Boa bao, mort a la fusió

Receptes tradicionals i sense secrets de fusions en un reeixit local importat de Lisboa

Els plats del restaurant Boa Bao Els plats del restaurant Boa Bao

"Què difícil és menjar-se un bon bao, no?". Almenys això és el que opina Gautier Robial, General Manager de Boa Bao Barcelona. Amb les tres Bes, el local que va obrir aquest estiu a la capital catalana té un germà no tan petit lisboeta en el qual ha fet cua d'unes dues hores fins i tot algun artista internacional el nom del qual no revelarem.

"El bao és com l'hamburguesa de Taiwan" -explica Robial, i els que serveixen en aquest restaurant són tan autèntics que els importen des d'allí- "aquí pots menjar-los són la seva textura autèntica i està fet amb carboni de bambú. Que té propietats antioxidants…". Antioxidant o no, en carta broden un bao de llobarro amb rave groc adobat i maionesa picant xilena i un de pollastre marinat en tamarinde amb pebrots.

"Per què quedar-se amb un sol tipus de cuina quan el sud-est asiàtic és tan ric que té més d'una especialitat per país"

"Arribem en un moment de tendència, cosa que va passar en els anys 50 amb les burguer. Aprofitem l'onada bao però donant-li lletres de noblesa a l'assumpte", explica Robial. Venen 50 delícies d'aquestes al dia entre els 150 comensals que tenen de mitjana el local (250, en el cas del cap de setmana). Uns nombres que explica una aposta en carta panasiàtica: "Per què quedar-se amb un sol tipus de cuina quan el sud-est asiàtic és tan ric que té més d'una especialitat per país. Nosaltres no triem. Les servim totes en safata i amb una aproximació sempre el més calcada possible a l'original", assegura el responsable de l'espai.

Boa Bao1

La seva família -en concret els seus sogres- són els propietaris d'aquest local d'èxit situat a la galeria Joan Gaspar de la qual han conservat les seves portes característiques i altres detalls de decoració a la Plaça Letamendi de Barcelona.

Un viatge al sud-est asiàtic

El concepte és un viatge culinari al sud-est asiàtic, país per país. Transformat en una trobada orgànica amb xefs locals als quals se sumen stages d'uns altres que vénen des de ben lluny a aportar el seu knowhow i perfeccionar receptes. Importen ingredients de 12 països

Natural de Tolosa de Llenguadoc, Robial és un enamorat de la cuina d'aquest continent: "Els pad thai que servim són una bogeria, personalment, crec que és difícil millorar les receptes que tenim a Boa Bao. Fa 50 anys que mengen pad thai a Tailàndia, així que creiem que no cal inventar gens sinó fer-ho com ells, tal qual". Venen 30 d'ells cada dia i, a ulls dels que hi ha per les taules, podria dir-se que els baos poden disculpar-nos, però els pad són els reis per golejada!

A Lisboa el petit Boa Bao amb capacitat per a 80 comensals i 220 metres quadrats fa més de 400 coberts al dia i va ser escollit millor asiàtic 2018. I és que la capital lusitana és un de les noves destinacions gastronòmiques. Allí el Tiger Shrimp Pad Thai, i Bao Negre de Llobarro són ja llegenda.

BoaBao 53

Amb 40 empleats i 12 nacionalitats, el grup ofereix un viatge de Malàisia a Xina, passant per Japó, Cambodja, Laos o Corea del Sud. I tot, sense sortir de l'Eixample però amb un passaport en mà.

Alguns plats recuperen el gado gado, una preparació originària de Corea amb base d'ous remenats i salsa de cacauet ideada quan no hi havia proteïna animal a la península.

"Les racions són grans perquè representen el que trobaries en un street food allí, i això és el plat per aguantar en peus tot el dia"

Proveu un dels seus aromàtics i contuindentes curris: "Les racions són grans perquè representen el que trobaries en un street food allí, i això és el plat per aguantar en peus tot el dia", assevera Robial que afegeix background a la riquesa històrica d'un plat amb dos segles d'història: "El curri verd de marisc fa almenys 100 anys que es menja a Tailàndia. El van crear els reis fa més 200 anys. Està fet amb herbes fresques, all, chalotas i coco i lemongrass, en comptes d'amb curri indi fet amb espècies seques. També és característic afegir una pasta de gambetas fermentada per realçar el sabor".

També té el què la torrada appetizer de Tailàndia amb sèsam i gamba, o la petxina -més intensa que la gran-, amb Nam Jim, la salsa mare tailandesa típica del mercat de Bangkok. O alguns dels 64 plats que tenen en carta. Això, si us decidiu per un.

Boa Bao

Adreça: Plaça del Dr. Letamendi, 1, Barcelona

Preu mitjà: 25-30 euros

No es reserva, sempre és carta, cuina ininterrompuda

Més informació
Un Telefèric de Sant Cugat a Miami i Sant Francisco
La companyia que 'alimenta' els grans esdeveniments
Auto Rossellon, la botiguera de Haifa que cuina a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit