Foment i Cecot renoven els vots patronals

Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad volen tornar a reactivar canvis que "beneficiïn les empreses" i serveixin per "enfortir la cohesió social"

Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad tornen a sumar forces | Cedida Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad tornen a sumar forces | Cedida

"Un nou acord que renova la confiança mútua de les dues parts per afrontar un treball conjunt des de l’unitat i en favor del teixit empresarial de Catalunya, de la generació de riquesa i llocs de treball per enfortir la cohesió social del país". Aquesta és la base de la tornada de Cecot Foment del Treball, un any després que Foment expulsés Cecot de la patronal en considerar que "van vulnerar les normes de funcionament". Avui és el dia després de signar la pau de manera oficial, el dia en què ambdues patronals tornen a sumar forces per, com asseguren fonts de les patronals a VIA Empresa, "començar a treballar ja, a partir d'ara, en comissions i fer propostes per veure si reactivem canvis que beneficiïn les empreses". Diuen que, de vegades, cal tocar fons per poder ressorgir amb més força i tot apunta que aquesta ruptura temporal servirà perquè en surtin beneficiades tant les empreses com la societat en general.

Més info: Foment i Cecot brinden pel (des)amor

Amb ganes, doncs, de tornar a posar-s'hi, els presidents de Foment i Cecot, Josep Sánchez Llibre i Antoni Abad respectivament, han posat de manifest els seus objectius més immediats: “Ara s’obre una nova etapa de confiança renovada i capacitat generosa de sumar en favor de tota la societat”. Llibre sosté que "és un motiu d’orgull que una patronal tan eficient i eficaç com la Cecot torni a formar part de la gran patronal catalana per treballar amb l’objectiu comú de tot el teixit empresarial de Catalunya, que passa per afrontar els reptes de futur en les millors condicions per a l’activitat econòmica, la generació de riquesa i llocs de treball i contribuir a la cohesió social del país".

Abad: "Sumar multiplica [...] i tornarem a assumir la representació que ens pertoca als òrgans de govern de la patronal catalana"

De la seva banda, Abad considera que "el fet de sumar multiplica, per la qual cosa la Cecot torna a ser sòcia del Foment i a assumir la representació que li pertoca als òrgans de govern de la patronal catalana per assolir els objectius comuns que tot el teixit empresarial català tenim".

Posant el comptador a zero, i agafant-se en els punts en comú per afrontar juntes i posar en marxa els objectius empresarials, el president de Foment ha comunicat a la Cecot la seva intenció que hi hagi més membres de la patronal vallesana als òrgans executius -que es modificaran en la propera assemblea de Foment-, motiu pel qual, Abad ha posat damunt la taula que "ens hem fet confiança perquè creiem en el valor d'estar junts, en el valor de la unitat i perquè volem ser encara més influents".

La guerra amb Pimec

La guerra oberta entre Foment del Treball i Pimec per la representativitat empresarial també ha tret el cap en la unió de les dues patronals, cosa que no ha agradat gaire als seus presidents. Mentre que Llibre ha negat que tornin a sumar forces amb la Cecot per resoldre el conflicte, Abad ha titllat "inacceptables" les insinuacions que apunten a un acord per tenir més força en el recompte d'empreses que ha anunciat el Departament de Treball.  

Més info: Representativitat patronal: PIB, treballadors o associats?

La voluntat de Foment és continuar negociant amb Pimec i, tot i estar convençut que es resoldrà el conflicte, Llibre ha assegurat que seguirà endavant amb els recursos contra l'ordre de la Generalitat d'establir un criteri basat en el nombre d'empreses inscrit en cada organització, i continua plantejant-se no presentar-se al recompte per la representativitat si no es fa sota criteris que incloguin aspectes com la facturació, el nombre de treballadors, el volum d'exportacions i importacions o la capacitat de generar ocupació.

Ara bé, la batalla oberta entre Pimec i Foment del Treball per la quota de representativitat empresarial fa més de 12 anys que dura i no té pinta de posar punt i final. Ja fa setmanes (mesos) que s'allarguen les converses entre les dues patronals catalanes per arribar a un acord, però sembla ser que no es posen en sintonia. Si bé al juliol del 2018, Pimec i Foment van signar un preacord en què les dues patronals i la Secretaria General de Treball acceptaven "el criteri de paritat entre totes les organitzacions representatives" mentre no s'arribés a un acord, ara el president de Foment ha fet marxa enrere i ha proposat que Pimec tingui una quota del 35% i Foment i Fepime del 65% perquè considera que la patronal que lidera representa el 70% del PIB de Catalunya.

Abad i Llibre sumen forces en benefici de les empreses i la societat | Cedida

Abad i Llibre sumen forces en benefici de les empreses i la societat | Cedida

Dies més tard, la Generalitat va decidir -finalment- posar fil a l'agulla i va accedir a fer el recompte tal i com el proposava Pimec, és a dir, calcular en base al nombre de socis que té cada patronal, Llibre rebutja el mètode perquè considera que "no reflecteixen la realitat empresarial"  i reclama que es modifiqui el criteri i es compti els treballadors de cada empresa associada. I d'aquí no es mouran ni l'una, ni l'altra.

Sanar els problemes

Pas a pas, la nova Foment va posant punt i final als problemes amb què es va trobar el nou president. De fet, Llibre s'ha mostrat visiblement feliç d'haver tancat els problemes amb la Cecot, "un dels dos temes oberts" que es va trobar un cop va accedir a la presidència de l'ens, fa cinc mesos.

Llibre, sobre la batalla oberta amb Pimec: "Tenir la Cecot com a associat ajuda, però no és el motiu de la reconciliació"

Ara és el torn d'arribar a un punt comú amb Pimec i que tot torni al seu lloc. El president de Foment ha admès que tenir a Cecot de nou com a associat "ajuda", però nega que en cap cas aquest hagi estat el motiu de la reconciliació entre les dues patronals.

Si Foment i Cecot han resolt problemes que en gran part venien de la mà de la política -es van separar perquè la patronal vallesana va donar suport a l'aturada de país del 3 d'octubre, mentre que el llavors president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, defensava el 155 com a garantia de l’estabilitat política i la seguretat judicial-, la política també pot solucionar les desavinences entre Pimec i Foment. La batalla, però, continua oberta.

Més informació
Cecot es reincorpora a Foment
Pimec posa la directa pel recompte de la representativitat empresarial
Enrocada la batalla patronal, tot i l'inici del recompte per a la representativitat
Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial
Avui et destaquem
El més llegit