Un setembre entre vinyes

Torna ‘La verema del cava’, una cita enogastronòmica que ja compta 10 edicions. Et destriem les millors propostes

Amb 10 edicions celebrades i més de 10.000 assistents, el festival enoturístic és ja una cita consolidada | iStock
Amb 10 edicions celebrades i més de 10.000 assistents, el festival enoturístic és ja una cita consolidada | iStock
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
30 d'Agost de 2025 - 05:30

És temps de verema i, del 6 al 28 de setembre, la pots viure en directe. 15 cellers del Penedès obren les portes per oferir durant un mes sencer experiències entorn del cava entre vinyes. La cita enoturística porta el nom de La verema del cava i porta activitats úniques ben variades com trepitjar el raïm com es feia antigament, dinar entre vinyes, fer ioga envoltat de ceps, tastar caves i formatges artesans, gaudir d’un sopar sota les estrelles o assistir a un concert entre vinyes.

 

Amb 10 edicions celebrades i més de 10.000 assistents –principalment, de l'àrea metropolitana barcelonina-, el festival enoturístic és ja una cita consolidada. Cada celler t’ofereix una activitat pensada per sorprendre’t i connectar amb l’essència del territori. Les activitats es fan majoritàriament al Penedès, amb una proposta especial a la Conca de Barberà. Parlem de Bodegues Sumarroca, Canals i Munné, Guilera, Jovani, Miquel Pons, Rovellats, Vilarnau, Celler Carles Andreu, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Joan Segura Pujadas, Masia Torreblanca i Pagès Entrena. Tens ganes de plans diferents? De desconnectar i sortir de la ciutat? 

Amb 10 edicions celebrades i més de 10.000 assistents, el festival enoturístic és ja una cita consolidada

Un programa ampli en propostes per a tots els gustos per a connectar els visitants amb el món del cava i la natura a través de vivències autèntiques: un vespreig mexicà amb bombolles a Jovani Vins o una nit japonesa amb caves de llarga criança a Giró del Gorner; collir raïm i maridar-lo amb un esmorzar de quilòmetre zero a Covides o trepitjar-lo i tastar el primer most a Caves Vilarnau.

 

Posar-se a la pell d’un viticultor/a per un dia amb brunch entre vinyes a Rovellats, fer un tast de raïm i pícnic gurmet a Cava Guilera, o un complet esmorzar de pagès combinat amb tallers de verema regenerativa a Canals i Munné. Cellers com Sumarroca aposten per activitats artístiques amb una desfilada de joies i tast de pètals i els seus. I si voleu aprofundir en el procés d’elaboració dels cupatges dels caves, Joan Segura Pujadas us dona la possibilitat de participar-hi en la creació d'un de nou. Un itinerari per la verema que ens apropa paisatge, cultura i vi. 

Veremar amb les teves mans, fer most amb els peus

Veremar amb les teves pròpies mans és una experiència que ens connecta amb la terra | Cedida
Veremar amb les teves pròpies mans és una experiència que ens connecta amb la terra | Cedida

Veremar amb les teves pròpies mans és una experiència que ens connecta amb la terra i que ens fa entendre tot el treball que, antigament i amb els mitjans que es tenien en aquell moment, es feia de forma manual en el procés d’elaboració del vi. L’experiència, que inclou collir raïm a mà al mateix terreny, xafar-lo amb els peus i descobrir com neix el cava, és un moment divertit i distés. Caves Vilarnau és el celler que ofereix aquesta activitat que comença tastant raïm directament del cep per poder explicar aspectes com la maduració, el punt de la collita i com afecta el canvi climàtic en la seva recollida. Es continua amb una passejada pel llac, fins a arribar a la zona de vinificació, on es pot degustar el most acabat de premsar. Ja al celler Vilarnau descobriràs com neixen les bombolles del cava i t’endinsaràs en el seu procés d’elaboració tradicional. Per acabar com es mereix, s’ofereix el tast de dos caves Vilarnau amb aperitiu i el gran moment de la jornada: la trepitjada de raïm amb els peus! Una activitat entretinguda, refrescant i perfecta per compartir en família, amb amics o en parella (14 de setembre del 2025; el cost és de 35 euros). 

Pícnics i sopars japo entre les vinyes

Sopar sota les estrelles, envoltat de vinyes i brindant amb cava fresc no és una cosa que pugui fer-se cada cap de setmana, oi? A l’ànima del Penedès, a Giró del Gorner, on les vinyes narren històries de generacions, et conviden a viure aquesta experiència gastronòmica única. L’aposta és un sopar japonès maridat amb els seus caves de llargues criances, mentre el sol es fon a l’horitzó i ens regala un paisatge tranquil de finals d’estiu. Una experiència enogastronòmica que fusiona dues tradicions, dos mons: la passió pel cava d’aquest elaborador, nascut de la terra i la tradició, i la cuina japonesa, plena de refinament, precisió i matisos. Dos universos que, malgrat les seves diferències, comparteixen una mateixa devoció pel detall, pel respecte a l’origen, al producte i la demanda paciència i temps. Més que un sopar, és una trobada amb la bellesa de les coses ben fetes (20 de setembre del 2025; el cost és de 49 euros).

Vespreig amb música en directe entre ceps

El públic més habitual són parelles d’edat mitjana i famílies amb infants | Cedida
El públic més habitual són parelles d’edat mitjana i famílies amb infants | Cedida

Ja sabem que a les plantes els agrada la música. I a nosaltres també. Alguns cellers ofereixen concerts, espectacles o tastos nocturns amb molta màgia. Un d’ells és el celler Giró Ribot. Proposa una selecció de platets gurmets maridats amb vins i caves per celebrar la verema en un ambient relaxat i encantador entre vinyes, al cor del Penedès. L’entrada inclou tiquets per tastar cadascuna de les propostes gastronòmiques i un parell de copes de vi o cava. A més, podràs emportar-te la copa a casa de record (27 de setembre del 2025; el cost és de 36 euros).

L’entrada inclou tiquets per tastar cadascuna de les propostes gastronòmiques i un parell de copes de vi o cava

Un esdeveniment organitzat per l'Associació d'Elaboradors de Cava (AECAVA) que no només posa en valor la tradició i la cultura del cava, sinó que també s'adapta a les noves tendències del turisme experiencial i sostenible, plenes d’autenticitat; una manera diferent, propera i immersiva de conèixer el territori que també podem fer nostra. 

En l’edició anterior, una enquesta entre els assistents va reflectir l’alt nivell de satisfacció, amb una puntuació mitjana de 4,6 sobre 5. El públic més habitual són parelles d’edat mitjana i famílies amb infants, que destaquen sobretot la connexió amb el territori i l’oportunitat de gaudir de la verema de manera propera i participativa.