No només nombres

Els números acompanyen tot tipus de decisions en les nostres vides

Qualsevol decisió que prenem, qualsevol, es pot reduir a un enunciat lògic-matemàtic | iStock
Qualsevol decisió que prenem, qualsevol, es pot reduir a un enunciat lògic-matemàtic | iStock
Ariadna Romans | VIA Empresa
Politòloga i filòsofa
Barcelona
15 d'Octubre de 2022

Com ja afirmaven els Pitagòrics, els nombres (i, per tant, les matemàtiques) son la base a partir de la qual s’estructura el coneixement humà. Hi ha qui diu que aquest fet es deriva de la cosmovisió que hem generat des d’Occident, i que aquesta lectura només té sentit des d’un paradigma científic i un relat lineal de la realitat. Però les matemàtiques com a disciplina son prèvies a moltes de les estructures socials i cultures que coneixem avui dia, i han mostrat ser un saber extremadament útil per comprendre i ordenar la nostra realitat.

 

Els nombres formen i han format part de manera inseparable de totes les cultures i tradicions humanes. Les matemàtiques es troben en les estructures intrínseques de totes les nostres accions socials, en la manera com comprenem el món que ens envolta i en les relacions lògiques que els elements de la natura estableixen entre ells. Qualsevol decisió que prenem, qualsevol, es pot reduir a un enunciat lògic-matemàtic.

L'economia i la filosofia convergeixen en les matemàtiques

Per circumstàncies de la vida fa uns mesos vaig assistir a la presentació d’una tesi doctoral de matemàtiques. Va ser divertit escoltar una conferència de més de quaranta minuts sense entendre absolutament res. Malgrat el riure que ens va fer a la majoria d’assistents provar de desxifrar el que ens explicava el nostre estimat amic, allà vaig comprendre que les matemàtiques tenien múltiples horitzons que jo desconeixia, i que poden servir per explicar moltes més coses de les que més recurrentment tenim presents.

 

Una vegada vaig sentir que l’economia i la filosofia convergeixen en les matemàtiques. Certament, les matemàtiques son una eina que les dues disciplines utilitzen pels seus propis interessos. L’economia utilitza els nombres, però el seu propòsit no resideix en els nombres com a tals, sinó en fer explicable una sèrie de fenòmens de la realitat a partir d’ells. La filosofia articula tots els seus raonaments lògics en estructures matemàtiques, fent que aquestes siguin el primer substrat de tot el seu posterior coneixement. Per tant, les matemàtiques resideixen en la base de tots dos coneixements, fent que tot el saber es pugui estructurar i articular, en última instància, en nombres.

Des de petits entenem que comptar és important, però el que moltes vegades no se’ns ensenya és que els números acompanyen tot tipus de decisions en les nostres vides, més enllà de les equacions, les arrels quadrades o les taules de multiplicar. Suposo que és per aquesta visió reduïda i reduccionista de les matemàtiques que molts estudiants detesten estudiar-la.

Hi ha una base en tot saber humà que s’ha ideat i estructurat a partir de principis matemàtics

És per aquest motiu que penso que cal canviar la percepció social que tenim de les matemàtiques. Un matemàtic o una matemàtica no son persones antisocials tancades en un despatx que es passen el dia fent equacions i resolent problemes complicats, així com tampoc son tots professors de secundària. Els amants de les matemàtiques poden ser persones com la meva amiga Laura, que porta anys convençuda de la capacitat que tenen les matemàtiques per resoldre problemes socials, o com la meva mare, que des que som petites ens llegeix biografies de matemàtics (i matemàtiques) famosos que van inventar coses tan normals com el rellotge o la calculadora.

En una era on la societat cada vegada es troba més tecnititzada, on Internet i les noves tecnologies com la intel·ligència artificial es van actualitzant de forma més recorrent en les nostres activitats més quotidianes, hem d’abandonar aquesta idea que les matemàtiques son només la mera capacitat de comptar o numeritzar objectes. Més enllà dels nombres, hi ha una base en tot saber humà que s’ha ideat i estructurat a partir de principis matemàtics, fet que cal entendre per tal de continuar-los o modificar-los, segons sigui necessari. Perquè les matemàtiques no son només nombres, sinó un principi articulador de la realitat que ens permet, en última instància, entendre tot el món que ens envolta. I potser, si ho expliquem així, hi haurà molts més apassionats (i apassionades) de les matemàtiques.