La carta als Reis de Canadell (amb porra pel Clàssic)

El president de la Cambra de Barcelona defensa una estratègia "revulsiva" a Catalunya més enllà de la política de "peix al cove"

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, a l'Hotel Palace. | ACN El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, a l'Hotel Palace. | ACN

"No es pot donar suport al Govern espanyol si no hi ha una solució definitiva al problema català." Així de contundent s'ha mostrat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa Tribuna Catalunya a l'Hotel Palace de Barcelona. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha estat l'encarregada de fer-li la presentació: "Tens l'oportunitat de fer la carta als Reis. Ara bé, també és cert que tots sabem que qui acaba gestionant les peticions de la carta als Reis... No té poders màgics." Canadell no només ha fet la seva particular carta als Reis, sinó que també ha analitzat la situació actual de l'economia catalana més enllà del "cinisme polític i mediàtic". I a última hora, encara hi ha afegit una porra pel Clàssic, amb permís de Tsunami Democràtic. 

Canadell: "No es pot donar suport al Govern espanyol si no hi ha una solució definitiva al problema català"

"L'Estat ha treballat a favor d'un gran Madrid", ha etzibat des de bon començament. En línia amb el Madrid D.F del president del Cercle d'Economia, Javier Faus, durant la presentació de l'informe de PwC sobre els Temas candentes de la economía catalana. Els titulars als quals Canadell ens té acostumats no s'han fet esperar: "La major part de l'empresariat català ha desconnectat de l'Estat i esperem el fet irreversible de la separació, ja que és una qüestió de temps."

En aquest sentit, el president de la Cambra ha reclamat un cop més revertir "el tracte discriminatori envers Catalunya" alhora que ha denunciat "la manca de competències per desenvolupar el seu potencial econòmic." A l'espera de presentar aquest divendres un informe, ja ha xifrat la manca d'inversions en infraestructures "prioritàries" a Catalunya en 15.000 milions d'euros. Com a mínim. Segons Foment del Treball, la xifra acumulada arriba fins als 28.000 milions d'euros. 

Més info: El Via Crucis de la R3 entre Barcelona i Puigcerdà

"Les infraestructures viuen una situació injusta i descarada", ha etzibat després de recordar el seu Via Crucis amb la R3 entre Barcelona i Puigcerdà. Una línia que la filla de Canadell també utilitza sovint per pujar fins a Vic. "Portem 20 anys de Governs espanyols de diferents colors que mantenen un dèficit d’infraestructures insostenible i un dèficit fiscal endèmic", ha insistit.

Tant és així que el president de la Cambra de Barcelona ha emplaçat a l'Estat a invertir "només" a Catalunya en els pròxims tres o cinc anys. "Avanci algun titular sobre l'informe", li ha demanat el moderador del Fòrum Europa. Canadell ha rigut, alhora que augurava que es presentarà "una fotografia de l'estoc d'inversions a Catalunya respecte Espanya i Europa."

Segons han confirmat fonts de VIA Empresa, aquest mateix divendres al migdia es constituirà el nou consell assessor de la Cambra de Barcelona format per 10 economistes com Andreu Mas-Colell, Jordi Galí, Guillem López Casanovas o Teresa García-Milà al capdavant. Encara falten alguns noms per perfilar, però ja se sap que la seva funció serà similar a la de la Taula de Política Econòmica i es dedicarà sobretot a "enriquir els informes de la institució". 

Canadell: "Portem 20 anys de Governs espanyols de diferents colors que mantenen un dèficit d’infraestructures insostenible i un dèficit fiscal endèmic"

La sala gran del Palace s'ha omplert de grans personalitats polítiques i empresarials com el secretari general de Vicepresidència de la Generalitat, Albert Castellanos, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, el president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Anton Gasol, o l'exeurodiputat Ramon Tramosa, entre d'altres. 

No s'ho han perdut tampoc diferents membres de la Cambra de Barcelona com les vicepresidentes Mònica Roca i Roser Xalabarder, el director general Xavier Carbonell, el secretari general Xavier Coronas, el cap d'estudis Joan Ramon Rovira o Toni Fitó que és membre del Comitè executiu. Per sorpresa o no dels empresaris, el president de Banco Mediolanum a Espanya i membre del ple de la Cambra, Carles Tusquets, també hi ha assistit. 

Catalunya en crisi? "Cinisme polític i mediàtic"

"El cinisme polític i mediàtic és clarament reprovable... Volen dibuixar una Catalunya en crisi per culpa del procés", ha alertat Canadell. I no ha dubtat a posar com a grans exemples els resultats de Fira de Barcelona i de Seat, sobre la qual també ha afegit que obre portades o no als diaris en funció de si atura la seva producció pels talls a la Jonquera o per un incendi

Canadell: "El cinisme polític i mediàtic és clarament reprovable... Volen dibuixar una Catalunya en crisi per culpa del procés"

Malgrat la inestabilitat política a l'Estat o "les tensions del procés", Canadell ha insistit que els resultats macro són "prou bons" i que és "extraordinari" que Catalunya segueixi al capdavant i creixi per sobre de la mitjana de la Unió Europea (UE). "No hem arribat fins aquí per tornar a plantejaments de peix al cove", ha criticat poc abans d'exposar els eixos del seu nou model econòmic català. 

Més info: "Amb tots els respectes, JO FLIPO!"

Al llarg de la seva intervenció que ha durat al voltant d'una hora, Canadell ha explicat de nou l'estratègia Catalunya 2030/40. A VIA Empresa ho vam titular així:  Els 15 manaments de la Cambra per a la independència econòmica. Entre els seus eixos principals, ha fet referència a la internacionalització de l'economia, la descentralització de les infraestructures i "un país en xarxa", Barcelona com a "porta d'entrada del turisme a Catalunya", invertir en formació, un model econòmic de "valor afegit i salaris dignes", la creativitat i la innovació, l'emprenedoria i les startups, l'economia digital, la sostenibilitat i la responsabilitat social, la sobirania energètica amb renovables, la fiscalitat o l'eliminació de les pràctiques oligopolístiques, entre d'altres.  

Un torn de preguntes, d'anada i tornada

El torn de preguntes amb el públic ha estat un partit d'anada i tornada. Moltes preguntes i moltes respostes. "Prou em diuen que faig política, no me la faci fer més... Deixem que els polítics facin la seva feina", ha reconegut. Política a banda, Canadell ha reivindicat que "la capital està de moda" tant pel turisme, com pel talent que vol venir a treballar-hi o les empreses que volen invertir-hi. "Catalunya en positiu", que es diu. 

Tant és així que segons ha reconegut el mateix president de la Cambra de Barcelona, es va reunir aquest dilluns amb un inversor anglès que li va dir que s'ha d'invertir a Nova York, Londres o Barcelona. O a totes tres. En clau d'actualitat, ha defensat la necessitat de tenir pressupostos i ha valorat com a "bona notícia" que Ryanair es quedi a Girona, sempre i quan sigui amb "unes condicions dignes". Canadell aposta pels "aeroports en xarxa" i per una gestió de les autopistes catalanes per part de la Generalitat. 

Canadell: "La política no va de càstigs, sinó de fets pragmàtics i interessos econòmics"

"Davant d'una separació activa, a qui li interessa que Catalunya surti d'Europa?", s'ha preguntat. La resposta no s'ha fet esperar: "Les multinacionals que estan aquí tenen força per parlar amb els seus governs. Hi haurà acord i estarem dins de la UE." Moment idoni per a una reflexió a gran escala: "La política no va de càstigs, sinó de fets pragmàtics i interessos econòmics."

Trasllat de seus? Possible frau de llei? 

Això sí, la Cambra de Barcelona no demanarà a les empreses que van traslladar les seves seus socials fora de Catalunya que tornin. Segons expliquen fonts de VIA Empresa, a la seu cameral s'hi cou també un estudi sobre el trasllat de seus i el possible frau de llei. L'ofensiva legal d'accionistes de Ciments Molins perquè la seu torni a Catalunya que va avançar l'ARA podria ser el preludi de tot plegat. 

En temps de pròrroga, Canadell ha admès que se sent com "una cosa rara" en tant que vicepresident de la Cambra d'Espanya i ha recordat un cop més que ja hi ha un 70% o 75% d'empresaris a favor d'un Estat propi. "L'empresari està més informat que la societat en general", ha reivindicat. "A vostè li agrada el futbol?", li ha preguntat el moderador del Fòrum Europa a boca de gol. 

"Jo crec que el partit es podrà jugar. No sé què pensa fer el Tsunami Democràtic, però ha demostrat un poder de convocatòria sorprenent. Els catalans som creatius i segur que veurem que és una cosa ben feta i valia la pena fer-ho", ha conclòs. Un resultat pel Clàssic aplaçat fins al dimecres 18 de desembre entre Barça i Madrid? "Va, doncs 3 a 0". 

Més informació
Els 15 manaments de la Cambra per a la independència econòmica
Avui et destaquem
El més llegit