
De xocolata negra, amb llet, blanca o combinant-les totes tres, en forma d’ou, de pastís tradicional o de personatges populars; sigui quina sigui la preferència, aquests dies els forns, pastisseries i supermercats s’han omplert de mones de Pasqua. Les previsions eren positives: A Caprabo calculaven un increment del 15% de les vendes i han decidit incrementar un 50% l’assortiment respecte a l’any anterior, mentre que el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre, calculava a l’ACN que el sector firmés unes vendes similars a les de 2024, quan es van proveir unes 800.000 unitats.
La Pasqua és rebuda amb els braços oberts pel sector com un dels dies grossos de l’any, tot i que ja fa alguns anys que es conviu amb una pedra dins de la sabata: l’encariment de les matèries primeres, amb el cacau com el gran perjudicat.
La Costa d’Ivori i Ghana són els dos principals exportadors mundials de cacau, i concentren plegats el 50% de la producció global. Ambdós països han encadenat importants sequeres i tempestes durant el darrer any i mig, fet que ha afectat greument els cultius. A això cal afegir-hi l’envelliment dels arbres de les petites explotacions de subsistència, on no s’acostuma a replantar ni a fer servir adobs o pesticides. Aquesta baixada de la producció, impulsada també per l’aposta per altres cultius més rendibles, com la palma, ha disparat el preu del cacau: un 35% només en el darrer any.
El preu del cacau ha pujat un 35% en el darrer any per les males condicions climàtiques a La Costa d'Ivori i Ghana, productors del 50% del cacau mundial
Aquest no és l’únic factor: els ous també han vist com el seu preu pujava fins a un 25% en els darrers tres mesos. Aquest increment sorgeix per la crisi de grip aviària que afecta els Estats Units des de finals de 2024, la qual ha obligat a sacrificar milions de gallines al país nord-americà, així com en alguns estats europeus.
Malgrat l’estabilització d’altres ingredients com la farina o el sucre, que anys anteriors també havien incrementat els costos, el professor d'EAE Business School Francesc Rufas calculava un increment del voltant del 5% dels preus de les mones artesanals per aquesta Pasqua. És un camí pel qual han optat mestres xocolaters com Lluc Crusellas, escollit el millor del món el 2022, qui ha incrementat lleugerament els preus de les mones d’enguany. “Res de l’altre món”, assegurava a l’ACN, on subratllava que els pastissers assumirien una part d’aquesta pujada, ja que “la Pasqua és el moment de premiar” la clientela fidel. Des del Gremi de Pastisseria asseguren que han fet tot el possible per evitar que aquests encariments es traslladessin al preu final dels productes, calculant una despesa d’uns 35 euros per família.
Futbol, animació i animals
Malgrat el context econòmic, el sector desprèn optimisme. El mateix Crusellas admetia que cada any “sorprèn en positiu, perquè les tradicions s’estan recuperant”. Unes tradicions que també es perceben en els productes més demanats per la ciutadania, on el futbol en general, i el FC Barcelona en particular, copen els rànquings de les pastisseries. “El Barça femení està en un moment excel·lent, ja porta anys, i l’Aitana Bonmatí i l’Alèxia Putellas ens les demanen, i pel que fa al futbol masculí, sobretot en Lamine Yamal i en Pedri”, destaca Zaguirre.
L’animació infantil i juvenil és un altre dels àmbits que més puixança mostra en els aparadors dels obradors. Bola de Drac manté la seva preeminència a Catalunya, reforçada l’any passat arran de la mort del seu creador, Akira Toriyama, i enguany per la seva programació al 3Cat. Bluey, el gosset blau que protagonitza la sèrie infantil australiana d’animació homònima, és un altre dels més sol·licitats, i les produccions de Disney no es queden enrere, amb Vaiana i Lilo & Stitch com a títols destacats.
També mantenen una alta demanda les figures d’animals, com ara els porquets, pollets, lleons o conills, així com els ous i plomes. En l’àmbit dels pastissos, opcions clàssiques com la mona de fruita o la de mantega són alguns dels destacats, segons Zaguirre: “Els pastissers fem una crema de mantega que té un sabor molt característic, també destaquen les mones de nata i de trufa, i estan entrant també la Sacher o el pastís Sara, que és la mateixa base de la mona de pastís de mantega, tota envoltada d’ametlla filada”.

Les millors mones de Catalunya
Una altra de les activitats que estan començant a convertir-se en tradició són les competicions entre professionals per decidir quines són les millors mones del territori. L'agència Sr. i Sra. Cake fa ja quatre anys que organitza La Millor Mona de Pasqua, un certamen en què anualment un jurat format per flequers, pastissers, periodistes i fillols i padrins escull la millor mona tradicional i mona de xocolata de Catalunya.
En l’edició d’enguany, que va celebrar-se a finals de març a la Casa Seat de Barcelona, el guardó a la millor mona tradicional se’l va endur la pastisseria Passions, l'Origen del Pa, que té obradors al Vendrell, Calafell i Vilanova i la Geltrú. Amb més de 30 anys d’història, la pastisseria ja va endur-se el premi a millor tortell de reis clàssic el 2024. La Palma pastissers, que té establiments a Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Cugat del Vallès, va endur-se el segon premi, mentre que L’Obrador dels 15, que té dues botigues a Barcelona, va aconseguir el bronze en la categoria tradicional.
Per la seva banda, el premi a la millor mona de xocolata va concedir-se a la centenària Foix de Sarrià de Barcelona, pastisseria fundada el 1886 per Josep Foix Ribera i Paulina Mas Rubinat, pares del cèlebre poeta J. V. Foix. La seva aposta ha estat un gran goril·la de mig metre d'altura, confeccionat amb tres quilos de xocolata i ous sense fer servir cap colorant artificial. La plata va endur-se-la la vigatana EUKARYA, xocolateria del ja mencionat Lluc Crusellas, que va apostar per una guineu elaborada amb xocolata amb llet i tocs de xocolata blanca i negra. Finalment, el tercer premi va concedir-se a L'Atelier Barcelona, que va presentar una mona en forma de tigre dissenyada per la cap de xocolateria de l'obrador, Marianna Camps, qui va inspirar-se en les il·lustracions de la pel·lícula d'animació El drac del meu pare de l'artista visual Esther Morales.
Una tradició amb reivindicacions i vinculació amb la ciència
La tradició de la mona de Pasqua és un moment que també s'aprofita per cridar l'atenció dels més joves cap a altres temàtiques d'interès, com pot ser la ciència. Aquesta és, almenys, la intenció de Mones de Ciència, un projecte de divulgació impulsat per la Universitat de Barcelona amb la col·laboració amb el Gremi de Pastisseria de Barcelona que busca fusionar la dolçor de la xocolata amb la curiositat per aprendre sobre el món.
La figura central és la Mia, el personatge que, acompanyat per uns éssers fantàstics anomenats ciencis, protagonitza les mones de xocolata i explica als més joves les bases de diferents disciplines científiques. La primera de totes es va fer el 2023 i versava sobre la geologia, l'any passat es va dedicar a la biologia i aquest 2025 se centra en l'arqueologia. La mona s'ha pogut encarregar a més d'una quarantena d'establiments de Catalunya i venia acompanyada d'un codi QR que dirigia els infants a un lloc web on s'explica com treballen els arqueòlegs, què són els jaciments i quins són els principals patrimonis arqueològics de Catalunya.
La cita també s'ha aprofitat per reclamar una oferta més àmplia dins del sector pastisser. Així ho ha fet notar l'Associació Celíacs de Catalunya, qui ha demanat als obradors un esforç addicional per elaborar mones sense gluten, que avui dia són un rara avis: només un 0,79% de les pastisseries i obradors de Catalunya i Menorca ofereixen aquesta varietat. “Per elaborar pa, pastissos o qualsevol altre aliment sense gluten no n'hi ha prou amb utilitzar ingredients sense gluten, sinó que també cal seguir uns protocols molt estrictes per evitar el contacte encreuat amb gluten durant la seva elaboració”, ha recordat la portaveu de l'associació, Irene Puig. La crida ha agafat forma a través de la campanya Jo també vull la meva mona, on una selecció dels més de 100.000 infants catalans amb celiaquia apareixen en un vídeo per expressar el seu desig per tenir mones sense gluten.