Ciutadania per sobre de tecnologia: l'Smart City Expo presenta els reptes de la revolució urbana

El congrés estrena l'“edició més gran i sostenible" en la qual participen més de 25.000 assistents i representants de més de 800 ciutats

Imatge de la conferència 'Welcome to The New Urban Era' | VIA Empresa Imatge de la conferència 'Welcome to The New Urban Era' | VIA Empresa

“El món no es troba en un gran moment, però res ens pot aturar”. Així ha iniciat Maria Tsavachidis, CEO d’EIT Urban Mobility, la seva ponència a Welcome to The New Urban Era, la conferència amb la qual l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) ha donat el tret de sortida en “l’edició més gran i sostenible del congrés fins a la data”, per a Ugo Valenti, director de la fira. Enguany la Fira de Barcelona acull més de 25.000 assistents i representants de més de 800 ciutats i de 140 països que podran gaudir del miler d’expositors que es troben en un espai un 55% superior respecte del de l’edició anterior.

Valenti ha destacat les oportunitats que ofereix l’economia blava, tenint en compte que el 65% de les ciutats més importants al món són ciutats costaneres. Aquestes, igual que la resta, han d’afrontar els “estrictes objectius” marcats pel Parlament Europeu centrats, en gran part, en reduir les emissions de CO2. “Són objectius complicats, però els podem assolir mitjançant la col·laboració de tots els actors, públics i privats”, ha afegit Tsavachidis.

Tsavachidis: “El món no es troba en un gran moment, però res ens pot aturar”

Catalunya, "preparada per al proper salt quàntic"

“La nostra ciutat dona la benvinguda a l’edició més rellevant de l’Smart City Expo, i es tracta d’un fet molt important, ja que les reflexions que es duran a terme durant els pròxims tres dies són crucials tant per a nosaltres com per a les ciutats”, ha assenyalat per la seva banda Laia Bonet, primera tinenta d’alcalde de Barcelona, qui ha afegit que davant aquests “temps complexos” marcats per les crisis que es produeixen tant a escala local com global, “les ciutats són la resposta”. 

En aquest sentit, la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, Gina Tost, ha assenyalat que Catalunya, aquesta setmana acull les idees més revolucionàries de les urbs del futur, “està preparada per al proper salt quàntic”: "El govern català està perseguint activament tecnologies disruptives, preparant-se per a un salt quàntic per convertir-se en pioners en aquest nou camp".

La ponència, que també ha disposat de la participació de la secretària general de United Cities and Local Governments (UCLG), Emilia Saiz i el governador de la Regió Metropolitana de Santiago de Xile, Claudio Orrego, ha remarcat que la tecnologia i la innovació “no ens salvaran”, però sí que transformaran les ciutats i, per aquest motiu, és essencial combatre la desigualtat: “Ens hem d’assegurar que no estem deixant ningú enrere”, ha afegit Bonet.

Una nova era, uns nous reptes

En aquest sentit, Orrego ha numerat els quatre grans reptes que fa front des del govern de Santiago: la desigualtat, el canvi climàtic, la inseguretat i la fragmentació. “Combatre aquests quatre aspectes suposa un repte enorme i, per aquest motiu, necessitem una cooperació publicoprivada i implicar els ciutadans en aquest repte”. “Tenim la passió, la força i la voluntat, però necessitem la col·laboració de tothom”, ha afegit.

Més info: L’apogeu de les ciutats intel·ligents apunta cap a ‘una nova era urbana’

“La nova era urbana va dels Hospitalet de Llobregat, de les Sòria i de les Aguascalientes d’arreu del món”, ha apuntat Saiz. I és que, segons Orrego, són més de 4.000 les ciutats que estan experimentant un gran creixement a escala mundial, on els serveis locals bàsics s’hauran d’organitzar entorn de les necessitats de les persones. “Així, la intel·ligència artificial cobrirà molts dels rols que els humans compleixen actualment en la societat i, per tant, hem de treure profit de la tecnologia sense desigualtat”.

Més informació
Smart City Expo 2023 projecta la “Nova Era Urbana” en una edició de rècord
Smart City Expo 2023 descobreix els plans de futur d'Airbnb i el FC Barcelona
Barcelona, reconeguda com a millor Smart City estrangera
Avui et destaquem
El més llegit