'Bourdain. La biografia oral definitiva', el Bourdain més enllà del personatge

L'escriptora Laurie Woolever, mà dreta del cuiner mort el 2018, publica un viatge sense precedents després dels bastidors de la seva vida

El cap de cuina, Anthony Bourdain i l'escriptora Laurie Woolever | Cedida El cap de cuina, Anthony Bourdain i l'escriptora Laurie Woolever | Cedida

Mà dreta d'Anthony Bourdain fins a la seva sobtada mort el 2018, l'assistent i escriptora Laurie Woolever acaba de publicar Bourdain. La biografia oral definitiva de la mà de l'editorial Planeta Gastro. Han estat necessàries desenes d'entrevistes amb amics i familiars per donar la versió més completa fins avui del famós xef, viatger i comunicador novaiorquès la figura del qual no ha deixat de créixer després de la seva defunció.

Es tracta del segon llibre que el segell gastronòmic de Planeta treu a la llum després de la seva mort -la guia Menjar, viatjar, descobrir es va publicar el 2021-. En aquest cas, Woolever s'acosta a la faceta més íntima, personal i difícilment accessible de l'autor de Confessions d'un xef. Una proximitat amb el personatge i les seves misèries a la qual només s'arriba des d'una posició d'amiga i assistent.

Han estat necessàries desenes d'entrevistes amb amics i familiars per donar la versió més completa fins avui del famós xef novaiorquès

El terreny de les biografies és un camp adobat per a llibres edulcorats que moltes vegades ofereixen una diapositiva vàcua del protagonista: deslluïda, òbvia i desdibuixada per falta de risc i de crítica. La visió, en aquest cas, s'agraeix perquè no podria ser més completa, complexa i propera.

Sempre en el paper de Tony Bourdain

Bourdain es va suïcidar penjant-se en el bany del seu hotel als 61 anys, el 2018. Era el mes de juny i el xef estava a França immers en el rodatge de la sèrie de televisió Parts Unknown. En el seu personatge de ficció, Bourdain era el cuiner punki i irreverent, l'enfant terrible de l'alta cuina. En realitat, era una persona enfonsada, ferida en el pla personal i afectiu, una cosa molt contrastada amb la imatge de triomfador, des de la qual el Bourdain showman proferia feridors i aspres comentaris sobre aquest o aquell restaurant. Tots dos personatges friccionaven en el seu cap.

Anthony Bourdain | Cedida
Anthony Bourdain | Cedida

Una complexitat que queda exposada per un elenc de 91 entrevistes a personatges que van des del seu propi germà Christopher, la seva mare Gladys, Nandy, l'esposa de Bourdain fins a 2005, amics de la infància com Jeff Formosa o Alex Getmanov (Dimitri en Confessions d'un xef), passant per amics i companys de professió (David Chang o José Andrés), però també directors, productors, escriptors, compositors, reporters, fotògrafs i altres professionals que li van acompanyar en la seva carrera professional. Llavors aflora el Tony universitari esgarriat, l'addicte a les drogues i emocions fortes, el cuiner novell, el sense sostre de platges, l'estrella de televisió, l'espòs i pare entregat, el col·laborador solidari...

Les pàgines estan plenes d'amor, d'admiració, de respecte i de profunda gratitud, però no constitueixen de cap manera una hagiografia. "En l'àmbit personal, mai estaves segur d'on estaves amb ell. No era un tipus per xerrar. Ell no preguntaria coses com "i la teva dona, com està?". Sempre vaig tractar de no tenir la necessitat de caure-li bé, perquè era inescrutable i temperamental", recorda Marr Goulding. Tal com ell mateix recollia en la introducció d'Appetites (Planeta Gastero, 2016) Bourdain es veia a si mateix com "un monstre d'autoestima".

En aquest llibre Woolever ens descobreix, per fi, les múltiples facetes de Tony

En aquest llibre Woolever (denominada com la seu "lloctinent" pel mateix xef) ens descobreix, per fi, les múltiples facetes de Tony: les seves motivacions, la seva ambivalència, la seva vulnerabilitat, els seus defectes i la seva brillantor. "Tony era extraordinari, però també humà. Va fer grans coses i molt feliç a molta gent; també va prendre males decisions i va ferir a més d'un", assenyala l'autora que ha buscat embastar allò que li motivava, la seva ambivalència, la seva, en realitat, profunda vulnerabilitat, les seves febleses i la lucidesa que va sobrevolar tots els seus projectes.

En la popularització de la gastronomia les editorials han vist un terreny adobat. Per això costa trobar històries, biografies o llibres d'assaig sobre el fet culinari als quals poder-se apuntar des de la curiositat i no acabem veient minvades les nostres expectatives. En un mercat saturat, són benvinguts textos carregats d'ironia, assajos que analitzen el sector una mica més enllà o estupendes biografies com aquesta que requereixen molts anys, molta valentia i molt amor.

Més informació
Montesquiu (Barcelona) celebra els 70 anys + 1
Meat & Fire 2023: Barcelona estrena festival de carns amb magnificència
Cinc terrasses de Barcelona per estrenar el bon temps
Quatre noves cocteleries a Barcelona que segur que no coneixes
Avui et destaquem
El més llegit