Brussel·les millora fins al 2,1% la previsió de creixement de l'Estat per al 2024

La Comissió Europea avala les estimacions de la Moncloa i preveu que Espanya tanqui el 2024 amb un dèficit del 3%

Brussel·les millora fins al 2,1% la previsió de creixement de l'Estat per al 2024 | ACN Brussel·les millora fins al 2,1% la previsió de creixement de l'Estat per al 2024 | ACN

La Comissió Europea millora en quatre dècimes la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2024, situant-la en el 2,1%. Així ho indica aquest dimecres l'executiu en les seves previsions econòmiques trimestrals, que identifica l'increment del consum domèstic i la creació "continuada" de llocs de treball com els principals motors d'impuls del PIB. Per contra, Brussel·les rebaixa en una dècima la millora estimada pel 2025, fins a l'1,9%. Al mateix temps, la Comissió avala els plans del govern espanyol i preveu que l'Estat tanqui aquest any amb un dèficit del 3%, encaminant-se així a la senda de reducció de dèficit i deute que van acordar els vint-i-set en el marc de les noves regles fiscals.

Segons el document publicat aquest dimecres per la Comissió Europea, l'increment del consum privat a l'Estat es mantindrà gràcies a la creació de llocs de treball i a una "reducció gradual dels estalvis", fet que es traduirà en més inversió. També contribuiran al creixement del PIB la implementació dels projectes emmarcats dins els plans de recuperació i resiliència i un desenvolupament "positiu" del sector del turisme.

L'increment del consum privat a l'Estat es mantindrà gràcies a la creació de llocs de treball i a una "reducció gradual dels estalvis"

Per altra banda, factors com la situació econòmica dels principals socis comercials d'Espanya -no del tot normalitzada- "encara limitaran el dinamisme de l'economia", sobretot pel que fa a l'activitat comercial exterior.

Les xifres situen l'Estat com el país que presenta les millors xifres de creixement per al 2024 entre les principals economies de la zona euro, superant Alemanya (+0,1%), França (+0,7%) i Itàlia (+0,9%). De fet, la Comissió Europea preveu que Espanya sigui el setè país de l'eurozona que més creixi el 2024 i ho faci àmpliament per sobre la mitjana (+0,8%).

Previsions de deute i dèficit

A banda d'una revisió a l'alça del creixement del PIB, Brussel·les millora notablement les previsions de dèficit i deute públic a l'Estat. Després que en les estimacions publicades el novembre passat la Comissió situés el dèficit espanyol per sobre el 3% almenys fins al 2025, ara Brussel·les avala les previsions que s'han anat fent des de la Moncloa.

Segons les darreres previsions econòmiques d'aquest dimecres, Espanya tancarà l'any 2024 amb un dèficit del 3%, complint amb l'objectiu acordat pels vint-i-set de mantenir el dèficit públic màxim en el 3% per garantir la sostenibilitat de les finances.

Espanya tancarà l'any 2024 amb un dèficit del 3%

Per altra banda, l'executiu comunitari calcula que el deute públic a l'Estat se situarà en el 105,5% del PIB aquest 2024 i en el 104,8% de cara al 2025. Si bé això suposa una millora de les xifres respecte a les darreres previsions econòmiques de novembre, Espanya encara estaria molt per sobre l'objectiu del 90% de la Unió Europea.

 

Més informació
La UE dona llum verda definitiva a les noves regles de dèficit i deute
El Banc d'Espanya calcula un dèficit de 600.000 habitatges nous a tot l'Estat fins al 2025
El finançament singular es presenta al CEC per "posar fi" al dèficit fiscal
Catalunya va tancar el 2023 amb un dèficit de 3.616 milions d'euros
Avui et destaquem
El més llegit