Catalunya registra el gener amb menys aturats dels últims 15 anys

Creixen els contractes indefinits i baixen els contractes temporals

Catalunya registra el gener amb menys aturats dels últims 15 anys | Ajuntament Catalunya registra el gener amb menys aturats dels últims 15 anys | Ajuntament

Tot i registrar un repunt en l’atur de 5.306 persones (+1,53%), impulsat també pel final de la campanya de Nadal, Catalunya tanca gener amb 351.644 aturats, la xifra més baixa en un gener des de 2008, quan se’n van registrar 282.897. De la mateixa manera, les afiliacions han batut un rècord de la sèrie històrica en aquest mes amb 3.578.142 empleats.

El món del treball acostuma a marcar una caiguda en l'ocupació durant cada gener, pel final de la campanya de Nadal. Des de 2014 el descens de les afiliacions durant el primer mes de l’any ha estat al voltant de l’1%. Si es compara amb l'any anterior, hi ha 95.628 empleats més (+2,75%) i 20.158 aturats menys (-5,4%).

A més, un any després de l'entrada en vigor de la reforma laboral es noten els efectes i és que dels més de 185.000 nous contractes signats durant gener, un 44% han estat indefinits (82.502). Aquesta xifra total representa un 22,9% més que el mes anterior i un increment del 76,3% en relació amb gener de l'any passat amb 35.699 signatures més.

Més info: L'atur a l'eurozona es manté en mínims històrics

Si es separen les dades per gènere i sector, les dones continuen sent majoria en les llistes d'atur (57,1%) i el sector serveis el més colpejat, degut també a què és el gran protagonista durant el desembre. A Catalunya s'han registrat 5.348 desocupats més en aquesta branca de l'economia, mentre que la desocupació ha baixat a la construcció (-283 persones), a la indústria (-117 persones) i a l'agricultura (-39 persones).

Disparitat d'opinions

Per la Generalitat, les dades d'aquest mes de gener reflexen una tendència positiva. Enric Vinaixa, secretari de Treball, ha explicat que "l'increment de l'atur i el descens de l'ocupació són els habituals el mes de gener", mentre ha celebrat que la xifra d'aturats sigui la més baixa en un mes de gener des de 2008.

Per altra banda, el secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera, ha declarat que les dades mostren un "estancament" que cal combatre amb l'aprovació dels pressupostos i l'impuls de polítiques públiques. En una línia similar, Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, demana "polítiques actives" per donar una oportunitat als aturats i, especialment, als de llarga durada, que creixen, segons les últimes dades. Tots dos sindicats demanen augmentar els salaris per combatre la inflació.

Rècord d’afiliats a l’Estat

A l'Estat, el nombre d'aturats ha registrat un increment de 70.744 desocupats en comparació amb el desembre, però s'ha mantingut per sota del llindar dels tres milions. Catalunya ha generat atur a un ritme inferior a la mitjana estatal, que ha estat del 2,5%.

Tanmateix, i amb relació a l'any passat, hi ha 454.063 treballadors més i la mitjana d'afiliats a la Seguretat Social és de 20.081.224 persones, la més elevada de la història en un mes de gener. També s'ha marcat un mínim històric pel que fa a contractes temporals.

 

Més informació
Optimisme pel que fa a la creació d'ocupació a Catalunya
Cau lleugerament la taxa d'ocupació de persones amb discapacitat
Avui et destaquem
El més llegit