• Economia
  • Un projecte de big data compartirà dades de 2.700 quilòmetres de canonades per predir avaries

Un projecte de big data compartirà dades de 2.700 quilòmetres de canonades per predir avaries

El clúster de l’aigua impulsa un consorci amb les xarxes de Terrassa, Vic, Manresa i Mataró i les empreses tecnològiques especialitzades en solucions digitals

El clúster manager del Catalan Water Partnership (CWP), Xavier Amores | X (xamores)
El clúster manager del Catalan Water Partnership (CWP), Xavier Amores | X (xamores)
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
25 de Març de 2024
Act. 25 de Març de 2024

El clúster de l’aigua de Catalunya impulsa un projecte de big data que permetrà compartir dades de més de 2.700 kilòmetres de canonades per generar un sistema per predir el risc d’avaries i minimitzar les fuites d’aigua. En concret, el Catalan Water Partnership (CWP) ha creat un consorci amb les empreses de la xarxa d’aigua de Terrassa, Vic, Manresa i Mataró i les enginyeries i empreses tecnològiques especialitzades en solucions digitals pel cicle urbà de l’aigua. La iniciativa, anomenada Fluent, permetrà comptar amb dades d’una zona que abasteix uns 260.000 abonats i un algoritme podrà identificar les zones o canonades amb més risc de patir avaries per millorar la planificació d’obres.

 

"Un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua”

El clúster mànager del CWP, XavierAmores, ha dit que el projecte és “un pas més en la digitalització del cicle de l’aigua”. “Aquesta iniciativa d’innovació vol contribuir a la gestió d’un recurs escàs com l’aigua, més avui en un context de sequera. Les solucions digitals poden ajudar a preveure i avançar-nos de manera més clara les possibles avaries i millorar el rendiment de la xarxa”, ha dit en un comunicat. De fet, el clúster no descarta que més endavant es puguin afegir altres empreses d’aigua al projecte. 

El 10% d’aigua no registrada (ANR) són fuites

L’objectiu principal és reduir el volum d’aigua no registrada (ANR) o el que també s’anomena “usos no mesurats” (subcontatges, usos municipals, pèrdues, captacions il·legals, dipòsits contra incendis), que avui dia voreja el 25% al conjunt de sistemes de canonades de Catalunya, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua

 

El clúster calcula que un 10% són fuites, i reduir aquest percentatge és l’objectiu del projecte. En el cas de les empreses d’aigües que cedeixen les seves dades a Fluent, el percentatge d’aigua no registrada és del 12,2% d’Aigües de Mataró i Aigües Vic, el 22%, a Terrassa; i el 18,4% d’Aigües Manresa. 

Acció ha ofert un ajut de 65.600 euros per al projecte. Els diners provenen del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació, impulsats pels clústers del programa Catalunya Clústers. Per la seva banda, el Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals d’aigua, que beneficiaran fins a 707 municipis de Catalunya.