Taco Méndez: Albert Adrià i Paco Méndez obren una taqueria 'pop up'

Els dos xefs s'uneixen en aquesta experiència efímera (fins al 10 de març del 2024) al local on abans va estar l'antic Celler 1900

Erinna Marciano i Paco Méndez a l'entrada de Taco Méndez | Cedida Erinna Marciano i Paco Méndez a l'entrada de Taco Méndez | Cedida

Taco Méndez és la nova taqueria de moda a Barcelona. Sota el segell d'Albert Adrià i Paco Méndez res no podia fallar. Tacos gurmet, al local on abans va estar l'antiga Bodega 1900, molt a prop del renascut Teatre -ex Tickets-. Els amants dels tacos gurmet no tenen excusa: Barcelona viu un renéixer de les taqueries gurmet (Xuba Tacos és un altre exemple): “Hi havia certa nostàlgia després del tancament de Niño Viejo -la taqueria que tenien al restaurant Hoja Santa-, així que l'Albert i jo vam pensar que fer aquest experiment era necessari. I en funció de com vagi, veurem”, revela Méndez.

Tacos Méndez, una taqueria efímera i de preus modestos

El nou local és auster: poc mobiliari multicolor a l'entrada, passi per la barra de cocteleria que estreny el pas i un petit menjador al fons amb tamborets on enfilar-se i improvisar un sopar ràpid. “No preteníem en realitat res gaire complicat. Una fórmula molt accessible per a qualsevol moment en què es vol picar alguna cosa sense pretensions”, detalla el xef. Sense pretensions, però amb molta cuina.

Els amants dels tacos gurmet no tenen excusa: Barcelona viu un renéixer de les taqueries gurmet

L'escarida carta no enganya: tacos fets al moment a partir de blat de moro que molen i nixtamalitzen al mateix restaurant a un preu únic de 5,50 euros (dues unitats) amb opcions per a tots els gustos. Tot plegat, receptes tradicionals mexicanes amb què Adrià i Méndez volen acostar el sabor autèntic de Mèxic fora de les formalitats. Els tacos de costella vedella en adob de l'àvia Flor, amb la recepta de l'àvia materna de Méndez –ja els trobàvem a Niño Viejo- són un dels hits. “S'elaboren amb tomàquet, xile sec guajillo i xile ample. És per a mi una recepta amb molt de sentimentalisme. La meva àvia la feia els dies de Nadal”, recorda. Tampoc falten els tacos clàssics de cotxinita pibil amb cansalada de Cal Rovira, puré de fesol i ceba adobada xnipek o els tacos al pastor de papada i coll de porc, pinya, salsa d'alvocat, salsa vermella i ceba tendra que es tallen a demanda d'una impressionant virolla giratòria en una brasa Josper que van dissenyar ells mateixos amb la marca fa alguns anys.

Taco de aguacate frito de Taco Méndez | Cedida
Taco d'alvocat fregit de Taco Méndez | Cedida

La carta de Taco Méndez també inclou unes quesadilles, guacamole i pollastre fregit amb salsa picant. Per beure, margarides, cerveses a 1,50 euros i michelades a 6 euros. Per postres, no cal perdre's per res del món (especialment si no sou gaire llaminers) el flam de blat de moro acabat amb panela. Després d'anys dedicats a l'alta cuina, aquest era un model de negoci per explorar on la relació qualitat-plaer fa que no aixequis el peu de l'accelerador i el vulguis provar-ho tot el primer dia.

Taco Méndez: sense reserves i sense telèfon

De moment no accepten reserves i no tenen telèfon. “Volíem pocs lligams i que el local pogués funcionar de dimecres a diumenge (de 19 ha 00 h) amb un personal en plantilla molt limitat per poder-nos compaginar amb comoditat amb el restaurant gastronòmic”, detalla. Una altra particularitat és la manera com el comensal demana el seu comandament: amb un enllaç des de la mateixa taula i amb el seu telèfon.

Méndez es va posar als comandaments de l'exitós COME (una Estrella Michelin) -a l'espai que abans ocupava Hoja Santa- que és, per ara, el restaurant principal. Però el segell i l'aventura amb l'amic Adrià es va quedar pel camí amb la pandèmia. Així que valia la pena reprendre'l.

Taco Méndez

Adreça: carrer de Tamarit, 91, 08015 Barcelona

Més informació
Restaurant MAE, el sincretisme d'un menú gastronòmic a preu imbatible
El Gastronomic Forum Barcelona: de l'estrella Michelin a l'Àrtic, a referents del veganisme
Bar Pimentel: platets senzills i accessibles al Born
Avui et destaquem
El més llegit