• Economia
  • La clau de volta en la concertació territorial per l’ocupació

La clau de volta en la concertació territorial per l’ocupació

Els reptes relacionats amb l’ocupació són massa grans i complexos perquè ningú els hi pugui donar resposta de forma individual

El mercat central de Mercabarna | Cedida
El mercat central de Mercabarna | Cedida
Por Sònia Moragrega y Xavier López
Barcelona
11 de Febrer de 2024

La filial de Ciments Molins, Precon SA, disposa d’una planta de prefabricats a Cervera i es troba amb dificultats per trobar persones en el territori per contractar i amb les competències transversals i professionals adequades. Davant d’aquesta necessitat, l’empresa conjuntament amb la Fundació Intermedia, Fundación Laboral de la Construcción, Fundació Ires i la Fundació La Caixa dissenyen i imparteixen un itinerari de capacitació per persones en recerca activa de feina en el perfil professional de prefabricats de formigó. El resultat final ha estat l'orientació i capacitació professional de 10 persones i la contractació directa de cinc d'elles. Ara l’empresa ja es planteja replicar i escalar el model per implantar-ho a altres empreses del grup Molins i de la seva xarxa d’influència.

 

Canviem de sector. Els mercats municipals i el comerç de proximitat de Barcelona demanden professionals per treballar en les ocupacions de peixateria, carnisseria i xarcuteria i, al mateix temps, donar resposta a la necessitat de relleu generacional. Un acord de col·laboració de Barcelona Activa, Mercabarna i la Fundació Intermedia ha permès desenvolupar un projecte d’orientació, formació i acompanyament de 80 persones  aconseguint la inserció laboral del 65% en la seva darrera edició de les cinc que porta el programa en el marc de projectes singulars per joves del Servei d’Ocupació de Catalunya.

Aliances fortes i duradores pel desplegament de la concertació territorial de les polítiques públiques d’ocupació

Dos sectors d’activitat -la indústria i el comerç- amb un mateix repte i una mateixa estratègia per donar-hi resposta de forma exitosa amb la cooperació dels agents públics, privats i socials. I és que els reptes relacionats amb l’ocupació són massa grans i complexos perquè ningú els hi pugui donar resposta de forma individual. Cal afrontar-los des d’una òptica multidisciplinària i amb capacitat d’impactar de forma rellevant. És per això que en aquest àmbit, també, les aliances estratègiques esdevenen un element imprescindible.

 

És en aquest context, que des del programa Partners, del Centre de Governança Pública d’Esade conjuntament amb Intermedia, entitat referent del tercer sector social en la inserció sociolaboral s’ha volgut reflexionar amb municipis, empreses i agents socials al voltant de com han de ser les aliances multidisciplinàries per multiplicar els resultats tant quantitatius com qualitatius amb l’objectiu de garantir oportunitats laborals per tothom.

Precisament l’actual desplegament de la política pública d’ocupació, basada en la concertació territorial (és a dir, un model d’aliança) ha de ser una bona oportunitat per treballar com ha explicat la subdirectora general de polítiques actives del SOC, Susanna Díaz, per garantir l’èxit si el treball es fa amb confiança i generositat de les parts.

Els mercats municipals i el comerç de proximitat de Barcelona demanden professionals per treballar en les ocupacions de peixateria, carnisseria i xarcuteria i, al mateix temps, donar resposta a la necessitat de relleu generacional

Així doncs, en aquest conjunt de Partners és imprescindible perquè les aliances per l’ocupació fructifiquin. Les entitats del tercer sector social han de ser-hi de forma rellevant per la seva expertesa i trajectòria reconeguda en l'orientació i inserció, el seu coneixement i arrelament territorial, la seva adaptabilitat, agilitat i resposta ràpida com explica l'educador expert en transformació de les organitzacions, Pepe Menéndez. Sense oblidar la capacitat d’innovació, imprescindible per explorar noves formes davant dels nous reptes com ens diu la Lourdes Sugranyes, coordinadora de polítiques de desenvolupament econòmic del Prat de Llobregat.

En definitiva, aliances fortes i duradores pel desplegament de la concertació territorial de les polítiques públiques d’ocupació que han de comptar amb les entitats del tercer sector social com a clau de volta per a l’èxit de l’estratègia.