L'Agència Tributària de Catalunya posa fil a l'agulla contra les societats fictícies i el frau

L'ATC ha signat un conveni per accedir a la Base de Dades de Titularitat Real i lluitar així contra els entramats empresarials de dubtosa regularitat

L'Agència Tributària de Catalunya | Cedida L'Agència Tributària de Catalunya | Cedida

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell General del Notariat. El nou acord permetrà a l'agència accedir a la Base de Dades de Titularitat Real (BDTR) i facilitar així la lluita contra el blanqueig de capital i l'impuls del control dels tributs a Catalunya. Aquest nou conveni que permet a l'ATC accedir sense cost a la BDTR s’emmarca en el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries de l’Agència Tributària de Catalunya. 

La consulta de la Base de Dades de Titularitat Real permetrà a l'ATC consultar la titularitat real d'una persona jurídica, la titularitat real inversa, per conèixer les societats de què és titular (o fins i tot sòcia minoritària) una persona física, i també alertes de modificació i actualització de titularitat real. D'aquesta manera es podran comprovar les titularitats de persones físiques que s'oculten darrere entramats de societats expressament creats per amagar les identitats reals dels seus integrants, i també permetrà a l'ATC comprovar estructures jurídiques sense personalitat i fideïcomisos.

Més info: L'ATC tanca un altre exercici rècord en detecció de frau fiscal

Un altre dels aspectes que vol impulsar l'acord és la regularització de l’impost sobre successions i donacions i l’impost sobre el patrimoni. Durant la vigència del conveni el Consejo General del Notariado i l’Agència Tributària de Catalunya establiran una comissió paritària per seguir-ne l'aplicació i resoldre les incidències que puguin sorgir. 

La idea de l'Agència Tributària de Catalunya és anar arribant a diferents acords de col·laboració i convenis amb altres organismes per fer créixer el teixit col·laboratiu i es pugui avançar en transparència i eficàcia per tal d'obtenir la confiança de la ciutadania en la lluita contra el frau.

Més informació
La Hisenda catalana aflora 338,5 MEUR procedents del frau fiscal
El frau fiscal detectat a Catalunya creix un 55% el 2021
Avui et destaquem
El més llegit