Barcelona, la quarta ciutat més innovadora d'Europa

La capital catalana és la cinquena del món més atractiva per al talent digital, segons un informe

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell | ACN El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell | ACN

Barcelona s'ha situat com una de les ciutats punteres a escala europea i mundial en els àmbits d'innovació, competitivitat, atracció de talent i projectes d'inversió estrangera, segons la 17a edició de l'informe anual Observatori Barcelona, elaborat conjuntament per l'ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona. En concret, la capital catalana s'ha posicionat com la quarta ciutat més innovadora d'Europa, amb un increment de quatre posicions amb relació al 2018.

El president de la Cambra, Joan Canadell, ha assegurat que la situació política a Catalunya des del 2017 "no ha afectat negativament" el posicionament internacional de la ciutat. Tot i això, l'informe alerta de la caiguda de Barcelona en matèria de seguretat. La capital catalana es considera la 26a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2019. Tot i això, ha perdut posicions respecte a l'any passat, quan ocupava la 13a posició en aquest mateix rànquing.

Més info: La Barcelona científica i innovadora: un potencial encara per explotar

"Prenem el repte de ser una de les ciutats més segures del món", ha afirmat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha assegurat que s'està "reconduint la situació a la ciutat", amb una "excel·lent col·laboració" dels cossos de seguretat, tant de la Generalitat com de l'ajuntament. Tot i això, ha assegurat que es tracta de polítiques a "mig termini".

En la llista de ciutats innovadores, Barcelona només té per davant Londres, París i Berlín. La capital catalana ocupa la 22a posició del món i l'11a a Europa en termes de competitivitat. En aquest sentit, també ha obtingut bons resultats en matèria de captació de projectes d'inversió estrangera, situant-se en la setena posició, segons l'informe 'Global Cities Investment Monitor 2019', de KPMG. Una de les causes d'aquest avenç és la consolidació de la ciutat com una àrea de captació de projectes R+D, on ocupa la quarta posició, per darrere de París, Singapur i Bangalore.

Talent i congressos

Barcelona es consolida també com la tercera ciutat d'Europa preferida per iniciar una startup, una posició que repeteix per tercer any consecutiu. A més, és la cinquena del món "més atractiva" per al talent digital. En aquest context, Collboni ha fet una crida a mantenir la relació público-privada perquè, segons ha assegurat, "és una de les claus de l'èxit". La ciutat té també "una gran fortalesa com a destinació de congressos" i es manté en el top 5 del rànquing per dinovè any consecutiu. En termes de l'equilibri entre la vida personal i laboral, la capital catalana també obté bones posicions, situant-se en vuitè lloc del món.

Fent referència a aquestes dades, Canadell ha assegurat que Catalunya és un "país resilient" i ha destacat que "els estudis –amb dades d'entitats de caire internacional– demostren que, en el 80% dels indicadors, o bé igualem o bé millorem la situació dels últims anys". Entre els reptes de la ciutat ha situat la "pressió del turisme", tot i assegurar que "s'està fent bé". 

Més informació
Catalunya, la comunitat amb més empreses innovadores
Catalunya enamora la inversió estrangera
Avui et destaquem
El més llegit