L'alt peatge de la tornada a l'escola a Catalunya

La despesa de 2.800 euros per fill i filla contrasta amb els 1.200 euros que paguen les famílies gallegues

Imatge d'un centre escolar a Manresa | ACN Imatge d'un centre escolar a Manresa | ACN

Més d’un milió d’alumnes d’infantil, primària, ESO i Formació Professional han tornat a les aules de Catalunya, en un curs marcat per l’avançament del calendari. Aquest inici de curs 2023-2024 també s’ha vist afectat per una convocatòria de vaga. Els sindicats USTEC, Intersindical i CGT exigeixen al departament d’Educació que reverteixi les retallades d’anys anteriors. Enguany s’arriba a la xifra de 81.335 professors i professores, una xifra que representa un increment de 1.190 persones respecte del curs 2022-2023. 

80.145 professors corresponen a la plantilla estructural, 698 donen un impuls a la formació professional i 297 persones es dedicaran a tots els projectes relacionats amb l’educació inclusiva. Al marge de l’augment de professorat, la Generalitat ha estabilitzat 27.097 funcionaris. Un altre de les grans novetats del curs escolar és l’aparició de la figura del referent de convivència i benestar emocional. Sense deixar l’àmbit social, el professorat també tindrà al seu abast un únic protocol per detectar millor les situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament.

Ara bé, un dels inconvenients més grans de la tornada a l’escola per les famílies és l’aspecte econòmic. Segons càlculs de l’Organització de Consumidors i Usuaris, la despesa a Catalunya pot arribar als 2.800 d’euros. La quantitat inclou la matriculació al centre, en el cas que sigui privat o concertat, roba, material escolar, menjador o activitats extraescolars. A tall d’exemple, un alumne del sistema públic genera una despesa de 1.000 euros, gairebé 2.000 menys que l’alumnat de la concertada. En un altre ordre, la Generalitat ha tallat l’aixeta del finançament públic d’aquells centres que promouen la segregació per gènere. 

Imatge d
Imatge d'un magatzem de material escolar | iStock

1.200 euros a Galícia i Castella

La mateixa Organització de Consumidors i Usuaris recull que mentre Catalunya s’aproxima als 3.000 euros, en altres zones de l’Estat com Galícia i Castella, la xifra cau fins als 1.200 euros de mitjana. El lideratge català és compartit amb la Comunitat de Madrid, on les famílies destinen 2.900 euros. Retornant a Catalunya, la Generalitat ha reservat una partida de 100 milions d’euros per dur a terme actuacions a 400 centres educatius, ja sigui per la construcció de nous centres o rehabilitació d’equipaments existents. “Els fills de la pandèmia arriben a una escola reforçada i de més qualitat, expressa Anna Simó. La consellera d’Educació ha volgut posar en valor “l’increment del professorat, la baixada de la ràtio a l’educació infantil i el reforç de l’escola inclusiva”. 

Més informació
Tornar a l'escola mai no havia costat tant
L'educació del futur ja és aquí
ChatGPT i la transformació de l'educació en l'era digital
Avui et destaquem
El més llegit