
Catalunya té 103 projectes d'emmagatzematge d'energia amb bateries en tramitació, 97 dels quals són competència catalana i sis són de l'Estat, segons dades de la Generalitat. D'aquests, el 73,8% dels projectes són a la província de Barcelona (76), mentre que a Tarragona hi ha 16 llicències en tramitació, nou a Girona, i dos a Lleida.
La directora general d'Energia de la Generalitat, Marta Morera, ha explicat a Europa Press que són instal·lacions "relativament senzilles" que ocupen poc espai i que aglutinen diferents bateries en un mateix contenidor.
Els projectes que està tramitant la Generalitat tenen una potència de 977,2 megawatts (mw), mentre que els altres sis equivalen a 553,08 mw, de manera que la potència total de tots els projectes arriba als 1.530,28 mw. Es tracta d'una xifra similar a la capacitat instal·lada en un parc eòlic o planta solar, ja que les bateries s'utilitzen per emmagatzemar l'energia sobrant i no utilitzada de les renovables.
Segons Morera, el decret ofereix un marc normatiu més clar per al sector, alhora que promou l'ocupació del territori
En aquest sentit, el director del Centre Específic de Investigació en Hidrògen de la Universitat Politècnica de Catalunya, Lluc Canals, ha subratllat aquest vincle: “Les bateries tenen sentit en un context de transició energètica, si no, no”.
Per caminar cap a un model més sostenible, la Generalitat va aprovar fa poc menys d'un mes un decret llei per regular i incentivar l'emmagatzematge d'energia amb bateries. Segons Morera, el decret ofereix un marc normatiu més clar per al sector, alhora que promou l'ocupació del territori i la "resiliència" del subministrament elèctric, en un context marcat per l'apagada elèctrica del 28 d'abril passat.