
El Banc Central Europeu (BCE) tanca aquest dijous la seva última reunió del curs amb el manteniment dels tipus d'interès sobre la taula. Tot plegat, a l'espera de la resposta de la Unió Europea (UE) davant els aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump, i amb la possibilitat d'un acord comercial durant la següent setmana. Actualment, la previsió és que l'organisme no efectuï cap rebaixa fins que no es mesuri l'impacte dels aranzels.
Així, amb una inflació estable i prop de l'objectiu del 2% -al juny va ser exactament del 2%- tot apunta que l'organisme posarà fi, almenys temporalment, a les rebaixes de tipus impulsades el darrer any. De fet, la seva presidenta, Christine Lagarde, ja va anticipar el manteniment dels tipus al 2% després de l'última reunió del juny, apuntant a una "fi de cicle" en política monetària.
En la seva anterior compareixença davant els mitjans, Lagarde va reconèixer que el BCE es troba, ara mateix, en "una bona posició" per navegar davant la "incertesa" que presenta la guerra aranzelària. Tenint en compte que la nova reunió del consell de govern de l'entitat està prevista per al setembre i que les negociacions comercials entre Brussel·les i Washington encara estan en marxa, s'espera que el preu del diner es mantingui aquest dijous.
A partir d'aquí, i en funció de si finalment la UE i els EUA arriben a un acord, les decisions del BCE poden anar en una direcció o altra. Una aplicació d'aranzels del 30% generalitzat com la que planteja els Estats Units -i una hipotètica resposta de la UE- suposaria a la pràctica la fi del comerç transatlàntic, tal com ha advertit la Comissió Europea.
Sota aquest escenari, i tenint en compte que la UE té un superàvit comercial amb els EUA, l'activitat econòmica al conjunt de la Unió disminuiria i la taxa d'inflació se situaria per sota l'objectiu. Si això s'acabés produint, el BCE podria continuar rebaixant els tipus per afavorir l'activitat econòmica i evitar unes dades d'inflació inferiors a les òptimes.
D'altra banda, un acord comercial entre els dos blocs transatlàntics jugaria a favor de l'economia de la UE, fet que podria derivar en un manteniment dels tipus o fins i tot un enduriment de la política monetària si la inflació tendeix a l'alça.
Segona pausa en un any
En cas que es confirmi l'aturada en la rebaixa dels tipus, aquesta serà la segona pausa que farà el BCE en un any. Des que l'entitat va posar en marxa la seva estratègia de relaxament de la política monetària el juny de l'any passat, el tipus d'interès de referència s'ha reduït un total de vuit ocasions, de les quals set s'han produït de forma consecutiva. De moment, malgrat la previsible pausa sobre la rebaixa dels tipus, el preu del diner continuarà en el seu nivell més baix des de finals de 2022.