
A primera línia de mar i amb vistes privilegiades sobre l’assolellada Barceloneta, el restaurant Barraca sempre ha estat un dels locals clàssics on menjar un bon arròs en aquesta part de la ciutat. Els seus 320 m² distribuïts en dues plantes diàfanes que miren directament a la platja urbana de la Barceloneta són tot un reclam i, amb els seus pros i els seus contres, als locals sempre ens ha agradat visitar-lo de tant en tant. Garantia de l'arròs ben acabat, de gramínia solta i amb el sabor propi d'un sofregit i fumet ben reposats, a la carta de Barraca s'aglutinaven altres propostes de tapes fresques marines sense complicacions. Ara, no només això. A la seva nova direcció, el grup Somos Esencia, el restaurant vira per donar un punt més a l'oferta gastronòmica que suma nous plats a la brasa (sí, també arrossos). I són interessants.
Somos Esencia és una família gastronòmica amb més de tres dècades d'història a l'esquena capitanejada per Xavier Mitats i els seus fills Alex i Guillem. Estan darrere d'alguns restaurants molt coneguts: Terra Brava, Aigua (va ser la primera obertura del grup), Brisa (a Palau de Mar), Bar Bauma (davant la Casa de les Punxes), o Bar Fauna (2023) i GatoPardo (2024), tots dos a Arc de Triomf. El grup ha sabut construir una identitat sòlida buscant espais emblemàtics a la ciutat que ara busca reforçar amb aquesta sucosa nova incorporació al seu portafolis.
Somos Esencia és una família gastronòmica amb més de tres dècades d'història a l'esquena capitanejada per Xavier Mitats i els seus fills Alex i Guillem
Peixos a la brasa i vistes a la platja de la Barceloneta
A qui no li agrada un restaurant amb vista sobre la platja de la Barceloneta? Entre els nous plats de la nova Barraca, unes interessants navalles amb reducció de mostassa i pinyons, els calamarsets a l'andalusa, les cloïsses amb salsa verda i les fresquíssimes sardines a la brasa amb pa amb tomàquet també a la brasa.
En general, totes les propostes són per compartir en una carta que reuneix imprescindibles de la casa com unes cremoses croquetes casolanes de llamàntol, peixos frescos de llotja —atenció al turbot al pil-pil amb patata fornera i al llobarro a la donostiarra amb verduretes— i plats carnis com l'entrecot de vedella (300 g) amb pebrots del padró i patates fregides o l'hamburguesa de picanha i formatge cheddar amb pa brioix.

Entre els arrossos, els clàssics, però també d'altres més atrevits com l'arròs de pop cuinat a la brasa de llenya i acabat a Mi Brasa amb sarments; l'arròs de vedella, moll i pebrots del piquillo confitats, o l'arròs de calamar i gambes, entre d'altres.
S'ha conservat la decoració interior del local, vestit amb tons terra i blancs en unes taules sense estovalles que conviden a la informalitat. L'oferta s'arrodoneix amb una barra de còctels que afegeix un toc festiu i modern, perfecta per allargar la sobretaula o iniciar la vetllada aquest estiu. La selecció de vins se centra en les etiquetes catalanes, encara que és força curta. Als glops, s'ofereix una cuidada proposta coctelera on gairebé totes les propostes es poden demanar en versió no alcohòlica.
Barraca Restaurant
Adreça: Pg. Marítim de la Barceloneta, 1, Ciutat Vella, 08003 Barcelona
Tel.: 932 241 253
Preu mitjà: 50 euros.