L'ABE avisa que tecnologia i geopolítica creen nous riscos de ciberseguretat

L'entitat reconeix una "tensió inherent" al sector financer per la capacitat de fer pagaments i moviments immediats tot el dia

Treballadors a una oficina d'una agència de viatges | ACN Treballadors a una oficina d'una agència de viatges | ACN

El president de l'Autoritat Bancària Europea (ABE), José Manuel Campa, ha avisat aquest dimarts de nous riscos i reptes tecnològics derivats de l'escenari geopolític actual. "De moment no hem tingut esdeveniments significatius de disrupcions derivades d'atacs de ciberseguretat, però en el context geopolític en el qual operem aquest és un risc addicional important", ha ressaltat en una conferència organitzada pel diari econòmic Cinco Días.

Així mateix, ha apuntat que aquest assumpte ha centrat l'atenció de les autoritats financeres els darrers anys. Campa també ha reconegut que la nova capacitat del sistema bancari de fer moviments instantanis les 24 hores del dia dibuixa un nou escenari de "tensió inherent" en l'estabilitat de finançament.

Nous actors que sorgeixen del desenvolupament tecnològic

El responsable de l'ABE també s'ha referit a altres fenòmens lligats al desenvolupament tecnològic que afecten el sector bancari com és l'aparició de nous actors. "Nous jugadors poden entrar a la indústria i poden canviar significativament la dinàmica competitiva del sector", ha vaticinat. A parer seu, això ja s'està produint en àmbits com els pagaments.

Més info: La Unió Europea destinarà 1.100 MEUR en iniciatives per reforçar la ciberseguretat

En termes generals, Campa ha reconegut que Europa s'ha trobat els darrers temps amb impactes "de gran dimensió" als que ha fet front amb una capacitat "molt millor de l'esperada". En aquest sentit, ha destacat que l'evolució general de l'economia tant en la pandèmia com durant la guerra ha sigut més benigna del que s'havia previst.

Més informació
Les empreses de ciberseguretat de Catalunya facturen 1.071 MEUR
La ciberseguretat, un element crític per la indústria catalana
La facturació de les empreses de ciberseguretat de Catalunya creix un 11%
Avui et destaquem
El més llegit