• Economia
  • El canvi climàtic anticipa la verema al Penedès

El canvi climàtic anticipa la verema al Penedès

La collita comença abans d’hora en previsió d’una reducció del 25% per la sequera

Recollida de raïm | Cedida
Recollida de raïm | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
02 d'Agost de 2022
Act. 02 d'Agost de 2022

Diversos cellers de la Denominació d’Origen (DO) Penedès ja han començat a veremar, en una situació mai vista abans al calendari. "És la collita que ha començat més aviat de tota la història de la DO", assegura a l'ACN el director del Consell Regulador, Francesc Olivella, que ho atribueix directament als efectes del canvi climàtic.

 

La intensitat de les temperatures i la sequera han accelerat la maduresa del raïm i han frenat el nombre de fruits. La DO Penedès calcula que la collita podria minvar "entre un 20 i un 25% respecte els 25 milions de quilos d'una verema normal".

Aquesta reducció arriba després dels estralls que va fer el míldiu el 2020 i d'una reducció de verema el 2021 degut a la sequera. Això provoca falta d'estoc en alguns cellers. Tot just iniciat el mes d'agost, cellers com Gramona (Sant Sadurní d'Anoia), Albet i Noya (Subirats), Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes) i Ca n'Estella (Sant Esteve Sesrovires) ja tenen l'engranatge de la verema en ple funcionament.

 

Olivella explica que s'han vist obligats a començar a collir les varietats més primerenques, com Pinot Noir i Chardonay, perquè el fruit ha madurat "molt més de pressa" arran de les diverses onades de calor registrades des de finals de maig. "S'ha avançat molt respecte els últims anys, quan ja s'estava detectant un avançament", recalca. Comparat amb el registre històric, la recol·lecta d'enguany arriba un mes més aviat que la de fa tres dècades enrere.

Francesc Olivella: "Això és el canvi climàtic, sense cap mena de dubte"

"Això és el canvi climàtic, sense cap mena de dubte", insisteix Olivella, que preveu que la verema d'enguany acabarà a finals de setembre. El director del Consell Regulador celebra l'absència de fongs degut a la falta de pluges, especialment després que el 2020 el míldiu arrasés bona part de la collita. Es preveuen, doncs, uns fruits "molt bons" pel que fa a la sanitat i també a la qualitat, apunta Olivella, que alhora lamenta que la quantitat s'ha vist reduïda. I és que les vinyes no han tingut potencial per brotar a màxims degut a la sequera.

En una verema sense incidències, la DO Penedès calcula que la collita arriba a superar els 25 milions de quilos de raïm. Enguany, amb la falta d'aigua, les primeres estimacions apunten que es fregaran els 20 milions.

La DO Penedès aprofitarà la reducció de producció per millorar la qualitat

Preguntat per si la situació inquieta el sector, Olivella és taxatiu: "No ens preocupa perquè l'objectiu de la DO no és augmentar en milions de quilos de raïm ni d'ampolles de vi, sinó parlar de marca, de qualitat del producte i de valor afegit". En aquest sentit, veu la reducció com una ocasió per ajustar la producció, que històricament tendia a generar massa excedents.

"En el fons tenim l'ocasió de millorar la qualitat del producte", indica. Tot i que la reducció de la collita d'enguany vagi a favor d'una "regulació" dels volums de vi, el Consell Regulador de la DO Penedès també adverteix que algunes empreses estan començant a trencar estoc de determinats productes. I és que, mentre abans de la covid hi havia un ampli sobre estoc als cellers i les administracions van haver d'impulsar mesures per facilitar la sortida del producte, ara el sector vinícola deriva cap a una situació totalment oposada.

Un dels motius, explica Olivella, ha estat la revifada del consum arreu un cop superats els moments més durs de la pandèmia. Un ressorgiment de la demanda que situa les vendes "gairebé com les del 2019" i que ha arribat en un moment en què s'han encadenat diverses collites -2020 i 2021- de baix volum. La primera, pel míldiu, i la segona per la sequera. Enguany serà la tercera verema a la baixa.

Olivella subratlla la situació climàtica haurà de dur el sector a reconsiderar diverses pràctiques per tal d'evitar aquests desajustos de sobreproducció o, com passa ara, de falta d'estoc. Conreus amb menys emissions de CO2, eliminar l'ús d'energies fòssils i plantar varietats més resistents a la falta d'aigua són alguns dels elements que considera clau per al futur dels viticultors i per aconseguir una collita ajustada als efectes de la climatologia.