El potencial de la Catalunya independent

L’empresari Joan Canadell repassa la història econòmica del Principat i avala la capacitat de la seva economia per convertir-lo en un nou país capdavanter a Europa

La viabilitat econòmica de Catalunya és un dels temes que més debats genera La viabilitat econòmica de Catalunya és un dels temes que més debats genera

Tots els telèfons mòbils del món porten una antena feta amb tecnologia catalana. Les exclusives bosses que es compren a la 5a avinguda de Nova York estan fetes amb pell d’Igualada. Aquests són només dos casos de dues empreses del prop d’un centenar que utilitza Joan Canadell i Bruguera al llibre Potencial d’Estat (Nautilus, 2015) per demostrar la viabilitat econòmica de Catalunya.

Com defensa l’autor a les primeres pàgines d’aquest repàs pel passat i el present econòmic del Principat, “Catalunya no només és clarament viable, i serà un dels estats rics, sinó que penso que té potencial per ser un Estat dels capdavanters econòmicament en pocs anys”. La zona ho demostrava ja a l’Edat Mitjana, segons Canadell, i ho ha anat reiterant al llarg dels anys i fins als nostres dies.

Catalunya, però, no ha aprofitat el seu potencial per una trava: Espanya. “Si tenint el pes d’una Espanya en contra al llarg dels segles hem seguit liderant l’economia real (i la cultura) de l’Estat espanyol”, assenyala l’autor, “per què no hem de seguir expandint-nos?”.

Canadell, cofundador del Cercle Català de Negocis (CCN) i de Petrolis Independents, afirma que el Principat es pot comparar amb Holanda, Bèlgica, Dinamarca o Noruega, entre altres Estats europeus de mida i riquesa similars. “Si es pogués desestimar la riquesa que avui marxa cap a la resta d’Espanya en forma de dèficit fiscal i que suposa entre un 8 i un 10% del PIB”, apunta, Catalunya podria ocupar la setena posició en renda per càpita del continent.

Aquesta, però, és només una de les dades que exposa, recollides en diversos estudis publicats pel CCN. Unes xifres que avalen la capacitat de la regió per convertir-se en un dels països més desenvolupats gràcies a la gran quantitat d’oportunitats que es generarien en els mercats del nou país independent.

Casos d’èxit que avalen el potencial

Una de les parts més destacades del llibre és el recull de noms reals d’empreses que han esdevingut de referència en el seu sector.

Entre elles s’hi troben Codorníu o Freixenet, companyies destacades en el sector alimentari i que han ajudat a situar el cava català en un bon lloc. També s’hi troba Roca, líder mundial en el sector d’espais de bany des del 2006; Curtidos Badia, capdavantera en l’adoberia de cuir; Fluidra, membre de l’Ibex 35 i amb xifres d’exportació que superen el 80% del total de vendes.

El Celler de Can Roca, el Bulli, Caixabank, Areas o Abertis encapçalen la representació catalana a escala internacional en el sector serveis, com ho fan eDreams, Wuaki.tv, Bismart, Verkami o Letsbonus en l’àmbit de la nova economia.

Més informació
Les deu plagues de la independència
"El Govern no està valorant la importància empresarial en el Procés"
Por de no cobrar les pensions en un Estat català independent?
Avui et destaquem
El més llegit