Cadaqués i l'elogi de la premsa anglesa: "Conserva l'esperit local"

El rotatiu britànic ‘The Sun’ recomana als seus lectors el municipi costaner, a tan sols dues hores de vol des d'Anglaterra i “sense guiris maleducats”

'The Sun' recomana als seus 8,5 milions de lectors visitar Cadaqués | iStock 'The Sun' recomana als seus 8,5 milions de lectors visitar Cadaqués | iStock

Que els britànics estan enamorats de la Costa Brava no és cap novetat, mentre dinamitzen un dels principals motors econòmics del país. Recentment, el sector turístic ha assolit una fita històrica amb 16,8 milions de turistes estrangers que durant el 2023 han visitat Catalunya, entre ells milers d'anglesos, francesos, alemanys i belgues. Sense oblidar els estatunidencs, coreans i irlandesos, que s’han convertit en el turisme familiar per excel·lència amb un gran poder adquisitiu. En aquesta ocasió, l'elogi ve del diari The Sun que a principis d'any s'ha rendit als peus de Cadaqués i recomana als seus vuit milions i mig de lectors visitar-lo. Un municipi de 2.899 habitants ubicat a l'Alt Empordà i, segons el rotatiu anglès, on no hi ha “guiris maleducats", mentre es troba a tan sols dues hores de vol amb Ryanair des d'Anglaterra per un preu irrisori de 14,99 lliures.

El tabloide apunta amb humor que és el moment de deixar endarrere destins com ara Benidorm o Marbella i donar l'oportunitat a una "petita ciutat amb molts famosos que té una atracció turística relacionada amb un ou". Ràpidament fa una retrospectiva històrica del municipi per situar-lo al Cap de Creus, a tres hores de Barcelona i amb la figura de l'artista Salvador Dalí que "va posar al mapa" la localitat i va atreure altres artistes de la talla de David Hockney, Picasso i fins i tot, darrerament, estrelles musicals com ara Mick Jagguer i Shakira.

'The Sun' destaca que a Cadaqués no hi ha “guiris maleducats” i que és el moment de deixar endarrere destins com ara Benidorm o Marbella

El rotatiu aborda amb seriositat el foment de l'art de Cadaqués i es focalitza en l'ou de la casa de Salvador Dalí que reflecteix la fascinació de l'artista pels ous com a símbol de vida, renaixement i puresa. El periodista Lee Bell critica que "només hi hagi una carretera que entra-i-surt del municipi” i, per tant, “a l'estiu sovint està tan plena que la policia ha d'allunyar la gent". Bell també parla meravelles de la Platja Gran i la Platja del Ros i recomana “posar-se les piles” per aconseguir un bitllet d'avió que et traslladi directament a l'aeroport de Girona, amb una durada de dues hores gràcies a la companyia de low-cost Ryanair. També aprofita per fer una “picada d'ullet” a Blanes, de qui afirma que "és molt fàcil d'arribar i té platges tranquil·les”.

La singularitat econòmica de Cadaqués

Cadaqués es troba a tan sols dues hores de vol d'Anglaterra | iStock
Cadaqués es troba a tan sols dues hores de vol d'Anglaterra | iStock

Per a molts visitants, Cadaqués pot semblar "una illa" a causa de la seva ubicació, ja que es troba al centre de la península del Cap de Creus. Un "fenomen local", com apunta The Sun, gràcies a una situació aïllada, davant del mar i separats de la resta de l'Empordà per les muntanyes. Són poques les connexions que té aquest lloc amb l'exterior, amb autobús fins a Figueres a 37 quilòmetres, a Girona a 75 quilòmetres i a Barcelona a 172 quilòmetres. Amb vaixell, hi ha una sola possibilitat, des de Roses, que regala al navegant un paisatge idíl·lic. El turisme és el gran motor del municipi i de tota la seva economia, a més de l'aparició freqüent de diversos artistes que han deixat empremta, com ara Pablo Picasso, Joan Miró, Marcel Duchamp, Federico García Lorca, Richard Hamilton, Boitel Maurice, Josep Pla o Max Ernst.

A Cadaqués hi ha tan sols 2.899 habitants i més de 1.220 places hoteleres

Per entendre la magnitud del turisme de Cadaqués i segons detalla l'Idescat amb dades del 2022, hi ha 29 hotels que compten amb 1.220 places hoteleres i un càmping amb 630 places. Pel que fa al tipus d'habitatge, només el 32% són primeres residències, mentre la resta són majoritàriament segones residències. Cal recordar, un cop més, que la població no sobrepassa els 3.000 habitants.

Més info: L'esplendor del turisme irlandès a Catalunya: "És la sorpresa de l'estiu"

Gràcies al documental Cadaqués, l'excepció, dirigit per David i Esteve Pujol i que es va emetre a TV3 el 2006, es va conèixer de prop la desconeguda història del municipi a través d’entrevistes a testimonis reals. Molts d’ells expliquen que les gelades del 1956 van matar totes les oliveres i van perdre la base de la seva economia. D'aquesta forma, Cadaqués va haver d'obrir-se al turisme. La gent del poble "de tota la vida" va haver de començar a conviure i relacionar-se amb els "forasters" que anaven a passar els estius al poble. Així, a les entrevistes del documental s'expliquen moltes anècdotes d'aquesta convivència entre els cadaquesencs, els turistes i tots els artistes que van compartir estades al llarg dels 60 i els 70.

Les gelades del 1956 van matar totes les oliveres de Cadaqués i van perdre la base de la seva economia

Durant centenars d'anys la pesca i l'agricultura van fer d'aquest racó un lloc pròsper, mentre els vins elaborats tenien una graduació forta i la famosa “garnatxa” era molt apreciada a la península italiana. Sens dubte, aquests records van romandre vius als habitants i actualment malgrat tenir una economia basada en el turisme, cada vegada són més els veïns que es dediquen a recuperar els productes autòctons: vi, oli i salaons.

Més info: La seducció dels turistes coreans a Catalunya: "Només els volem a ells"

Finalment, la diferència de Cadaqués amb altres localitats del litoral mediterrani té una "excepció": la ferma voluntat de tots els interessats, tant locals com forasters, de preservar un paisatge urbà i un entorn natural immillorables.

Bonustrack: la còpia “made in Xina” de Cadaqués

Kadakaisi, la còpia “made in Xina” de Cadaqués | iStock
Kadakaisi, la còpia “made in Xina” de Cadaqués | iStock

A la Xina no només s'imiten i fabriquen productes de consum a preus més barats, sinó que també es clonen ciutats. Als voltants de Shanghai s'han construït fins a deu ciutats satèl·lit que segueixen l'estil d'altres d'Europa, entre les quals no podia faltar Venècia. Una de les últimes incorporacions és Kadakaisi, una versió molt sui generis de Cadaqués, que és a prop de Xiamen, al sud-est del país, davant de la costa de Taiwan.

A la Xina han clonat Cadaqués, però catorze anys després s’ha convertit en un espai fantasmagòric

El 2010, una delegació de l'empresa China Merchants Group es va traslladar fins a la localitat catalana per prendre apunts i imatges de la població costanera i fer una rèplica en un espai verge, a tocar del mar, de la regió de Zhangzhou. Ara bé, aquest complex de vacances de 800.000 metres quadrats, preparat per acollir uns 15.000 habitants, és catorze anys després un espai fantasmagòric. Per tant, sembla que només triomfa la versió original i, d’aquí, l’elogi de la premsa anglesa i també catalana a Cadaqués: "Conserva l'esperit local".

Més informació
Els turistes internacionals deixen 1.272 milions d'euros a Catalunya
El turisme belga genera un milió de pernoctacions a la Costa Brava
All That She Loves i el tresor de la Costa Brava
Avui et destaquem
El més llegit