Els 27 tanquen un acord polític sobre les noves regles de dèficit i deute

L'acord preveu que els estats hagin de seguir reduint el dèficit malgrat estar per sota de l'objectiu del 3%

 La vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño | EP La vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño | EP

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE) han tancat un acord polític sobre les noves regles fiscals. El pacte s'ha assolit en una reunió telemàtica dels ministres d'Economia i Finances dels 27, que han aconseguit així l'objectiu de tancar l'acord abans que acabi l'any per poder adoptar formalment les noves regles fiscals abans que acabi la legislatura. El camí per a l'acord sobre les normes per limitar el dèficit i el deute el van aplanar França i Alemanya, que, citats a París, van anunciar un pacte a dues bandes. Tot i així, en la trobada encara quedaven per tancar algunes xifres, apuntaven fonts de la negociació.

L'acord polític dels 27 manté els objectius fiscals en un dèficit del 3% i un deute inferior al 60% del PIB, però introdueix objectius individuals de quatre anys per a cada estat membre tot tenint en compte la situació de cada país. Aquest període es pot ampliar a set anys si els països es comprometen a aplicar reformes i inversions pactades amb la Comissió Europea amb la despesa neta primària com a variable de control.

L'acord polític dels 27 manté els objectius fiscals en un dèficit del 3% i un deute inferior al 60% del PIB

Malgrat que s'establiran objectius per a cada país, Alemanya ha aconseguit introduir-ne alguns de comuns per garantir que realment es fa aquesta reducció del dèficit i el deute. El text final assumeix la demanda de Berlín d'exigir una reducció anual mínima del deute d'un punt percentual als països més endeutats, els qui tenen un deute per sobre del 90%, com és el cas d'Espanya. L'ajustament serà del 0,5% en el cas dels estats que tenen un deute entre el 60% i el 90%. A més, l'acord preveu que els països amb un dèficit per sota del 3% l'hagin de continuar reduint fins a l'1,5% amb l'objectiu de crear un marge fiscal per fer front a possibles crisis.

Una de les xifres que arribaven encara obertes a la trobada era la relativa a la velocitat amb què un país ha de seguir reduint el dèficit. Els estats que superin el llindar del 3% de dèficit hauran de fer un ajustament estructural del 0,4% anual i del 0,25% en cas que el camí cap a la reducció s'allargui fins a set anys. En l'anterior trobada, els ministres tenien sobre la taula un ajustament estructural anual del 0,5%, que finalment s'ha reduït a 0,4%. Les regles també preveuen un període transitori fins al 2027 per suavitzar l'impacte de la pujada de la càrrega dels interessos.

Calviño defensa unes regles "equilibrades"

Després de la trobada, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, en nom de la presidència espanyola del Consell, ha reivindicat que les regles són "equilibrades" perquè garanteixin la sostenibilitat del deute i deixen espai per a les inversions públiques. "És el millor acord possible en el millor moment possible. Les regles són més clares, més realistes i garanteixen inversions i reformes. Tot això les fa més creïbles i fàcilment aplicables", ha dit.

Més info: La inflació, el dèficit fiscal i les infraestructures, entre els maldecaps dels economistes

Al seu torn, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis ha coincidit que les noves normes donen "incentius" per a les inversions i reformes, alhora que flexibilitza les normes per dibuixar camins per a la reducció del dèficit i el deute adaptats a les característiques de cada estat.

Nadia Calviño ha reivindicat que les regles són "equilibrades" perquè garanteixin la sostenibilitat del deute i deixen espai per a les inversions públiques

L'acord entre els 27 per a les regles fiscals en aquesta reunió era clau perquè les noves normes es pugui aprovar aquesta legislatura. Ara s'haurà de tancar un acord amb el Parlament Europeu com a molt tard al març perquè el ple el pugui aprovar abans de l'aturada per les eleccions.

Més informació
La Cambra de Barcelona denuncia el dèficit "crònic" de Catalunya
La Unió Europea registra superàvit comercial després de gairebé dos anys en dèficit
Avui et destaquem
El més llegit