• Economia
  • Catalunya proclama Ioannis Liapakis (Creta) com a 'European Young Chef 2025'

Catalunya proclama Ioannis Liapakis (Creta) com a 'European Young Chef 2025'

L'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL) ha acollit la celebració del certamen

Ioannis Liapakis (Creta), proclamat 'European Young Chef 2025' | Cedida
Ioannis Liapakis (Creta), proclamat 'European Young Chef 2025' | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
01 de Desembre de 2025 - 11:39

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, ha estat enguany l’amfitriona de la novena edició de l'European Young Chef Award (EYCA), que ha culminat avui amb la proclamació de Ioannis Liapakis, representant de Creta, com a European Young Chef 2025. El seu plat, Erevinthos, ha captivat el jurat internacional presidit pel xef català Xavier Pellicer.

 

El jurat ha atorgat el primer premi per unanimitat, destacant “la profunditat excepcional dels sabors” i la connexió “poderosa i respectuosa” amb el patrimoni culinari cretenc. Els experts han subratllat com Liapakis ha sabut elevar una recepta humil i simbòlica, preservant-ne els valors essencials —resiliència, estima per la terra i aprofitament intel·ligent dels recursos— alhora que la portava a un llenguatge culinari contemporani.

El jurat ha atorgat el primer premi per unanimitat, destacant “la profunditat excepcional dels sabors” i la connexió “poderosa i respectuosa” amb el patrimoni culinari cretenc

Al mateix temps, el jurat ha elogiat tots els participants per l’alt nivell de compromís amb la sostenibilitat i amb els productors locals, un enfocament que ha enriquit la qualitat de les propostes i ha posat en relleu la força i diversitat de les cuines regionals representades.

 

Nou finalistes d’arreu d’Europa competeixen a Catalunya

La competició, celebrada del 24 al 27 de novembre a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL), ha reunit nou joves cuiners de regions guardonades i candidates a Regió Europea de la Gastronomia:

  • Pija Frešer (Eslovènia)
  • Joana Gonçalves (Coimbra)
  • Joan Taltavull Juaneda (Menorca)
  • Gabriele Somma (Sicília)
  • Ànakin Rivera Vázquez (Catalunya)
  • Ioannis Liapakis (Creta)
  • Nigel Frank Tabone (Gozo)
  • Ivan Barčot (Dalmàcia Central)
  • Bogdan-Andrei Lovin (Banat)

El segon premi ha estat per a Pija Frešer (Eslovènia), amb el plat United Kingdom of Pohorje Pisker, una reinterpretació vibrant i fidel d’un estofat tradicional. El tercer premi ha recaigut en Joan Taltavull Juaneda (Menorca), amb Arròs de la Terra, que celebra el blat xeixa; el jurat n’ha destacat la capacitat excepcional per transformar un cereal gairebé oblidat.

Catalunya, escenari d’una celebració europea de la tradició i la innovació

El certamen s’ha desenvolupat sota el lema Innovation on Tradition, que combina l’arrelament a la cuina tradicional amb la mirada creativa cap al futur. El 25 de novembre, els finalistes van compartir i presentar plats i productes locals dels seus territoris; l’endemà, van competir amb la seva reinterpretació innovadora.

A més de la competició, Catalunya ha oferit als joves xefs un programa d’immersió gastronòmica i cultural, que els ha permès descobrir productors, territoris i tradicions culinàries arreu del país. Aquestes experiències han reforçat la vocació del certamen com a espai d’aprenentatge, intercanvi i creació de xarxes professionals.