Calleja, el somriure de Roig i “els ullets” de Boluda

La trobada empresarial sobre el Corredor Mediterrani celebrada a València deixa una sensació d’estranya ‘normalitat’

Núvol de periodistes al voltant del ministre Ábalos a València | NNiG Núvol de periodistes al voltant del ministre Ábalos a València | NNiG

Havien dit en l’Associació Valenciana d’Empresaris fa uns mesos que la cita de novembre seria a Madrid, però el segon Chequeo del Corredor Mediterrani finalment s’ha celebrat a casa. Ací, com diu el ministre valencià José Luis Ábalos, ja sabem de què va la cosa. Els agricultors que recullen aquests dies les taronges dels nostres camps també saben que no és el mateix transportar-les en camió que en ferrocarril, com recorda Federico Félix, un empresari dels que opina amb espontaneïtat i contundència. Dels que envia missatges clars. Que en temps de tants jocs de paraules també és d’agrair.

Al Palau de Congressos de València la posada en escena sembla d’un altre temps, però res és el que pareix. Presa de temperatura a l’entrada, separació entre sala de premsa i assistents per allò de l’aforament, gel hidroalcohòlic per tot arreu i mascareta, molta mascareta i de tots els colors.
 

Entrada al recinte del Corredor Mediterrani | NNiG
Entrada al recinte del Palau de Congressos | NNiG


La resta, l’ambient de cimera empresarial, amb aquesta innegable reticència a destacar que solen tindre els empresaris, es respira per tot arreu. I això que en aquest mateix escenari, fa ara ja dos anys, Juan Roig ja li va dir als seus col·legues que era hora d’eixir de l’armari… Sabem que presumir de bones notícies no és fàcil, però els que intentem trobar llum entre les escletxes de la foscor de la crisi, agraïm el dividend justament repartit, l’expansió, la missió empresarial conclosa amb èxit.

Més info: L'orgull de ser empresari de Juan Roig

La presentadora de l’acte, la valenciana de dicció perfecta Maribel Vilaplana, busca també aquesta llum en el seu rol de conductora d’un viatge que analitza les millores de les obres del tercer carril. Seu és aquest “els ullets de Boluda” quan busca entre el pati de butaques l’ànim positiu dels empresaris que, lògicament, estan preocupats pel que està passant. Roig s’abaixa la mascareta i mostra el somriure, com calmant els ànims… una espècie de “sí, està bé”. No el veiem en directe, però per sort el realitzador ha estat ràpid en la retransmissió del gest del magnat de Mercadona. Instal·lats en la sala de premsa, els periodistes seguim en pantalla de cinema el que passa a la planta de baix… una pena, tot s’ha de dir, perquè el plasma tan criticat a l’expresident Mariano Rajoy és ara un costum que ens fa perdre coses, cosetes… les que donen titulars, diguem-ne.

Calleja, Jesús de nom, acompanya a Vilaplana en la conducció i dona aquest toc televisiu que ja va adoptar la trobada amb la campanya Es de risa que va saltar al teatre o amb la presentació en Alacant en format talk-show. Ben cert és que explicar l’execució d’una obra ferroviària per arribar al gran públic no és fàcil, de manera que no li llevem mèrit al presentador. Entre comentaris, recorda que ja estan en iniciades les obres de València-Xàtiva-La Encina, les de l’entrada a Cartagena, les de Múrcia i Almeria, però la més important d’enguany és el funcionament del tram Tarragona-Vandellós.

Més info: El 90% (i més) del Corredor demanat

Ens ho confirmen els enginyers, que revisen les obres, amb estudis, anàlisis de premsa i fins i tot “espies” sobre el terreny, Xavier Lluch i Francisco García Calvo. Els aborde a la sala de premsa, quan el núvol mediàtic per l’arribada imminent d’Ábalos està fent-se cada vegada més gran. Com va la cosa?, pregunte. I em sorprén veure’ls optimistes: per fi, llumenetes en el túnel! “Avancen les obres, a Tarragona s’ha guanyat molt… però a Múrcia ara la cosa està parada… molt”, és el resum. Amb el deadline del 2025 sobre la taula -tot i l’actitud poc contundent en terminis del ministre- planeja el dubte de si arribarem. Fonts ben solvents m’apunten que el Corredor Mediterrani, per a la gent d’Europa, acaba en Sagunt. La veritat és que com a valenciana no sé si sospirar… o plorar. Veurem.

En una setmana -o un mes!- en què salte de streaming en streaming, veure les fonts, els protagonistes de les notícies, fer periodisme en persona dóna alegria. La directora d’EDEM, Hortensia Roig fent-li fotos amb confiança a Antonio Garamendi, president de la CEOE; Boluda saludant a Jesús Navarro, de l’empresa d’espècies Carmencita; el president valencià Ximo Puig i Juan Roig, dos homes d’altura, envoltats de periodistes àvids de declaracions; l’amo de Chocolates Valor, Pedro López, entrant tard a la sala de premsa…
 

corredor2020
Puig, Félix, Roig, Boluda i Garamendi, a l'entrada del Palau de Congressos | Cedida 

 

Són molts els que assisteixen a l’acte: José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, José Vicente Morata, president de la Cambra de Comerç; Salvador Navarro, vicepresident de la CEOE i president de la CEV, Isabel Pardo, presidenta d’ADIF; Inma Riera, directora general de la Cambra de Comerç Espanya; Josep Sánchez-Llibre, president de Foment del Treball o Ramon Talamàs, president de la Cambra de comerç de Terrassa que ha compartit a Twitter el nostre article (gràcies!) i m'ha confirmat que havia vingut, jo he de dir no l'havia vist.
 

No he aconseguit coincidir amb el Comissionat d'Espanya per al Corredor, Josep Vicent Boira, al qual volia preguntar què pensa sobre el Corredor verd i digital que fa uns dies la Fundació Conexus ha explicat que vol potenciar entre Madrid i València. Tampoc m’hi vaig poder quedar amb els gestos de tots: entre la mascareta, la distància i l’allunyament periodístic, en aquesta crisi estem perdent molt. Fins i tot algun tren.

Més informació
Un Corredor "verd i digital" que connecte amb Madrid?
Variant de Vandellòs: 22 anys per 30 minuts menys
Avui et destaquem
El més llegit