• Afterwork
  • Set caves top per menys de 25 euros per aquest Nadal

Set caves top per menys de 25 euros per aquest Nadal

Elaborats amb varietats recuperades, amb una certa criança, a partir de raïm negre o amb vins de diferents anyades

Festes, brindis i bombolles són un trio inseparable | iStock
Festes, brindis i bombolles són un trio inseparable | iStock
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
23 de Desembre de 2023

Festes, brindis i bombolles són un trio inseparable. Per sort, quedar com un entès en cava a la taula de Nadal no és tasca impossible. El laboriós treball que porta fer un cava amb mètodetradicional espera que tinguem a bé pagar una mica més per gaudir d'un bon producte en la nostra taula. Però, ull! No sempre més car és millor. Els costosdeproducció s'han disparat en els últims anys. I en un sector com el vitivinícola, la irregularitat de les condicions climàtiques, l'escassa precipitació i les altes temperatures han comportat una collitadesafiadora.

 

A la mercè de la sequera i la inflació, aquests últims mesos alguns preus s'han accentuat i hi ha hagut dificultat per a aconseguir alguns subministraments. Però no hem d'obnubilar-nos amb el preu perquè podem trobar propostes en bombolles molt dignes i a un preu molt competitiu. La D.O. CAVA ressalta la qualitat excepcional, tant sanitària com de valors de maduració, amb un grau i una acidesa adequats. Avui hem seleccionat una guia imprescindible per a brindar amb bombolles aquest Nadal sense gratar-nos excessivament la butxaca. Tots són caves de perfil singular (pel seu tipus de raïm, la seva criança o el seu coupage) que valen més del que costen i que compleixen tot el que prometen.

En un sector com el vitivinícola, la irregularitat de les condicions climàtiques, l'escassa precipitació i les altes temperatures han comportat una collita desafiadora

Josep Foraster Cava Rosat Trepat Brut 2021

Delicat i de fina bombolla, el Josep Foraster Cava Rosat Trepat Brut 2021 és un dels emblemes del petit celler familiar de la Conca de Barbera Mas Foraster. Elaborat amb la varietat autòctona recuperada d'aquesta zona, el trepat 100% ecològic, el raïm es cull a mà al setembre en petites caixes de 20 quilograms de la parcel·la El Voltant del Torrent (de 15 anys), pròxima al celler. Es procedeix a la seva maceració en fred durant 2 hores, fermentant el most amb llevats autòctons a 16 graus. La criança en ampolla porta un mínim de 18 mesos abans del degollament. RicardSebastiàForaster, enòleg del celler i quarta generació, aposta per un mètode d'elaboració més tradicional i amb una varietat més local per a un espumós únic. El seu rosa pàl·lid i la seva bombolla fina i ben integrada el converteixen en un vi fresc i elegant, ideal amb els aperitius, per a arrossos i peixos.

 
Josep Foraster Cava Rosat Trepat Brut 2021 | Cedida
Josep Foraster Cava Rosat Trepat Brut 2021 | Cedida
  • Preu: 13,85 euros

Rovellats Original Gran Reserva Brut Nature 2017

També veremat a mà i de vinyes pròpies, el cava Rovellats Original Gran Reserva Brut Nature 2017 s'elabora amb un acoblament de les varietats més habituals del cava: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Aquest conegut celler, fundat per JosepVallésRovira a principis del segle XX a Sant Martí Sarroca (Barcelona), és un dels grans referents en cava que encara són de tradició familiar (3a generació de viticultors). La criança de mínim 60 mesos d'aquest Brut Nature el situa en l'escalafó de les grans bombolles. Els espumosos de llarga criança, també coneguts com de guarda superior o gran reserva en el cas dels caves, són més rodons i amb aromes delicades i matisos de sabors de brioixeria i pa torrat. La seva bombolla és fina, presenta una acidesa moderada i una bona persistència final, la qual cosa ho fa ideal per a acompanyar gairebé qualsevol àpat.

  • Preu: 14,8 euros

Juvé & Camps Reserva de la Família 2018

Sant Sadurní d'Anoia és el bressol del cava al Penedès perquè va ser allà on alguns enòlegs admirats pel xampany francès van voler donar la rèplica i elaborar el seu propi vi espumós. Els cellers d'aquesta zona són coneguts per la seva artesania i qualitat excepcionals i, entre ells, destaca a escala internacional el celler Juvé & Camps. En 1976 neix el seu cava Reserva de la Família, un cuvée emocional destinat inicialment al consum exclusiu propi. Però, amb el temps, es convertiria en el Gran Reserva Brut Nature més venut del món. Aquest cava elaborat amb la trilogia de blanques del Penedès (macabeu, xarel·lo i parellada) desprèn aroma a fruita blanca madura com la poma o la pera, acompanyades de notes cítriques i tocs de pa torrat provinents de la seva llarga criança (36 mesos en ampolla). Un cava elegant i tradicional que fa festa. Com a particularitat, també és possible trobar-ho en formats magnum o jeroboam.

En 1976 neix el cava Reserva de la Família

  • Preu: 19,30 euros

Codorníu Ars Collecta Grand Rosé Reserva 2020

Codorníu Ars Collecta Grand Rosé Reserva 2020 és un dels grans rosats catalans qualitat-preu. I tant és així que acaba de ser reconegut com el millor cava rosat de l'any en els Premis Bacchus. La seva elaboració, amb pinot noir com a principal varietal, li aporta frescor, notes a fruits vermells i potencial d'envelliment gràcies a la seva acidesa. El trepat, varietal autòcton de la Conca de Barberà i el xarel·lo del Penedès complementen el cupatge. Us encaixarà bé acompanyant els aperitius d'aquestes festes, els salmons o peixos blaus en cru; també amb carns blanques suaus. Un reserva amb poc grau alcohòlic, elegant, cremós, expressiu i longeu. (15 mesos de criança amb els llevats).

Codorníu Ars Collecta Grand Rosé Reserva 2020 | Cedida
Codorníu Ars Collecta Grand Rosé Reserva 2020 | Cedida
  • Preu: 20,90 euros

Alta Alella Mirgin Laietà Brut Nature Rosé 2019

L'enòleg i empresari Josep Maria Pujol-Busquets i la seva esposa CristinaGuillén, i ara la seva filla, la també enòloga Mireia Pujol-Busquets, elaboren aquest rosat amb la varietat monestrell tan elegant i estilitzada com l'ampolla on es presenta. Alta Alella és el celler més pròxim a la capital catalana -al nord de Barcelona- i elabora vins banyats per la brisa el Parc Natural de la Serralada de Marina, a dos quilòmetres de la mar Mediterrània. Així, és fàcil entendre perquè alguns dels seus vins ecològics formen part de les cartes d'alguns dels millors restaurants gastronòmics de tot el món des de fa temps. Aquest cava no és una excepció i no és difícil trobar-lo. Alta Alella Mirgin Laietà Brut Nature Rosé és un cava de bombolla fina, amb un final mineral i notes d'aranja, flors i torrats fruit de la seva llarga criança en ampolla (30 mesos).

  • Preu: 21,95 euros

Parells Baltà Blanca Cusiné Brut Nature 2015

L'agricultura biodinàmica és l'emblema del celler Parés Baltà faci el que faci i, en el cas d’aquest cava que es va crear en honor la petita de la família, la BlancaCusiné, nascuda en 2002, dona de ple en el seu discurs. Es tracta d'un cava elaborat amb raïm negre -un blanc de noirs-, amb chardonnay, el tradicional xarel·lo i pinot noir (amb les mares durant 2 mesos). Té més de 80 mesos de criança, de manera que el resultat és -en paraules de MaríaElenaJiménez, enòloga de la família i mare de la Blanca- “un cava gastronòmic i ben madurat”. La clarificació i tota la resta de processos es duen a terme de manera que no intervingui cap mena de producte d'origen animal, amb el que resulta ser un cava totalment apte per a vegans.

L'agricultura biodinàmica és l'emblema del celler Parés Baltà

  • Preu: 24,50 euros

L'O de L'Origan Brut Nature

El 1906 FrançoisCoty, creador de la perfumeria moderna, va presentar el seu revolucionari perfum L'Origan. I d'ell pren nom L'Origan Cava, el celler de Gaston Coty a Sant Sadurní d'Anoia. El seu L’O de L’Origan Brut Nature és un cava singular pel seu procés d'elaboració. Es produeix en la penombra natural d'un celler amb gairebé mil metres quadrats de superfície subterrània, amb sostres de volta, el celler més antic del nucli urbà de la capital del cava, construït (precisament) el 1906. El pas per bota d'algunes de les varietats (xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay) amb les quals s'elabora el doten d'un ampli ventall de matisos aromàtics i una ferma estructura. És un cava d'autor, elaborat per Manel i CarlosMartínez que han recuperat mètodes ancestrals de criança i elaboració. S'usa un acoblament de vins de diferents anyades, alguns, fermentats en bota i amb guarda en fusta i criança en ampolles magnum. Tot un regal per brindar aquestes festes!

  • Preu: 24,45 euros