitza el treball del restaurant en tota la seva dimensió en un exercici de dissecció professional del període 2018-2020.

Trobareu 96 receptes de creacions durant aquest període: el cor cruixent de calçots amb romesco, el chuletón amb piquillo de cristall, els cigrons verds a la marroquina amb ronyons de conill, el tomàquet sofregit 20 hores amb espardenyas… En aquest volum tindreu un vídeo a través d'un codi QR per entendre i veure algunes de les receptes i tècniques. Els professionals interessats en les últimes tècniques culinàries i els aficionats que tinguin genuïna curiositat per saber com es preparen els plats d'alta cuina que els arriben a la taula d’aquest tipus de restaurant tenen un accés directe sense necessitat d'assistir a un congrés. Un llibre ideal per a gran col·leccionistes d’obres magnànimes.

Pàgines interiors del llibre 'Disfrutar Volumen 2'
Pàgines interiors del llibre 'Disfrutar Volumen 2'

La receta verde (Planeta Gastro)

El prestigiós xef Michelin Eneko Atxa i el científic Eneko Axpe signen conjuntament aquest llibre en el qual s'aborda el paper que té la gastronomia en la contribució a la salvació del planeta. La superpoblació o l'escassetat de recursos i el qüestionable model d'alimentació de la nostra societat, sobre la taula. Es tracta de dos referents mundials en sostenibilitat en el món gastronòmic que creuen que la gastronomia és determinant per al futur. La receta verde és un assaig que proposa tota una revolució gastronòmica i que ens farà plantejar-nos què mengem i quina repercussió tenen els nostres hàbits de consum aïllats en la salut del medi ambient. La cuina serà sostenible o no serà, expliquen. El llibre ideal per a gastrònoms sensibilitzats amb el medi ambient.

Portada del libro 'La receta verde'
Portada del llibre 'La receta verde'

 

Dulce revolución, de Miquel Guarro (Editorial Espasa)

La rebosteria fa una mica de por. Potser por no, però sí un xic de respecte. Amb la finalitat que els aficionats perdin la por al fet que no els pugi el pa de pessic, el prestigiós pastisser Miquel Guarro (Hofmann) ha posat tota la seva sapiència al nostre servei a Dulce revolución, el seu primer llibre. De manera senzilla, ens revela tècniques bàsiques perquè sapiguem per què de vegades la nata munta i a vegades no, o com es fa una merenga, un crumble, un praliné, un bescuit, unes galetes… I, a partir d'aquí, magdalenes, macarons, cinamon rolls... La clau està en controlar tècniques bàsiques i després combinar-les entre elles, i variar-ne els ingredients per aconseguir resultats més complexos i sorprenents. Un llibre per a amants del món dolç.

El pastelero Miquel Guarro con 'La dulce revolución'
El passtiser Miquel Guarro amb 'La dulce revolución'