Cambra de Barcelona demana 50.000 MEUR per a transició energètica

L'organisme quantifica les necessitats del país pel que fa a descarbonització en el seu monogràfic d'Indicadors de Progrés i Benestar

La presidenta de Cambra de Barcelona, Mònica Roca | ACN La presidenta de Cambra de Barcelona, Mònica Roca | ACN

La Cambra de Comerç de Barcelona ha quantificat la inversió necessària a Catalunya per a aconseguir un model energètic 100% renovable de cara a 2050. Així, segons el monogràfic Indicadors de Progrés i Benestar elaborat per l'entitat, el país necessitaria una inversió de 50.024 milions d'euros en els pròxims 28 anys per assolir l'objectiu de zero emissions.

Segons les dades recollides per l'estudi, el procés de descarbonització anual per càpita dels catalans és molt més lent que el de la mitjana europea (-0,4% al país per -1,4% al conjunt de la Unió), tot i que les emissions absolutes són més baixes al territori català que en els seus principals socis europeus, cosa que Cambra explica pel gran pes de la nuclear com a model de producció energètica.

Segons les dades de l'estudi, per aconseguir les reduccions establertes de cara al 2050, Catalunya hauria de multiplicar per 20 la velocitat de la seva descarbonització, en tant que necessitaria un ritme de reducció d'emissions per càpita del 7,9%. Amb aquest objectiu, Cambra estableix la necessitat d'arribar a una potència instal·lada renovable de 17.849 MW el 2030 i de 67.071 MW l'any 2050.

La inversió de més de 50.000 MEUR que estima Cambra hauria de seguir, afirmen, una "trajectòria lineal", amb un desemborsament inicial de 789 milions d'euros enguany que aniria creixent progressivament fins als 3.038 MEUR que haurien d'arribar al final del pla. Aquestes inversions, segons Cambra, suposarien una dedicació del 0,67% del PIB del país a les renovables cada any entre 2022 i 2050.

Més informació
Cambra de Sabadell i Conector impulsen sis startups catalanes
La Cambra de Terrassa estrena les Experiències Plató
Eva Borràs, nova directora gerent de la Cambra de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit