El catàleg de l'AMB

Amb un pressupost de 2.470 milions d'euros, l'ens supramunicipal, entre altres accions, destina 3,6 milions al desenvolupament empresarial

Exterior de les oficines centrals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona | Cedida
Exterior de les oficines centrals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona | Cedida
Barcelona
02 d'Agost de 2023

El passat dijous 27 de juliol, Jaume Collboni va ser investit president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’alcalde de la capital catalana liderarà un organisme que defensa els interessos de 3,2 milions de persones repartides per 36 municipis: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans i l’Hospitalet de Llobregat. 

El màxim òrgan de govern de l’AMB és el Consell Metropolità, format per 90 consellers i conselleres triats a partir de la composició dels ajuntaments dels respectius municipis. Els principals àmbits de gestió són el territori, l’urbanisme, la mobilitat, l’habitatge, el medi ambient, el desenvolupament econòmic i la cohesió social. Aquest any 2023, tots els projectes s’executen amb un pressupost de 2.470 milions d’euros. Sovint, l’actualitat de l’entitat supramunicipal sempre està estretament vinculada al debat polític. 

 
3
Imatge del ple de constitució del Consell Metropolità 2023-2027 | Raquel Pérez

En aquest sentit, moltes vegades, la ciutadania ha percebut l’AMB com un espai de col·locació per la militància dels partits que hi formen part. Malgrat la connotació negativa, l’ens gestiona multitud d’actius i projectes que tenen un impacte directe en l’àmbit social i econòmic de Barcelona i el seu entorn més pròxim. L’Agència de Desenvolupament Econòmic n’és un exemple. En el seu discurs d'investidura, Collboni va anunciar que una de les seves prioritats del mandat serà una inversió de 500 milions d'euros per consolidar el creixement econòmic de l'eix Besòs. Igual que a la plaça Sant Jaume, l'home fort de Collboni a l'Àrea Metropolitana en aquest segment serà Jordi Valls, actual tinent d'alcalde al consistori barceloní i exdirector general de Mercabarna. 

Inversions i projecció internacional des d’una mirada metropolitana

Segons la documentació exposada a l’espai de transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, les polítiques empresarials i econòmiques es desenvolupen, entre altres espais, a través de l’Agència de Desenvolupament Econòmic. Instrument que té com a missió principal la promoció de programes d’internacionalització i captació d’inversions per visibilitzar l’ecosistema local. 

 

Des de la perspectiva tècnica, el personal de l’Agència també exerceix la coordinació de les relacions amb empreses, centres d’excel·lència, indústria i universitats amb la voluntat d’accelerar les oportunitats de negoci en sectors estratègics i d’alt valor afegit. També cal tenir en compte que moltes d’aquestes accions es realitzen amb la col·laboració d’altres organismes locals, supramunicipals i administracions com la Generalitat. En els seus balanços, l’AMB té comptabilitzats 3,6 milions d’euros en accions de desenvolupament empresarial. 

Un altre dels principals punts on l’Agència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra molts esforços és la secció de programes destinats a la millora dels polígons industrials i els hubs d’innovació. El Baròmetre de la Innovació de Catalunya, impulsat per Acció, assegura que el 59,6% de les empreses del teixit català hauran innovat. Els sectors més representatius d’aquest estudi són les firmes de processos de producció, el màrqueting, la logística i la distribució. Seguint el camí del conjunt del país, el territori metropolità també ha fet molts avenços en matèria de big data, impressió 3D i xarxa 5G.