CA | ES

Un 20% dels autònoms té almenys un treballador a càrrec

Els empleats per compte propi que donen feina s'incrementen gairebé un 3% el primer semestre de l'any

En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol

Un de cada cinc autònoms persona física té almenys un treballador a càrrec, segons un informe de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat, dels quals el 61,3% són persones físiques (dos milions) i un 38,7% estan donats d'alta amb algun tipus de societat. Tots dos col·lectius han crescut entorn a un 1% en el primer semestre de l'any. Entre els autònoms persona física, els que donen feina a terceres persones s'han incrementat gairebé un 3% en els sis primers mesos de l'any, un creixement quatre vegades superior al dels autònoms que no tenen treballadors a càrrec.

Més info: Els autònoms generaran 65.000 ocupacions en 2019

A 30 de juny, el col·lectiu d'autònoms amb més creixement és el grup amb més de cinc treballadors a càrrec, que ha augmentat un 8,8% en el primer semestre, fins als 49.234. D'altra banda, els autònoms societaris empleadors suposen el 65,9% del total. En general, el 39,1% dels autònoms té treballadors a càrrec i el 30,3% en té entre un i cinc.

Els autònoms solen ser majors de 40 anys

L'estudi revela també que pràcticament un de cada dos autònoms persona física té entre 40 i 54 anys i el 27,2% més de 55 anys. Únicament el 2% té menys de 25 anys. En el primer semestre totes les franges d'edat han registrat un increment i ha estat la de majors de 55 la que més ho ha fet, amb una pujada del 2,4%. Creixen també els autònoms nascuts a l'estranger i suposen ja l'11,2%.

D'altra banda, cada vegada més treballadors per compte propi consoliden els seus negocis. Així, el 66,1% tenen més de tres anys d'antiguitat i un de cada dos porten més de cinc anys al capdavant del seu negoci. 

Pel que fa a la base de cotització, el 85,6% dels autònoms persona física cotitza la base mínima i únicament el 0,7% té una base de cotització que se situa en més de tres vegades la base mínima. 

L'estudi explica també que un 6,3% dels autònoms compatibilitza la seva activitat amb una altra per compte aliè però el col·lectiu ha augmentat un 4,8% durant el primer semestre de l'any. Així, a 30 de juny eren 127.502 els autònoms en aquesta situació. 

Per sectors d'activitat, comerç, agricultura i construcció concentren el 44,5% del total d'autònoms. En l'altre extrem, activitats immobiliàries és l'activitat amb menys presència de treballadors per compte propi, amb un 1,1%.

Més informació
20 anys sense vacances: així és l’estiu d’un autònom
Atur, baixa i bonificacions: les millores per als autònoms del 2019
Cal que siguem autònoms per facturar feines puntuals?
Avui et destaquem
El més llegit