La inflació es dispara a Catalunya

Els aliments són un 9,6% més cars que fa un any

Imatge d'arxiu d'un supermercat | iStock Imatge d'arxiu d'un supermercat | iStock

La inflació a Catalunya s’ha disparat nou dècimes fins a un 3,4% més que el mes de setembre de l’any passat. Amb aquest resultat, l’IPC arrossega tres mesos d’increments en la variació interanual. L’augment s’ha experimentat, especialment, amb productes com el sucre (+45,8%) i l'oli (+38,7%). En comparació amb l'agost, els preus de consum s'han mantingut plans (0,0%), segons l'indicador mensual sobretot per l'impuls dels carburants. A l'Estat, l'IPC ha escalat nou dècimes i ha situat la variació anual en el 3,5%, una dècima per sobre de la dada catalana. D'aquesta manera, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat l'indicador avançat fa dues setmanes. Respecte a l'agost, els preus a l'Estat també van pujar un 0,2%. Els preus, per tant, durant el setembre s'han situat un 3,4% més cars que fa un any a Catalunya.

Cal tenir en compte que es comparen amb el setembre del 2022, quan l'IPC es trobava en el 8,5%. Aleshores l'indicador mostrava una tendència a la baixa després dels rècords històrics de l'estiu per l'abaratiment dels preus de l'electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, enguany aquests productes han provocat el repunt de la inflació. Pel que fa a l'IPC subjacent, que no té en compte els preus dels aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat fins al 5,8% i encadena dos mesos consecutius de baixada, situant-se en el nivell més baix del juny (5,9%). Quan aquest indicador se situï per sota del 5,5% a l'Estat, el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics.

Si s'analitza en detall el cistell de consum, en comparació amb el setembre del 2022, ha continuat disparat el preu del sucre (+45,8%), l'oli (+38,7%), la carn de porc (+14,6%), la llet (+12,2%), les patates (+11,1%), els llegums i hortalisses fresques (+11%), els ous (+10,4%) i el cafè (+9,1%). Respecte de l'agost, els productes que més s'han encarit han estat els llegums (+5,4%), l'oli i els greixos (+9,3%), i el sucre (+2,1%). En canvi, destaca que el preu de la llet ha baixat un 1%. A l'Estat, els preus de l'alimentació durant el setembre han estat un 10,5% més cars que fa un any, la mateixa variació interanual que l'agost. Així mateix, ressalta també l'encariment dels serveis vinculats al turisme i l'hostaleria, que han estat un 21,4% més cars que fa un any. Al seu torn, els paquets turístics han caigut un 15,3% el preu respecte de l'agost. Els preus del vestit també han escalat (+1,6%) però amb menys intensitat perquè s'han retardat les vendes de la nova temporada per les altes temperatures. El principal descens se situa a la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua (-26%).

Més informació
La inflació a l'eurozona assoleix mínims des de l'esclat de la guerra: 4,3% al setembre
La inflació continua a l'alça, assolint el 3,5%
El Banc Central Europeu, a la cruïlla entre inflació i creixement
Avui et destaquem
El més llegit