Per què són tan cars els bonsais?

La reproducció en miniatura dels arbres requereix dècades de cures intensives i tècniques artesanals per aconseguir peces que poden arribar a superar el milió de dòlars

El bonsai més car de la història va costar 1,3 milions de dòlars El bonsai més car de la història va costar 1,3 milions de dòlars

Si en el pot petit es troba la bona confitura, els bonsais són la melmelada més dolça en el món de la jardineria. En la llista vital de tota persona hi ha l'obligació de plantar almenys un arbre, però si se'ns acut treballar amb aquesta varietat, més que un propòsit a ratllar ens trobarem amb una empresa vital. De fet, perquè un bonsai sigui vistós i comercialment vàlid es necessiten un mínim de 10 anys de cures diàries i gens superficials. Aquest només un dels motius pels quals més d'un s'emporta un ensurt en mirar els preus d'aquests petits arbres i pel que el 2012 es va arribar a pagar 1,3 milions de dòlars per l'exemplar més car de la història.

La història dels bonsais es remunta al segle VI, a la Xina, quan es comencen a seccionar parts d'arbres per iniciar l'art de recrear-los a petita escala. El que pot semblar una afició de les més simples és un art que requereix una dedicació intensiva per modul·lar arbrets que a casa nostra podem trobar per preus que oscil·len entre els 15  i els 35.000 euros fàcilment.

El correcte creixement de l'arbre no només depèn de com s'hagi fet la poda, sinó que també comporta un cablejat per guiar les branques, la neteja i tallament de les arrels, replantacions constants i, sobretot, una constància diària en el regat.

Les instal·lacions de Bonsais Mistral

Les instal·lacions de Bonsais Mistral

D'altra banda, el tracte professional d'aquestes obres d'art no es pot fer amb les mateixes eines amb les quals es cuidaria un arbre normal, sinó que el bonsai requereix gadgets específics, molts d'ells artesanals i, fins i tot, creats pels cuidadors, que poden arribar a valer una fortuna.

I el pitjor és que, qualsevol error, pot arruïnar una obra per la qual el cuidador ha treballat durant anys. Si els bonsais requereixen un regat diari, és perquè la seva salut és feble, i les possibilitats que el treball se'n vagi en orris és molt alta. Això sí, els grans mestres són capaços de jugar amb les formes, crear versions en miniatura recaragolades dels arbres originals i, fins i tot, recrear entorns naturals, com boscos i llacs, amb tota mena de detalls.

El preu del bonsai ve marcat pel treball artesanal que hi ha al darrere, per les altes possibilitats de fracàs i per la inversió de temps que requereix la creació d'un sol arbre. Parlàvem d'un mínim de 10 anys per tenir una peça mínimament presentable, però a la Xina i el Japó les peces més cotitzades passen de generació en generació.

L'èxit dels bonsais catalans

El bonsai té el seu origen a la Xina i molts dels millors artesans al Japó, però al Baix Ebre, una empresa catalana ha aconseguit fer-se forat en el mercat. Mistral Bonsai, fundada per Manuel Ibáñez, és l'empresa líder de venda de bonsais a l'Estat espanyol i, pràcticament, a la resta d'Europa amb una facturació de 5,58 milions d'euros l'any 2018. La companyia va vendre més de mig milió d'arbrets durant el darrer excercici.

L'empresa Mistral Bonsai del Baix Ebre és líder de vendes de bonsais a Espanya i en gran mida a la resta d'Europa

I el mèrit de l'empresa no és només que dominen la venda de bonsais a Espanya i, pràcticament, a la resta del continent, sinó que els seus petits arbres són també preuats a l'Àsia. La companyia va voler fer bonsais de varietats autòctones, com l'olivera, i així van aconseguir obrir les portes de la Xina i el Japó, on aquestes peces són rareses molt preuades.

Més informació
Wasabi, un rave a preu d'or
El cabrales de 20.500 euros
El sopar més car del món
Avui et destaquem
El més llegit