Barcelona se situa com el 5è hub de startups d'Europa

Segons el rànquing de la consultora StartupBlink, la capital catalana es troba només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam

 Vista aèria de Barcelona | iStock Vista aèria de Barcelona | iStock

Barcelona és el cinquè ecosistema de startups de la Unió Europea segons el rànquing fet públic aquest dimarts per StartupBlink, una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l'anàlisi d'ecosistemes de startups. La capital catalana es troba només per darrera de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. Per aconseguir aquesta posició, la consultora ha tingut en compte paràmetres com la quantitat de startups de l'ecosistema català, la seva qualitat i el clima de negocis, el nombre d’espais de coworking i acceleradores, la quantitat d’exits i unicorns, la tracció que generen les principals startups i altres indicadors empresarials i econòmics.

El director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, ha assegurat que “aquestes dades demostren la solvent posició de Catalunya entre els principals ecosistemes de startups europeus”. Per Juncà, “el més important és que les startups a Catalunya creixen en quantitat i en qualitat, amb un ús més intensiu de tecnologies punteres i amb propostes molt centrades a donar resposta a reptes globals com l’àmbit de la salut o l’emergència climàtica”.

De fet, segons dades d’Acció, l’any 2021 Catalunya comptava amb 1.900 startups, un 11,4% més que el 2020 i un 26,4% més que el 2019, abans de la pandèmia provocada per la covid-19. L’informe apunta que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones i que un 26% del seu equip humà és estranger, un 17% en el cas dels fundadors i fundadores.

Tal com apunten aquestes dades, el 47% de les startups catalanes treballen amb tecnologies vinculades al deep tech, és a dir, les basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. Per tecnologies, destaca l’ús per part de les startups catalanes de la intel·ligència artificial i el big data (36% del total), el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%), l’internet de les coses i els sensors (9%), la connectivitat (4%), la realitat augmentada i virtual (4%), la bioenginyeria (3%) i el blockchain (3%). Per sectors, les startups catalanes es dediquen principalment a la salut (16% del total), les solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%). Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).

Quant a finançament, les startups catalanes van captar 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, segons dades d'Acció. Això suposa un creixement del 246% en relació al volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica.

Més informació
Neix Stage2, la primera acceleradora de startups Industrial Tech
Mango i IESE s'alien per crear una acceleradora de startups de moda
La medicina del futur té una arquitectura modernista
Avui et destaquem
El més llegit